Jak nezameškat už ani minutu? Podnikat můžeš i z pohodlí domova!

Pokud se i tobě zastavil život před očima a nekončící prokrastinace tě doslova požírá, mrkni na náš první článek ze série “Jak vyzrát na home office”. Věříme, že si přijdeš na své, ať už jsi zkušenostmi ostřílený profesionál, nebo se ti nápad teprve pomalu rodí v hlavě.

FORMUJ

Když se nad tím chvíli pozastavíš, nenajdeš příhodnější chvíli pro odstartování podnikatelské kariéry. Vzhledem k aktuálním opatřením již sice není možnost řešit tyto záležitosti v široké společnosti – víc hlav víc ví – nebo se s notebookem uvelebit v oblíbené kavárně; určitě ti ale postačí i vlastní pokoj. V důsledku máš alespoň prostor dohnat resty, které jsi doposud odsouval stranou. Pokud překonáš veškeré vnitřní překážky, zbyde ti spousta času pro zhmotnění vytyčených cílů.

Na začátku každého projektu je třeba objevit skutečný problém a člověka, který jej řeší. Ten poté spadá do tzv. cílové skupiny, na niž se se svým nápadem zaměříš. Zkus si také odpovědět na otázky „Co?“, „Jak?“ a „Proč?“ hodláš budovat. Utvoříš si tak realističtější představy a plány. O důležitosti této problematiky se dozvíš v knize „Začněte s proč“ od Simona Sinka, na kterou jsme upozorňovali už ve článku s pěti knižními tipy pro podnikatele.

Podobné věci platí i u fungujících projektů. S oblibou se přece říká, že nic není dokonalé a vždycky máme co zlepšovat. Zkus se zaměřit na nalezení a odstranění chyb, kterých sis doposud nestihl všimnout. Koncentruj svou pozornost na způsob, jímž by šlo tvé služby a řešení daného problému udělat ještě efektivnější. Dávej si však pozor a nezapomeň – ne každá inovace tě posune vpřed.

V obou případech je dobré být trpělivý a raději si dát načas. Ostatně není třeba spěchat, že?

MAPUJ

Někoho by mohlo napadnout, že mu radíme, aby dlouhé hodiny seděl nad atlasem České republiky – ne-li světa – a přemýšlel, kam bude svůj produkt distribuovat. Přestože je na této myšlence přece jen trochu pravdy, mluvíme zde spíše o zmapování trhu. Nabízí už někdo podobnou službu, jako je ta tvoje? V čem se od sebe liší? Učiníš v důsledku zjištěných informací změny? Ano, i takový důkladný průzkum je v této situaci na místě.

Upozorňujeme předem, že další z našich tipů se ti nemusí zcela zamlouvat. Tvoří však důležitou součást celého podnikání. Abys měl možnost vůbec začít, je také třeba být seznámen se zákony ČR v oblasti, ve které se se svým projektem pohybuješ. Nevěš ale hlavu – aspoň tě nyní nebude trápit pocit, že mrháš volným časem.

REALIZUJ

V posledním rozhovoru nám Tadeáš Kapic prozradil: „Právě si užívám sociálního života v karanténě. Společnost mi tu dělají můj noťas a šicí stroj. Ne, že by to jindy bylo jinak, ale teď to konečně vypadá normálně.“ Pokud ses i ty rozhodl něco vytvořit svýma vlastníma rukama, máš ideální příležitost udělat si pořádné zásoby! Výrobky pak lze prodat během zbytku roku – například prostřednictvím vlastního e-shopu.

Pokud bohužel patříš mezi ty, jejichž produkt spadá do jiné kategorie, máme pro tebe ještě jeden návrh. Jelikož samo se ještě nikdy nic neprodalo, zkus svojí značce vytvořit designové webové stránky nebo ji propojit se sociálními sítěmi a zajistit si tak spolehlivou reklamu. I marketing hraje ve výsledku velkou roli, na což se mnohdy zapomíná.

My už teď můžeme s jistotou říct, že si se situací dobře poradíš! A kdo ví? Třeba se nám na konci měsíce objeví nová vlna čerstvých nápadů a projektů, za jejichž vznikem stojí banda schopných lidí, kteří umí prokrastinaci vyhodit ze dveří!

Přišel ti článek zajímavý a užitečný? Sdílej ho na svých sociálních sítích a dej tak svému okolí vědět, aby neusínalo na vavřínech!

Možná děláš při práci v režimu home office chyby, o kterých nemáš ani ponětí. Jak s nimi zatočit jednou provždy, motivovat se k lepším výkonům a zefektivnit tak vlastní podnikatelské schopnosti – to vše se dozvíš v příštím díle této série. Stay tuned!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora