Tři mladíci představují platformu Jonggle. Chtějí definovat budoucnost 3D tisku

Tentokrát vám představíme projekt Jonggle, jenž zazářil v ostravském regionálním kole. Finalisté Jáchym Cviček, Ondřej Merta a David Havrlant chtějí jednoduše zprostředkovat 3D tisk lidem, kteří nemají potřebné vybavení, pomocí služby propojující tiskaře s případnými zájemci.

jonggle

Vezměme to od začátku

jonggle

Trojici studentů myšlenka na tento projekt napadla, jelikož sami vlastnili 3D tiskárny, které dostatečně nevyužívali. Zároveň si u nich často nechávali zhotovit různé předměty jejich známí. Přemýšleli, jak by mohli potenciál zařízení využít a posunout dál. Takto se zrodila webová platforma, která propojí majitele se zájemci o tisk. Umožní tak získat produkt i lidem, jimž schází to správné vybavení. 

Zákazníky jsou hlavně hobby makeři a tvůrci DIY projektů, kteří potřebují specializované díly a prototypy pro své projekty. Kluci však touto skupinou nejsou limitovaní. 3D tisk využijí například i hráči, a to k výrobě figurek, Ale také třeba jenom zájemci o různé vychytávky do domácnosti. Projekt se zaměřuje i na B2B sektor, kde stále více firem jeví zájem o větší množství modelů.

Webová aplikace byla spuštěna koncem března. Zatím ve funkční beta verzi pro uživatele s early access,ale mají tak již první spokojené zákazníky – z řad zájemců o tisk i tiskařů a designérů, kteří tuto platformu rádi využívají jako místo, kde nabízí své služby. Už koncem dubna však plánují spustit aplikaci pro širokou veřejnost.

Dráha jménem Soutěž & Podnikej

“Zjistili jsme, že hlavním faktorem úspěchu je dobrý tým a řádná koordinace.” Vyjádřil se jednohlasně celý tým.  O svém nápadu jim před potenciální cílovou skupinou nevadilo vyprávět, a možná právě proto si s validací podnikatelského záměru poradili na jedničku.

Nyní by ještě více času věnovali tvorbě MVP. Domnívají se, že porotcům, ale investorům jde při prezentaci hlavně o výsledky. “V regionálním

 finále jsme zvítězili těsně a právě díky úspěšnému MVP. První prodeje nám pomohly zajistit větší jistotu,” tvrdí zakladatelé projektu.

Při přípravě na republikové finále se věnují převážně úpravám prezentace, kde chtějí představit nejen své cíle, ale také již dosažené výsledky.

Jak to vidí tým dál

Do budoucna chtějí kluci upravit a vylepšit celou platformu a propojit co nejvíce zájemců o 3D tisk nejen s majiteli tiskáren, ale i designéry. Jejich cílem je, aby se zákazník sám od sebe obrátil na Jonggle, když bude potřebovat něco vytisknout.

Účast v akcelerátoru Green Light

Tým se s námi podělil o zkušenosti s dalším programem: V Green Light akcelerátoru jsme již od začátku ledna. Doposud jsme se zúčastnili spousty zajímavých přednášek a poznali mnoho lidí. Na konci dubna bychom se měli zúčastnit StartUp Show před širokým publikem a soutěžit o ceny.” Prozradil nám David Havrlant

Zaujal vás projekt a chtěli byste se o něm dozvědět více? Zavítejte na jeho webovou stránku nebo tým podpořte srdíčkem na Instagramu.

Přečtěte si další články na blogu Soutěž & Podnikej a vyberte si svého favorita. Na všechny se těšíme již 16. dubna 2021 na republikovém finále, kde se dozvíme, kdo se stane ultimátním vítězem a získá cestu do nizozemského Amsterdamu. Budete u toho?

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora