Ukradli vám kolo? Díky chytrým stojanům Racksie se to už nebude nikdy opakovat

Za rok 2019 zaevidovala Policie České republiky 5106 krádeží kol v hodnotě přesahující sto milionů korun. To inspirovalo Radima Plška k vytvoření chytrých stojanů na kola, které by se v budoucnu měly stát běžným prvkem Smart Cities a přispět tak k vyřešení této problematiky.

Radim Plško je osmnáctiletý student Gymnázia Jakuba Škody v Přerově a zároveň jeden z finalistů 5. ročníku Soutěž & Podnikej. Porotu olomouckého regionálního finále přesvědčil svou vizí o budoucí podobě chytrých měst, jejichž součástí jsou také inteligentní stojany na kola, které slouží jako prevence proti krádeži.

“Racksie v sobě mají zabudovaný pevný ocelový rám, jenž by bylo schopné zamknout a odemknout pomocí aplikace – tu  byste si jakožto potenciální uživatelé stáhli do vašeho mobilního telefonu. Aplikace bude ukazovat, zdali se kolo ve stojanu stále nachází, a kdykoliv se s kolem pohne nebo se úplně vyjme, přijde notifikace. Majitel tak nabyde větší jistoty, že je kolo v pořádku,” popisuje Radim strukturu produktu.

Pro inspiraci nemusel jít Radim daleko

K práci na Racksie ho inspirovala proslulá nepříznivá dopravní situace v Přerově, kde se během dne často tvoří několikakilometrové fronty nervózních řidičů. Jedna z možností, jak přispět k řešení tohoto problému, je podle Radima přimět více řidičů, aby místo auta sáhli po kole. V  takovém scénáři je však důležité zbavit majitele neutišeného strachu o své stroje.A tak v Radimovi uzrála myšlenka, se kterou se nakonec přihlásil do aktuálního ročníku Soutěž & Podnikej.

“Největší přínos vnímám v tom, že v rámci Soutěž & Podnikej jsem měl příležitost projít procesem tvoření něčeho konkrétního. To pro mě byla velice užitečná zkušenost. I kdyby náhodou můj nynější projekt nevyšel, tak věřím, že z načerpaných znalostí budu těžit i nadále. Kromě toho jsem získal možnost konzultací se špičkami ve svých oborech, se kterými bych se za normálních okolností neměl šanci setkat,” popisuje Radim své zážitky z účasti v programu.

I do budoucna se máme na co těšit

Cílem projektu je v následujících dvanácti měsících rozšířit tým a dostat se do podvědomí měst, která jsou současně primárními zákazníky. Radim také hledá strategické partnery pro pomoc s výrobou funkčního prototypu. Při optimistickém scénáři uvidíme Racksie v mnoha městech nejen v Česku, čímž projekt pomůže snížit četnost krádeží kol a podnítí lidi k tomu, aby se na nich dopravovali častěji – jak to můžeme pozorovat například v Nizozemsku.

Momentálně Radim také spolupracuje s Inovačním centrem Olomouckého kraje. Před republikovým finále se nejvíce soustředí na vyšperkování své prezentace. “Na prezentaci máme pouze pět minut, v průběhu kterých musíme porotce ‘vtáhnout do děje’, což není vždy úplně jednoduché, když chcete, aby se do prezentace vešlo všechno podstatné,” říká Radim. 

Nám nezbývá než popřát mu hodně štěstí v práci na Racksie i při finálové prezentaci, kde zabojuje o celkové vítězství v 5. ročníku Soutěž & Podnikej. Pokud vás zajímá více, Radima i jeho Racksie najdete na LinkedInu, kde můžete, stejně tak jako my, s napětím sledovat jeho další kroky.

Ohodnoťte tento článek

Anna Veselá
Autor
Anna Veselá

Hodnocení:
Více článků od autora