Zbavte se brzd v podnikání. Vyzkoušejte české akcelerační programy!

Ročně se v Česku zrodí spousta zajímavých startupů, které mají vizi uspět v České republice či dokonce v zahraničí. Občas se ale stává, že uvíznou na mrtvém bodě, nebo se jim nedaří svou firmu dostatečně rozvíjet . Především ty malé, začínající se potýkají se spoustou problémů, jako může být například samotný vývoj produktu či služby, financování projektu, vstup na trh, hledání zákazníků nebo nedostatek zkušeností a kontaktů, které v podnikání hrají důležitou roli.

S mnohými obtížemi mohou pomoct takzvané podnikatelské akcelerátory. Akcelerátor je většinou několikaměsíční program, jenž pomáhá nastartovat a urychlit růst startupů. Služeb poskytovaných akcelerátory je poměrně hodně. Nejčastěji se jedná o různé tematicky zaměřené workshopy, mentoring; může ale jít i o zprostředkování kontaktů na lidi z daného oboru. Některé programy nabízí dokonce podporu ve finanční podobě. Jejich úkolem je také příprava na vstup investora, nebo pomoc s hledáním prvních zákazníků.  

Historicky první podnikatelský akcelerátor vznikl v roce 2005 v USA.  Postupně se začaly rozrůstat i v zahraničí. Do České republiky se první dostal již rokem 2008. Jaké programy tedy u nás fungují a s čím konkrétně mohou pomoct?

mentoring
JIC STARCUBE

Jde o první akcelerátor u nás, jenž byl – jak už název částečně napovídá – založen Jihomoravským inovačním centrem. Týmy, které dokáží přesvědčit, že stojí za to do nich investovat jak čas, tak i peníze, dostanou na půl roku pracovní prostor v Brně. První měsíce jsou pak plné workshopů. Podmínku pro přijetí však představuje, že produkt už musí být vyzkoušen na trhu.

StartupYard

Jedná se o tříměsíční program a jeden z nejznámějších akcelerátorů v České republice. Nabídne vám setkání s mentory z různých oborů, investory a opět také plno workshopů. Celý program vyvrcholí na Demo Day, kde jsou přítomna média i investoři. Tato akce je příležitostí pro startupy získat investici.

Start It @ČSOB
pomoc

Tento akcelerátor je na rozdíl od dvou výše zmíněných zcela zdarma, a nemusíte se tak vzdávat peněz ani podílu své firmy. Start it @ČSOB má na starosti Československá obchodní banka.  Nejdříve však musíte svůj startup odprezentovat před odbornou porotou, jež hodnotí především tým, inovativnost a tržní potenciál. Pokud budete vybráni, čeká vás pětiměsíční cesta programem. Získáte přístup do pracovních prostor Impact Hubu v Praze, setkáte se s mentory, dostanete pomoc na míru například v podobě právních služeb nebo datových analýz. Celý proces končí závěrečnou prezentací, kde se seznámíte s investory, partnery i veřejností a nabydete tak spoustu kontaktů.

Social Impact Award

Social Impact Award je akcelerační program určený všem od 15 do 30 let s projekty, které mají dopad na komunitu nebo životní prostředí. Spravuje ho Institut pro podnikání a inovace. Do akcelerátoru postupuje deset týmů. Ty dostanou svého mentora. Čekají je tři měsíce plné workshopů a setkávání se zmíněnými mentory či konzultanty. Na závěr akcelerace natočíte video a to se využije při hlasování veřejnosti.  Vyhrát můžete 1500 € a vstupenku na SIA Summit, kde zažijete spoustu networkingu, zábavy a získáte také spoustu zkušeností.

Tyto programy jsme pro vás vybrali my, v České republice je jich však ještě mnohem více. Existují i akcelerátory zaměřené na konkrétní téma – například Climate Challenge od Impact Hubu pro projekty řešící environmentální problémy.

Nyní už stačí jen vybrat ten vhodný právě pro vás a hlavně naplno využít jeho služeb!

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora