5 důvodů, proč se přihlásit do S&P

S 2. říjnem končí registrace do programu Soutěž & Podnikej a oficiálně startuje jeho 5. ročník. Venku je však určitě spousta z vás, kteří s podáním přihlášky stále váhají. Dnes jsem si pro tebe připravila pět z mého pohledu nejpodstatnějších důvodů, které tě jistě přesvědčí, že nastal čas hodit všechny nejistoty za hlavu a přidat se k nám!

1. Užiješ si tři měsíce bohatého programu.
Absolventský víkend

Po ukončení přihlašování startuje regionální kolo, ve kterém tě čeká sedm náročných úkolů. Nemusíš se však bát – budeš mít dost času i pomoc pro jejich rozlousknutí. Abychom si tu tvrdou práci trochu zpříjemnili, je v rámci této části soutěže naplánovaný také seznamovací a univerzitní kemp.  Tam se konečně všichni sejdeme, popovídáme si o připravovaných projektech a navzájem si poradíme, s čím bude zrovna třeba.

Na konci kola čeká všechny přeživší regionální finále, jehož součástí je i prezentace tvého vyšperkovaného nápadu a podnikatelského záměru. Na tu tě připraví přednášky, které se uskuteční v rámci zmíněného univerzitního kempu. Konečným bodem celé soutěže je republikové finále a určení vítěze, jehož čeká mj. obchodní cesta do Chicaga o pár měsíců později.

Ani absolvováním však program Soutěž & Podnikej nekončí – staneš se součástí komunity mladých aktivních lidí, na které se můžeš vždy obrátit.

2. Změníš pohled na svět. Překonáš vlastní hranice.
Regionální finále v Brně

Než jsem sama nastoupila minulý rok v říjnu do programu, vůbec jsem netušila, co všechno zvládnu. Projet internet od shora až dolů a zjistit, kolik projektů podobných tomu mému již existuje, mluvit o svých plánech se spoustou cizích lidí a pozorně naslouchat jejich názoru… Po uplynulých třech měsících se i prezentování před trojicí naprostých profesionálů v oboru podnikání nezdálo být tak děsivé, jako kdysi.

Možná jsem pokaždé musela alespoň trochu vystoupit ze své komfortní zóny, avšak rozhodnutí o účasti bych určitě neměnila. Se spoustou komplikací, jež se zdály být nepřekonatelnými překážkami, si dnes poradím v cuku letu.

3. Naučíš se něco nového. Získáš hromadu zkušeností a kontaktů do svých podnikatelských začátků. Nastartuješ vlastní kariéru.

Jak se dělá rešerše trhu? Proč musím svůj produkt validovat? Co je to MVP? Pokud ti tato slova zní jako zaříkávadlo z pohádkové knížky, pak se cítíš stejně jako já na začátku plnění úkolů. S každým z nich jsem se ale posunula o krůček dál a dovolím si tvrdit, že bych mohla nyní zastoupit kdejaký business slovníček.

Během své účasti jsem poznala mnoho nadaných středoškoláků, kteří byli dobří každý v něčem jiném. Někdo skvěle programoval, jiný navrhoval vlastní oblečení a někteří blázni – myšleno jen v dobrém, Lukáši  – podnikali dokonce s kondomy, při jejichž koupi se další kus posílá na pomoc do Afriky.

Setkala jsem se také s mnoha profesionály, kteří se rádi podělili o své vlastní zkušenosti a poradili mi v oblastech, ve kterých jsem tápala. Tyto rady beru jako jednu z nejcennějších věcí, jež jsem si ze soutěže odnesla. 

4. Dostaneš možnost dělat věci jinak a lépe. Ovlivníš svým projektem spoustu lidí, pomůžeš.
Vítěz 4. ročníku – David Stančík

Hrubá většina z nás řeší ve svém životě nějaký problém, přestože se může jeho řešení skrývat na dosah ruky. Občas se přitom jedná o naprosté banality. Když zrovna píšu tato slova, vybaví se mi oblíbený příklad zakladatele programu Soutěž & Podnikej, Martina Vítka. Toho trápí kovové kliky, které při manipulaci s dveřmi v období zimy nepříjemně studí. I tahle záležitost by se dala jednoduše vyřešit. Co takhle “klikový svetr” či “župan” v originální barevnosti? Ber však mě i Martina s nadsázkou, jelikož se občas přespříliš nadchneme již u pouhé demonstrace.

Avšak nenech se zmást – v soutěži nám vznikla také mnohá inovativní řešení závažných problémů. Jmenovat můžeme například vítěze 4. ročníku Davida Stančíka, o němž jsi mohl číst v jednom z mých posledních článků a který se se svou aplikací zaměřil na nedostatek dárců krve na území České republiky.

5. Obklopíš se komunitou stejně skvělých mladých lidí. Vytvoříš si přátelství na celý život.
Absolventi S&P

Možná sis toho doposud nevšiml, ale zrovna v dnešním článku padlo více jmen než obvykle. Čím je to způsobeno? Ráda bych poukázala na fakt, kolik nových tváří jsem za svoje absolvování programu stihla poznat a jakými úžasnými lidmi jsem byla obklopena. Každý z nich byl pro mne přínosem.

Soutěž & Podnikej není jen honba za vítězstvím, ale spíše budování nezapomenutelných vzpomínek, obohacování sama sebe i ostatních a navazování důležitých mezilidských vztahů. Těmi dnes jmenovanými to pouze začíná!

Pevně doufám, že jsem ti dnes přiblížila svou zkušenost i upřímný pohled na program Soutěž & Podnikej. Pokud však zůstaly některé z tvých otázek nezodpovězeny, určitě nás kontaktuj, a to telefonicky, emailem či na sociálních sítích. Na Facebooku a Instagramu se také dozvíš nejaktuálnější informace z dění soutěže, proto nás i prostřednictvím těchto platforem nezapomeň sledovat.

Těším se, až se potkáme na seznamovacím či univerzitním kempu, regionálním nebo dokonce republikovém finále! Staneš se i ty absolventem 5. ročníku Soutěž & Podnikej?

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora