Absolvent Adrian Drozdek: S Yerba Mate jsem se oženil na celý život

Absolvent Adrian Drozdek se raduje z nového úspěšného projektu! Určitě se vám již rozsvěcují kontrolky a vybavujete si jeho aplikaci DejKafe. Ta se však z důvodu pandemie uložila k zimnímu spánku. Přesto Adriana podnikatelský duch neopustil – právě naopak. Rozjíždí čerstvý business pod jménem MUUD a přináší do Česka vůni jihoamerického nápoje Yerba Mate.

Nekávový kofein a bambusový ráj

Co si má člověk vůbec představit pod pojmem MUUD? Především skvělou náladu a slast pro chuťové buňky. „MUUD vznikl spojením dobrého naladění (anglicky mood), energie a chuti dotahovat věci do konce, a to za popíjení ozdravného nápoje,“ vysvětluje Adrian.

Tímto „ozdravným nápojem“ je myšleno tradiční jihoamerické pití Yerba Mate, jež se připravuje z cesmíny paraguayské. Pro obyvatele Latinské Ameriky představuje podobnou nepostradatelnou tekutinu, jakou u nás zastupuje káva. Na rozdíl od ní však kromě kofeinu oplývá mnoha dalšími životabudiči a zázračnými látkami. Mezi nimi nalezneme alkaloidové bratry kofeinu – theobromin a theofylin –, díky kterým bdělost doprovází dlouhodobá soustředěnost. Samotné listy dále obsahují široké spektrum ve vodě rozpustných minerálů a vitamínů.

Taková specialita však nepatří do hrníčku z IKEA. Tradičně se podává v typické nádobě, tzv. kalabase, s bombillou – ocelovým brčkem vybaveným filtrem. S jejich druhy a designy se ovšem roztrhl pytel a ideální typ se těžko hledá, neboť je jich doslova přehršel. I tento problém MUUD řeší a prodává vlastní bambusové kalabasy tvořené v duchu minimalismu a jednoduchosti.

Práce s bambusem zde ale nekončí. Pro jeho výborný vztah s vodou a především termoizolační vlastnosti ho Adrian využívá i pro tvorbu elegantních termosek. Zároveň se jedná o jeden z nejekologičtějších materiálů, neboť bambus zvládne opakovaně růst až 95 cm za den, aniž by příliš zatěžoval půdu.  

Příběh o pokladu z Argentiny

Adrian měl svůj úspěch ve světě businessu na dosah ruky po celých deset let. Právě tak dlouho u něj doma ležely dva půl kilové balíky Yerba Mate, které z Argentiny přivezl jeho táta. Správný impuls přišel minulé léto, kdy si jeho kamarád a nyní partner v podnikání – Marek Paták – tento jihoamerický životabudič vychvaloval. Adrian chvíli poté začal Yerba Mate sám popíjet a odstartoval tak nový projekt.

„Vařil jsem nápoj u nás v kanceláři jako šaman a všichni si ho značně oblíbili. I těžká práce obchodníků byla najednou snazší. Následně jsem začal experimentovat s originálním Mate přímo z Argentiny a v ten moment jsem se s Yerba Mate oženil na celý život,“ vzpomíná Adrian.

Cesta kolem světa s cílovou rovinkou v České republice

Spolu s Markem dal Adrian věci do pohybu. Rozhodli se prodávat vlastní ručně připravované směsi a rovnou začít vyrábět příslušné vybavení ze dřeva. Díky Adrianově studiu Mezinárodněprávních obchodních studiích na Masarykově Univerzitě se jim dokonce podařilo navázat spolupráci s asijskými výrobci, pěstiteli bambusu a s brazilskými dodavateli Yerba Mate. O design balení se jim postarala slovenská malířka Veronika Vozárová společně s produktovými fotografiemi od slovenské videoprodukce.

„Bylo to velké požehnání. Jako kdyby všechny kroky byly předem přichystány a my pracovali dle návodu. Stačilo nastavit e-shop na Shoptetu a mohli jsme zahájit první českou značku Yerba Mate,“ říká Adrian.

Vyprodáno během 24 hodin

První zlomový okamžik, tzv. den D, přišel pár dní po samotném spuštění prodeje v listopadu 2020. Za pouhých 24 hodin se vyprodaly veškeré zásoby. Stalo se tak za opravdu neuvěřitelných až zázračných okolností. Před prahem Adrianových dveří se zjevil autor YouTube kanálu Vítkův Cestopiss, kterého se kluci sami chystali oslovit.

„Jel z Litoměřic přes celou republiku na houby až přímo do lesa pod mým domem v Brně – Soběšicích. Tak jsem mu jen předal naše Mate a vybavení, které mu ihned zachutnalo a sklidilo velký úspěch. Natočil o něm video na svůj kanál a my po pár hodinách neměli co prodávat,“ sdílí Adrian.

V centru Brna už to voní

Adrianovi se daří, jako nikdy předtím, a pro vás čtenáře má skvělou zprávu. Na konci dubna 2021 se v Brně na adrese Milady Horákové 10 otevřely dveře první provozovny MUUD. Momentálně funguje jako výdejna, pomalu se z ní však stává ústředí Yerba Mate komunity v Česku.

„Všechny Vás srdečně zveme na naše Yerba Mate. Stačí mi napsat, že jste si tuhle informaci přečetli, a už vám začínám ohřívat vodu v konvici,“ nabízí na závěr Adrian Drozdek.

Oslovil vás projekt MUUD? Dostali jste chuť na Yerba Mate? Zjistěte více na webových stránkách, kde současně naleznete i kontaktní údaje na Adriana. Kdo ví? Možná si při čtení příštího článku namísto šálku kávy připravíte jihoamerickou specialitu.

Absolventi Soutěž & Podnikej nás nepřestávají překvapovat svými úspěchy a rozmanitostí oborů, jimž se věnují. Přečtěte si například o kreativní práci se světlem pod názvem Spectoda, portrétech domácích mazlíčků, sázení stromů a mnoha dalších.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora