Budoucnost světa práce: Jaké schopnosti se vyplatí ovládat?

S dnešním výběrem tématu vás čtenáře možná překvapíme. Podíváme se totiž na opačnou stranu mince podnikání – svět práce. Zaměříme se na klíčové kompetence, které se stávají s postupem času pro zaměstnavatele atraktivnějšími. Jak se nároky změnily a změní v průběhu let?

Změny nadcházející doby

Celkem polovina všech zaměstnanců bude do roku 2025 podrobena rekvalifikaci. Vyplývá tak z dokumentu organizace World Economic Forum s názvem The Future of Jobs Report 2020. Potřebu způsobuje především ekonomický dopad probíhající pandemie, technologická transformace a masivní virtualizace.

Respondenti průzkumu odhadují, že rekvalifikací trvající šest či méně měsíců projde kolem 40 % pracovníků. Výhodu budou mít tedy ti, jimž nevadí učit se nové věci, přizpůsobovat se pokroku a neustále se rozvíjet. Naopak velké minus může představovat konzervativní přístup a uzavřenost vůči inovacím. 

Deset klíčových kompetencí každého zaměstnance

Jaké schopnosti z vás udělají hvězdu na každém pracovním pohovoru? Na předních příčkách se i do budoucna drží kritické myšlení a komplexní řešení problémů. Nově se však objevují tzv. self-management skills. Patří mezi ně aktivní učení, odolnost, tolerance vůči stresu a flexibilita.

Ze specializovaných kompetencí posílí na svém vlivu produktový marketing, digitální marketing a human-computer interaction.

Přehled kompetencí v letech 2015, 2020 a 2025

2015
  1. Komplexní řešení problémů,
  2. koordinace s ostatními,
  3. people management,
  4. kritické myšlení,
  5. vyjednávání,
  6. kontrola kvality,
  7. service orientation,
  8. tvorba úsudku a rozhodování,
  9. aktivní naslouchání,
  10. kreativita.
2020
  1. People management,
  2. komplexní řešení problémů,
  3. kritické myšlení,
  4. kreativita,
  5. koordinace s ostatními,
  6. emoční inteligence,
  7. tvorba úsudku a rozhodování,
  8. service orientation,
  9. vyjednávání,
  10. poznávací flexibilita.
2025
  1. Analytické myšlení a inovativnost,
  2. aktivní učení,
  3. komplexní řešení problémů,
  4. kritické myšlení a analýza,
  5. kreativita a originalita,
  6. leadership a sociální vliv,
  7. technologické schopnosti, monitoring a kontrola,
  8. technologický design a programování,
  9. odolnost, tolerance vůči stresu a flexibilita,
  10. uvažování, představivost.

Náš osobní tip pro seberozvoj

Rádi byste si osvojili některé z uvedených klíčových kompetencí? Pak byste nenašli vhodnější chvíli! Díky přesunu většiny událostí do online prostoru si můžete vybrat z řady webinářů, které vám s tím – navíc často zdarma – pomohou. Kromě teoretických znalostí si pak odnesete i zážitky praxe, a to díky krátkým cvičením, jež lektoři do programu mnohdy začleňují.

Věříme, že byl dnešní článek užitečný a otevřel či prohloubil vaše znalost. Rozvíjejte se i nadále za pomoci sekce Škola podnikání či oddílu Inspirace na našem blogu.

Co zajímá právě vás? Podělte se s námi o svůj názor na sociálních sítích – LinkedIn, Facebooku nebo Instagramu.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora