Absolventka Anna Veselá: Když je to třeba, vezmu do ruky páječku a pustím se do kompletace

Dnes jsme si na kobereček pozvali absolventku 2. ročníku, srdcařku Soutěž & Podnikej, a zároveň ženu v byznyse Annu Veselou. Osvětlila nám, jak funguje interaktivní ovládání světla pod krycím názvem Spectoda a představila chytrou lampu NARU, kterou si nově můžete pořídit i vy, čtenáři.

Zdravím všechny makery v Praze!
Prozraďte nám, koho tu dnes vlastně zpovídáme. Kdo a co se skrývá pod značkou Spectoda?

Pod značkou Spectoda najdete především systém pro interaktivní ovládání světla.

Jsme dva jednadvacetiletí nadšenci – Anna a Matěj – a parta dalších deseti skvělých lidí, kteří se podílí (nejen) na vývoji celé Spectody.

Jedná se tedy o systém, díky kterému lze bezdrátově propojovat jednotlivé světelné prvky a vdechovat jim život. Mohou tak reagovat na pohyb, dotek, otřes a další podněty. Další výhodou je, že fungují autonomně – nevyžadují přítomnost počítače, jenž by je řídil, čímž zároveň snižují náklady na infrastrukturu. Tímto způsobem dáváme šanci vzniku jedinečných interaktivních instalací ve veřejném prostoru nebo tvorbě nových produktů, od lampiček až po bezpečnostní prvky v továrnách.

Lidé si často myslí, že vyrábíme chytré osvětlení. Jde však spíše o to, že Spectoda z obyčejných světel ta chytrá tvoří.

Jak vypadaly vaše začátky? S čím jste svou činnost odstartovali?

Začátky byly hodně punkové. Tři roky zpátky se z nás shodou náhod stali spolubydlící. Zjistili jsme, že i když se zaměřujeme každý na něco jiného, – Matty se věnuje technologiím, já marketingu a projektovému řízení – rozumíme si lidsky a máme stejné hodnoty.

Postupem času jsme si uvědomili, že právě v odlišnostech spočívá naše silná stránka. První projekt, do něhož jsme se pustili po hlavě, byly svítící boty pro tanečnice, Nyxies. Přestože původní záměr nevyšel přesně podle našich představ, troufám si tvrdit, že by bez něj Spectoda nikdy nevznikla. 

Dlouho jsme hledali systém, jenž by zařídil, aby boty reagovaly na kroky a zároveň byly bezdrátově synchronizované. Šlo to, ale stále jsme potřebovali počítač, který by s Nyxies komunikoval. Dokážete si představit, že mají tanečnice v klubech vedle stage připojený ještě počítač? *smích*

Nenašli jsme na trhu žádné vyhovující řešení, a proto jsme přišli s vlastním systémem. Při rozhovorech s tanečními skupinami a dalšími performery jsme navíc zjistili, že nejsme jediní s podobným problémem. Opustili jsme tedy Nyxies a vrhli se do vývoje produktu, který měl v našich očích mnohonásobně větší potenciál. Tak vznikla Spectoda.

Kde se nacházíte nyní? Jaké máte nejčerstvější novinky, s nimiž se můžete pochlubit?

Děje se toho opravdu hodně. Před pár dny jsme spustili předprodej naší chytré lampy NARY, které v žilách koluje právě Spectoda. Adresovatelné LED pásky umí vytvořit neuvěřitelnou a nezapomenutelnou atmosféru. NARA vznikla především z popudu našich přátel, jež si do té doby užívali pouze systém osvětlení u nás doma. Díky NAŘE si teď může rozzářit pokoj úplně každý. Stačí pár kliků v mobilní appce.

Za pár dní také jedeme instalovat jednu větší zakázku do Dubaje. I na to se moc těšíme.

Co všechno se od první úspěšné objednávky svítících bot po spuštění prodeje NARY změnilo? Které momenty považujete za zlomové?

Myslím, že jsme se hodně poučili a jako firma vyrostli. Rozšířil se náš tým, takže kolem sebe máme spoustu skvělých lidí, jež naší vizi věří. Zlomové momenty pak prožíváme takřka každý den. Hodně nám pomáhají mentoři a přátelé. Velké podpory se nám dostává také v akcelerátoru Start IT, kde navíc můžeme čerpat inspiraci od mnohem zkušenějších startupistů účastnících se programu s námi.

V čem se odlišujete a co s sebou tyto inovace přináší?

Nyxies byly kontroverzní samy o sobě. Výhody Spectody se pro změnu těžko vysvětlují lidem, kteří se v tomto odvětví nepohybují. To dává smysl, jelikož zákazníka u světelných objektů a instalací zajímá spíše výsledek. Nikdo se nezamýšlí nad procesem v pozadí, avšak právě díky těmto skrytým pochodům Spectoda zážitek ze světla mnohonásobně prohloubí.

Co pokládáte při podnikání v technologickém oboru a práci se světlem za důležité?

Snažíme se vyvarovat kýči a světelnému smogu. Chceme interaktivní světlo díky Spectodě rozšířit i do míst, kde se s ním nyní moc často nesetkáváme – třeba do veřejného prostoru, kde mohou světelné instalace fungovat autonomně, – avšak rozhodně ne na úkor vkusu. Naším cílem je celý proces práce se světlem zjednodušit.

Světlo představuje jedinečné médium, jež dokáže v člověku vyvolat opravdu silné emoce. Pokud vytvoříme efektivní nástroj, může lidem dělat stejnou radost jako zvuk ve formě hudby. Věřím, že Spectoda posune celý segment light designu z technologického i vizuálního hlediska na vyšší úroveň.

Co ses konkrétně ty, Aničko, naučila nového z pohledu technologií?

Přírodní i technologické vědy mě fascinovaly už od malička. Ve čtvrté třídě jsem se víc než o cokoliv jiného zajímala, z čeho se skládá atomové jádro a jak fungují magnety. Později se ale můj vztah k těmto odvětvím prudce změnil – získala jsem pocit, že se pro holky nehodí.

Nakonec se mi však toto zaměření vrátilo zpátky jako bumerang. Každý den se učím něco nového a musím říct, že mě to baví. Navíc dokážu lépe pochopit problémy u jednotlivých výrobních a vývojových procesů v naší firmě. Když je tedy třeba, vezmu do ruky páječku a pustím se do kompletace, napíšu pár řádků v kódu nebo se postarám o 3D tiskárnu.

Jak fungujete jako tým?

S Mattym jsme v kontaktu téměř 24 hodin denně. Máme k sobě hodně blízký vztah i díky našim rozdílům. Já mu nekecám do voleb v technologiích, Matty nemá potřebu mít poslední slovo, co se týče komunikace a business developmentu. 

V celém týmu se snažíme fungovat na bázi maximální otevřenosti. Kdokoliv má problém, ví, že se na nás může obrátit a říct nám narovinu, co se mu nelíbí. Platí to i naopak – vždy myslíme na to, aby každý člen týmu dostal zpětnou vazbu na svou práci. Budovat firmu v mých očích není jen o poplácávání se po ramenou. I tak bych ale usoudila, že zábavy si společně užijeme dostatek. 🙂

Děkujeme Aničce i všem ostatním Light Seekerům za příjemný rozhovor a držíme palce v následujících krocích, které na své světelné cestě podniknou.

Nasajte i vy, čtenáři, kousek z oné nezapomenutelné atmosféry, kterou Spectoda nabízí, a mrkněte na některé z fotografií na Instagramu. Nebo si rovnou objednejte vlastní NARU a prosvětlete jí ty nejtmavší kouty svého domova.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora