Naučíme studenty realizovat své nápady. Hlavní cenou je studium na MUNI 

Dejte středoškolákům příležitost se rozvíjet. Krok po kroku zjistí, jak se startuje vlastní projekt, poznají stejně aktivní středoškoláky z druhé strany republiky a pobaví se s experty v oboru. Vítěz Soutěž & Podnikej získá 10 000 Kč,- a možnost studia na Masarykově univerzitě bez přijímaček.

Aktivní mládí

Jak tvoříme podnikavé Česko

1. ročník Soutěž & Podnikej proběhl pod taktovkou zakladatele Martina Vítka v roce 2015. Od té doby pomáhá studentům středních škol rozvíjet svou osobnost, nápady a schopnosti. Cílem programu je naučit žáky základy podnikání pomocí praktických úkolů. Vyzkouší si pracovat na vlastním nápadu za podpory zkušených expertů a mentorů.

Vše probíhá ve spolupráci s Jihomoravským krajem, příspěvkovou organizací Lipka a nově i mezi partnery patří i MUNI.

Osobně přijedeme na školu s workshopem

Workshop

Jakou roli hraje učitel a škola? Takovou, jakou si zvolí. 

Stačí předat studentům informace z tohoto článku nebo si nás pozvat. Uspořádáme pro vaši třídu interaktivní besedu. V průběhu září, října či listopadu vás navštíví jeden z našich absolventů, představí svou zkušenost s programem a odpoví na všechny dotazy. Začlení i krátký workshop, který žákům pomůže přijít na nápad, s nímž se mohou i přihlásit do soutěže.

Studium na MUNI, osobní rozvoj a kontakty pro vaše studenty

„Soutěž“ musí mít logicky i první místo a hlavní cenu. Nejšikovnější mladý podnikavec tak dostane 10 000 Kč, získá jistotu studia na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity a divokou kartu do programu Start It @ČSOB.

Už samotná účast ale s sebou nese spoustu odměn. Studenti dostanou možnost se porovnat a seznámit s dalšími středoškoláky napříč republikou a vystoupí z komfortní zóny. Do svého portfolia budou moci přidat reálnou zkušenost, která pomohla našim absolventům se dostat na prestižní školy nejen v ČR, ale i v zahraničí – např. UCL v Londýně a Wharton School of Business na University of Pennsylvania v USA

V rámci programu dáme středoškolákům prostor i prostředky poznat profesionály v oboru a naučit se využívat příležitostí. Novými, doteď nevyzkoušenými činnostmi rozvinou svou osobnost a často zjistí, co jim jde a kudy se chtějí vydat po střední.

„Díky programu Soutěž & Podnikej jsem si ujasnila, na jakou dráhu se chci v životě dát. Ve druháku se mi tak podařilo objevit to, co ví málokterý maturant, – co chci studovat na vysoké škole a v jaké profesi najdu uplatnění. Mojí cestou se stal marketing, kde využívám jak kreativitu, tak analytiku, a právě ten jdu i studovat na Univerzitu Karlovu,“ sdílí naše absolventka Šárka Dvořáčková.

Spousta našich absolventů nakonec podnikat nechce. Přidají se ale třeba k nějakému startupu, který je oslovil, nebo stejně jako Šárka se rozhodnou, co jim dává smysl a čemu se chtějí profesně i zájmově věnovat. A pokud by jednou opravdu zakládali svůj business, věříme, že budou vědět, kde a jak začít.

Jak to probíhá?
7 kouzelných úkolů vyvrcholí v závěrečnou prezentaci 

Celý program rozdělíme do 5 částí.

0) Vytvoření nápadu

Prvním krokem je přijít na podnikatelský záměr. Jak už jsme zmínili výše, pokud vaši žáci zde tápají, rádi poskytneme konzultaci nebo workshop. Doporučujeme také využít stránku Ověř Nápad, která jim poskytne první zpětnou vazbu.

1) Podání přihlášky (1. 9. – 11. 11. 2022)

Do soutěže se může přihlásit jednotlivec i tým o max. 3 členech (pozn. členové nemusí být ze stejné školy, ale musí studovat na střední). V přihlášce krátce popíší, na čem hodlají v následujících měsících pracovat, v pár slovech shrnou svou motivaci a kliknou „Odeslat“. 

Nebojte, neupisují svoji duši ďáblu. Projekt, se kterým se postaví před porotu, může mít úplně jinou podobu, než jak nám ho představili na začátku. Nejedná se o komplikaci ani nevýhodu, naopak tento krok plně podporujeme. Dokazuje to, že přemýšlí o reálném úspěchu a nebojí se změn.

Přihlášku naleznou na našich webových stránkách, každý tým při registraci platí symbolický  poplatek 500,- Kč.

>>> Přihlaste se a naučte se měnit nápady v realitu.

2) 7 úkolů a společné akce (21. 11. 2022 – 13. 3. 2023)

Nejdůležitější část pro studenty probíhá od listopadu do března. Během těchto měsíců budou pracovat na svém nápadu v podobě plnění praktických úkolů. Vyhledají si konkurenci, zeptají se cizích lidí, co si o jejich projektu myslí, vytvoří první prototyp a vyzkouší si například vytvořit finanční plán. Více o úkolech naleznete v článku z minulého ročníku.

Každý tým i jednotlivce si navíc vybere jeden z našich mentorů, který je podpoří a poskytne své názory a rady. Kdykoli s ním tak mohou konzultovat své kroky i nápady. Kromě mentora si lze domluvit schůzku (offline či online) s jedním z expertů na danou problematiku např. business plán.

Nemusíte mít strach, že by se studenti nevěnovali svým povinnostem ve škole. Úkoly jsou rozumně rozvržené a tvořené tak, aby žáky nezahltily.

Zní to jako samá práce a žádná zábava. Proto nesmíme zapomenout i na seznamovák – příležitost pro mladé a aktivní lidi napříč republikou se potkat, navázat přátelství a trochu se vzdělat u zajímavých přednášek.

>>> Soutěž je jako Člověče, nezlob se, komentovala při účasti absolventka 6. ročníku Eliška Dvořáčková

3) Závěrečná prezentace (20. – 31. 3. 2023) a republikové finále (17. 4. 2023)

Vše vrcholí prezentací před odbornou porotou, kde se studenti pokusí svůj projekt opravdu prodat. Porotci předají týmům zpětnou vazbu a vyberou, kdo postoupí do republikového kola.

V závěrečném finále se tak utkají nápady, které oslovily nejen svým potenciálem, ale i propracovaností a pravděpodobností realizace. Vítěz získá mezi dalšími cenami i studium na MUNI bez přijímacích zkoušek.

4) Život absolventa

Soutěží to nekončí. Naším hlavním cílem je tvorba komunity aktivních a schopných lidí. Proto i po ukončení ročníku pořádáme absolventské kempy, udržujeme vzájemná přátelství a sdílíme nabídky i poptávky práce.

>>> Přečtěte si o životě absolventa Michala Marko mladého PPC specialisty v EXPANDO.

Pojďme společně tvořit podnikavé Česko. Poskytněme studentům nové příležitosti a možnost rozvoje. Ozvěte se nám – zodpovíme veškeré další dotazy a rádi osobně dorazíme na vaši školu. 

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora