Otevřené oči, mysl a notes aneb Jak přijít na podnikatelský nápad

Proč lidé s talentem a chutí nepodnikají? Většinou narazí na překážku a netuší, jak se jí vyhnout či jak ji překonat. Takovým faktorem může být čas, peníze, nedostatek kontaktů nebo znalostí. Ovšem častější problém, se kterým se setkalo mnoho z nás, je absence nápadů.

V nové třídílné sérii Kreativitě se meze nekladou vám proto poskytneme několik rad a tipů, jak udržet vlastní tvořivost neustále vybroušenou. V první epizodě se budeme zabývat tzv. jádrem pudla businessu – vymyšlením podnikatelského záměru.

Nastavení mysli

V první řadě je potřeba, abyste byli připraveni a otevřeni. Žádný učený z nebe nespadl – padají z něho nápady, které stačí jen umět zachytit. Nalaďte se na tvořivou vlnu a nepodléhejte pocitu zmaru. Pokud budete neustále skleslí, že nikdy nic nevymyslíte, taky se tak stane.

Nebojte se svoji mysl jak rozptylovat, tak čistit. Jedny z nejlepších projektů se vám zjeví, když to nejméně čekáte – u piva, v divadle nebo na brigádě. Zároveň ale platí, že přeplněný harddisk pracuje pomaleji. Dopřejte si proto i chvíli pro sebe, zameditujte si nebo se třeba jen projděte po přírodě. Bude se vám lépe dýchat, přemýšlet a hlavně podnikat.

Spousta těch nejlepších idejí vznikla na dovolené – díky relaxaci a změně prostředí mozek totiž pracuje kreativněji.

Problémy jako inspirace

Pozorujte. Sledování okolí a sebe je ve své podstatě veškerá strategie, kterou ve světě businessu potřebujete. Hledejte ve společnosti problémy a nacházejte řešení. Všímejte si každodenních i nevšedních činností a přemýšlejte, jak by šly vykonat jednodušeji, efektivněji, s menší námahou nebo i jen s hezčím designem. Pokud po řádné validaci zjistíte, že daný kámen úrazu již někdo vyřešil či se jím zabývá, nenechte se odradit, zkrátka se inspirujte, spolupracujte nebo konkurujte.

Kam vás srdce táhne a nohy nesou

Zakládejte si na svých silných stránkách a vášních. Vaše schopnosti jsou tím nejlepším spojencem. Ujasněte si proto, v čem vynikáte a to rozvíjejte. Z nadání se brzy stane talent a spektrum potenciálních projektů se vám značně rozšíří. 

Nezapomeňte, že bez srdce bude business pokulhávat. Podnikání vás musí bavit! Není krásnějšího okamžiku, než když se z koníčku stane živobytí. Věnujte se především tomu, pro co jste zapálení. V budoucnu vám to pomůže překonat náročnější období, kdy budete chtít s projektem skoncovat. 

V případě strachu, že vaše znalosti či dovednosti nejsou dostatečné, neztrácejte nadšení. Stačí se vzdělávat, vzdělávat a vzdělávat. Čtěte, zkoumejte, ptejte se. Každý někde začínal, není se za co stydět. A že vám pro snový záměr chybí přirozené vlohy? Nejeden úspěšný podnikatel je nahradil prostou silou vůle a vytrvalostí!

Pýcha a předsudek

Zaměřme se teď chvíli na mýty, které mnoho lidí odradí hned na začátku. Úspěšný projekt nemusí být tak geniální, že lidem padne brada k zemi. Právě v jednoduchosti se často skýtá největší krása. Nebojte se pracovat na menších, ovšem o to proveditelnějších ideách. 

Nezatěžujte se přílišnou originalitou. Na světě existuje dalších 7 miliard lidí – pravděpodobně nebudete první ani poslední, kdo si všiml stejného problému a řeší ho podobným způsobem. Nejedná se však o nevýhodu, jak si mnozí lidé myslí. Právě naopak! Znamená to jenom, že danou těžkost lidé opravdu pociťují a že nemusíte začínat od nuly. Stačí se lehce odlišit – například se zaměřit na jinou cílovou skupinu nebo si zakládat na nové přidané hodnotě, ať už je to bio materiál, lokální potraviny nebo kapsa navíc. 

Při vymýšlení nápadu si nepředkládejte nesmyslné nároky – budou vás pouze frustrovat. Cíle by měly být vysoké, ale splnitelné.

Zápisník jednoho podnikatele

Kamkoli, s kýmkoli, kdykoli – vždy si sebou vezměte digitální nebo papírový zápisník a v momentě, kdy vás popadne podnikatelská múza, si své myšlenky sepište. Garantujeme vám, že pocit to už nikdy nezapomenu je značně naivní. Každou zdánlivě nepodstatnou drobnost uchovejte v notesu. Za pár dní bude pro vás představovat ten nejcennější poklad v domě.

Trénink dělá šampiona

K mozku se musíte stavit jako ke svalu. Je potřeba cvičit, aby pak namáhavé činnosti šly s lehkostí. Kreativita totiž není dar, ale schopnost, která se dá naučit. Pokud budete svoji hlavu trénovat, nápady a řešení k vám budou přicházet rychle a samy od sebe.

Jak svůj mozek vytrénovat až na olympiádu vám prozradíme v dalším díle série, kde doporučíme právě několik metod na rozvoj kreativity. Teď jen vezměte tužku a deník a vyražte hledat svůj milionový projekt, abyste se v srpnu mohli směle přihlásit do Soutěž & Podnikej! U myšlenky to totiž nekončí.

„Nápady jsou kapitál, který je úročen jen v talentovaných rukou.“

–  Antoine de Rivarol

Více inspirace naleznete v následujících zdrojích:

19 Fresh Ways to Find a Business Idea by Liz Huber

Six ways to come up with your ultimate business idea by Lottie O’Conor

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora