Známe vítěze 5. ročníku Soutěž & Podnikej! Středoškolský startup roku učí mluvit neslyšící

Republikové finále programu Soutěž & Podnikej proběhlo 16. dubna 2021 v pražském HubHub Paláci ARA. Deset středoškolských týmů se utkalo o titul vítěze, který si nakonec odnesli autoři aplikace Seek Speak – Michal Zelinka, Václav Kuboň a Miloslava Macková.
Na světě existuje 466 milionů neslyšících a dle průzkumů se počet do roku 2050 téměř zdvojnásobí. Tvůrci si řešením problému zhoršené výslovnosti způsobené právě tímto handicapem vybojovali kromě zlaté medaile také hlavní cenu – desetidenní obchodní cestu do Amsterdamu.

5. ročník programu Soutěž & Podnikej vyvrcholil prezentací deseti nejlepších mladých podnikatelů, které postup vyhrály v regionálních kolech. Vzhledem k podmínkám probíhající pandemie stanuli soutěžící před 150 diváky v online prostoru.

Finalisty hodnotila odborná porota ve složení Vanda Horáčková Seidelová (Twigsee), Marián Füry (Darwin & the Machines), Tomáš Hülle (Xflow) a Ondřej Krátký (Liftago).

Mladí pomáhají handicapovaným a chrání naši planetu

Skupině neslyšících a osobám s vadou řeči přináší jejich handicap komplikace s výslovností, a tedy i komunikací jako takovou. V době pandemie navíc ztratili možnost osobních logopedických cvičení, které jim ke zlepšení vlastní mluvy dosud přispívaly. Na problém narazili i tři středoškoláci z Prahy – Michal Zelinka, Václav Kuboň a Miloslava Macková. Řešení v podobě aplikace Seek Speak, již si může uživatel otevřít kdykoliv a odkudkoliv, porotu ohromilo natolik, že si s ním tým vybojoval zlatý piedestal.

„Čeká nás ještě hodně práce a díky vítězství ve finále Soutěž & Podnikej jsme si mimo jiné odnesli mnoho cenných rad a motivace. V blízké budoucnosti se zaměříme na intenzivnější kontakt s potenciálními uživateli a testování prvních verzí aplikace,” říká Václav Kuboň, jeden ze zakladatelů Seek Speak.

Stříbro získali Adam Schinzel a Jana Vítová s projektem Luftio, revolučním senzorem kvality vzduchu. Ten chtějí distribuovat do středně velkých podniků, nemocnic a škol, aby pomohli vybudovat příjemné pracovní prostředí. Bronzovou příčku pak zaujalo bratrské duo Petr a Pavel Zeronikovi. Jejich ekologický startup Flowerffee využívá kávovou sedlinu na výrobu přírodního hnojiva a snižuje tak množství odpadu vyprodukovaného kavárenským průmyslem. 

Mezi dalšími projekty se objevila například upcyklovaná móda z vyřazených lůžkovin TOBYŠLO, kreativní domalovánka Tvoje nebe nebo chytré stojany na kola Racksie, nový nadějný prvek Smart Cities. 

Kompletní výsledková listina finálových projektů:

1. místo: Seek Speak (Michal Zelinka, Václav Kuboň, Miloslava Macková)

2. místo: Luftio (Adam Schinzel, Jana Vítová)

3. místo: Flowerffee (Petr Zeronik, Pavel Zeronik)

4. až 10. místo: Racksie (Radim Plško); Jonggle (David Havrlant, Jáchym Cviček, Ondřej Merta); TOBYŠLO (Petra Krejsová); Compi (Vojtěch Šanca); SaDGreen (Vladimir Potapov, Matouš Novotný); Tvoje nebe (Veronika Plevová); gypTOUR (Matyáš Michel, Samuel Kubec, Josef Procházka)

5. ročník Soutěž & Podnikej ukázal, že středoškoláci chtějí především pomáhat svému okolí. Kromě sociálních problémů se zajímají také o naši planetu, ekologii a udržitelnost. Nepřestávají rozvíjet své nápady a hledat nová neotřelá řešení.

Děkujeme soutěžícím za jejich snahu na cestě programem, všem mentorům, expertům i porotcům za podnětnou zpětnou vazbu, partnerům za nepostradatelnou podporu a na závěr i organizačnímu týmu, který svou prací spojuje lidi s chutí tvořit podnikavé Česko. 

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora