Maturuje, podniká a sází stromy. Jakub Konečný je pilnější než jeho včely!

Dnes vám přinášíme rozhovor s Jakubem Konečným – absolventem Soutěž & Podnikej, podnikatelem a milovníkem přírody v jedné osobě. Během účasti v programu ze svého původního nápadu medobudek vybudoval úspěšný business – prodej RAW medu vlastní značky Koubee. Jakub však ani nadále nelení. Aktivně se věnuje své vášni k přírodě a před měsícem zorganizoval sázení stromů pro celou obec Píšť.

Ahoj Jakube! Jak se máš? Maturita ti již doslova klepe na dveře. Jsi dostatečně připraven?

Ano, maturita se už blíží. Začal jsem si to uvědomovat teprve nedávno, teď už mi zbývají přibližně jen dva týdny. Učím se a doufám, že si vyberu dobré otázky – třeba nějaké o včelách.

Před více než dvěma lety jsi absolvoval 3. ročník Soutěž & Podnikej a rozjížděl své medové podnikání Koubee. Mohl bys našim čtenářům svůj business trochu přiblížit?

Zabývám se prodejem tzv. raw – tedy neupraveného, netekutého – medu, který v obchodě nekoupíte. Zkapalněný nektar ztratí hodně vitamínů, enzymů a výbornou chuť. Ve svém podnikání se snažím zakládat právě na přidaných hodnotách. Kromě konzistence a plnosti si dávám také záležet, kde mé včelky sbírají pyl. Včelstva chovám v lesích obklopených loukami, co nejdál od polí velkých zemědělců. Ti svoji úrodu totiž stříkají pesticidy, které mohou včely zabít nebo se lehce dostanou do medu.

Svým uličnicím dále pomáhám sázením květnatých luk či stromků, neboť dnešní monokultury představují pro včely a hmyz doslova mrtvou zónu. Různé druhy rostlin a tedy i pylu jsou důležité nejen pro kvalitu medu, ale i pro odolnost včelstev vůči nemocem. Další specialitou mého businessu jsou medové včelí plástve – tedy vosková plástev plná medu. Já ji vezmu včelám, zabalím a prodám. Je to vynikající.

Jak se ti daří dnes?

Vedlo se mi skvěle, měl jsem velké cíle, ale bohužel mi minulou zimu umřelo mnoho včelstev. Kvůli následnému rozšiřování a dokupování jsem se vrátil tak o dvě léta zpátky. Celý rok jsem musel se smutkem vysvětlovat, že med došel. Letošní zimní měsíce byly však přívětivé a rok 2021 vidím v pozitivním světle.

Jak dlouho se včelám věnuješ? Odkud přišel první impulz?

Svým pilným kamarádkám se věnuji od roku 2016, kdy jsem začal chodit do včelařského kroužku a zjišťovat si informace na internetu. Stalo se tak poté, co jsem si na píštěckém letním táboře povídal s jedním z vedoucích, který byl čirou náhodou včelař. První včelstvo jsem dostal v červnu roku 2017.

Jakou roli na tvojí cestě sehrál program S&P? Co za výhody ti přinesl titul absolventa?

Dřív jsem si včelaření představoval jenom jako prodej medu na vesnici, ale soutěž mě naučila, že z toho můžu udělat něco mnohem většího. Spatřil jsem pravý potenciál a pochopil, že záleží na marketingu, designu loga, vzhledu sklenic a kvalitě produktu. Bez S&P bych se asi navždy včelám věnoval jenom jako koníčku.

Být absolvent Soutež & Podnikej je vyloženě skvělé. Kdykoliv potřebuji s něčím poradit, stačí napsat někomu z organizátorů nebo samotných účastníků, kteří danému tématu rozumí, a ihned se mi dostane podpory a spolupráce. Pomohli mi například s promováním mé medové značky a vytvořením loga.

Díky Soutěž & Podnikej vyšel dokonce v iDNES rozhovor s mojí maličkostí, a tak si mě všimla Ester Pajerová, která mi poskytla finanční podporu při nákupu včelstev a vybavení.

Jsi opravdu pilný jako včelka a med není jediné tvoje pojítko s přírodou. Nedávno jsi zorganizoval sázení stromů pro celou obec Píšť. Co tě k pořádání této události vedlo?

Jako milovník přírody a včelař si všímám problémů, kterým nechci nečinně přihlížet. Takovým ožehavým tématem je především sucho. Dnešní krajina a uměle vytvořené monokultury neumí zadržovat vodu. Nejlepším řešením je vytvoření remízků.

Takový remízek zamezí odtoku vody, čímž pomáhá jak proti suchu, tak v období podzimních záplav. Vytváří stín a v parném létě, kdy pole připomínají asfalt, se tak odpařuje méně podzemní vody. Stávají se výborným útočištěm a potravou pro ptáky, savce i hmyz.

Proto jsem se rozhodl zorganizovat tvorbu přesně takového přírodního zázraku.

Jakým způsobem jsi sázení zpropagoval?

K propagaci jsem využil především sociální sítě – Instagram a promování akce ve facebookových skupinách lidí z okolí či milovníků přírody. Dále jsem sázení vyhlásil v místním rozhlase a televizi. Dokonce jsem kontaktoval i Greenpeace, kteří můj projekt podpořili a pomohli mi se sháněním lidí.

Jak celá událost probíhala? Splnil či předčil finální výsledek tvá očekávání?

Akce se povedla mnohem lépe, než jsem čekal. Dorazilo tolik lidí, že se naopak nestíhalo vše plynule organizovat. Byl jsem připraven na přibližně 50 účastníků, přišlo jich však více než 100.

Nakonec se zasadilo kolem 120 stromů a 130 keřů. Ze stromů to byly staré odrůdy ovocných druhů – jabloně, hrušně, třešně, kaštany, meruňky atd. Poté se sázely ještě třešně ptačí a jeřabiny pro ptáky; dále různé křoviny – trnky, bez černý, rakytník, růže, apod. Kombinace jsou vymyšleny tak, aby celý remízek kvetl a plodil po co nejdelší dobu. Zvířata a hmyz tak budou mít dostatek potravy od jara až do zimy.

Kdo projekt financoval a kde jste nakoupili dřeviny?

Sázení financovala Česká spořitelna a celá akce se organizovala přes Nadaci Via. Já jsem pak emailem a telefonicky komunikoval s lidmi z banky.

Stromky jsem koupil na internetu v obchodech Neleň pro zeleň a Zahradnictvi Spomyšl.

Ukázal jsi, že člověk může být podnikavý i jinak než za účelem zisku. Zamýšlíš do budoucna pořádat projekty s podobnou společenskou hodnotou? Máš již nějaké další nápady?

Určitě. Jedná se o něco, co mě hodně baví, a vím, že to má velký smysl. Už jsem se domluvil s Českou spořitelnou na dalším projektu, který se bude opět týkat sázení stromků. Půjde o to, že lidé budou moci peněžně přispět a Česká spořitelna přidá jednou tolik, kolik se vybere. Tuto akci plánuji na další rok.

Jedním z mých celoživotních cílů je dosáhnout toho, aby se obnovily polní cesty, které mají rozdělovat pole, ale dnes jsou bohužel zaorané. Už jsem to začal konzultovat s obcí, ovšem je to velmi složitý proces a zemědělcům se vůbec nelíbí.

Předáváš své zkušenosti – ať už jako včelaře, businessmana nebo organizátora – dále?

Ano, snažím se pořádat různé přednášky o včelách. Konal jsem pár například pro spolek důchodců v Hlučíně nebo pro různé třídy ve škole, kde studuji. Předminulý týden jsem zrovna jednu vedl v hlučínské zvláštní škole.

Děkujeme za tvé odpovědi Jakube. Je něco, co bys na konec rád zmínil?

Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří pomohli při sázení, a také České spořitelně, jež projekt spolufinancovala. Doufám, že si to všichni užili stejně jako já a že přijdou i na další akce.

Toužíte se dozvědět více o Jakubově medu Koubee, včelách uličnicích či dalších událostech, jež pomáhají přírodě znovu vzkvétat a prosperovat? Mrkněte na jeho Instagram či webové stránky.

Inspiroval vás Jakubův příběh? Taky byste rádi ze svého koníčku vytvořili podnikatelský záměr? Začněte hned a na podzim se přihlaste do 6. ročníku Soutěž & Podnikej!

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora