Živím nápad z vlastní kapsy, přiznává finalista Tadeáš Bíbr

Soutěžící Tadeáš Bíbr zazářil se svým projektem Čtení jednoduše první březnový den na regionálním finále v Praze. S nápadem si získal srdce porotců a středoškolských studentů, především maturantů. Nahlédněte nyní do zákulisí práce na ambiciózním podnikatelském záměru.

Ahoj Tádo! Pověz nám – s jakým projektem ses do Soutěž & Podnikej přihlásil? Mohl bys jej představit našim čtenářům?

Začal bych tím, že rád čtu knihy o seberozvoji, většinou zahraniční. Ty ale nejsou na českém trhu úplně dostupné, minimálně ne v nějakém větším měřítku. Štvalo mě to, a tak jsem se rozhodl založit obchod, který by tyto knihy nabízel. 

Kdy se zrodilo tvé současné Čtení jednoduše?

Při úkolu, kde jsme měli ukázat první prototyp. V ten moment mi došlo, že ze svého původního nápadu nemám nic dotaženého do konce a že asi není úplně realizovatelný. Během zbývajících tří dnů do deadlinu tohoto úkolu vzniklo Čtení jednoduše

Kdo je tvým typickým zákazníkem?

Nejširší skupinou jsou maturanti, ale služby využívají i studenti nižších ročníků středních škol pro svoje čtenářské deníky.

Navázal jsi další spolupráci, o kterou se s námi můžeš podělit?

V současnosti se zaměřujeme na projekt samotný. Spolupracujeme pouze s úžasnými grafiky, kteří si jako zázrakem všimli našeho projektu a sami od sebe se nabídli, když jsme to potřebovali nejvíce.

>>> Podpořte svého favorita na republikovém finále.

Jak ses rozhodl Čtení jednoduše financovat?

V tuto chvíli živím nápad z vlastní kapsy. Naštěstí mi už pomáhají peníze z prodejů. Momentálně hledáme investora, jenž by nám pomohl nápad realizovat a vrhnout se do práce naplno.

Stojí za tebou lidé, na které se můžeš spolehnout? Kdo ti s projektem pomáhá?

Stojí. Největší oporu pro mě představují (mí) spisovatelé, kteří mají k projektu stejný vztah jako já. Dělají maximum pro to, aby nám vše šlo co nejlépe. Nejsem ani schopen vyjádřit, jak si toho vážím.

Do programu ses přihlásil sám. Dokázal bys jmenovat někoho, kdo tě v jeho průběhu podporoval?

Určitě to byl můj dobrý kamarád, se kterým jsem se chtěl původně do soutěže přihlásit.  Bohužel nám to nevyšlo, protože ho tento rok čeká maturita a neměl by pro to tolik času. Velkým přínosem mi byla i moje mentorka Gabriela Dittrichová. Dál nesmím zapomenout na organizační tým Soutěž & Podnikej, jenž mi vždy se vším pomohl. Koneckonců Čtení jednoduše by nikdy nespatřilo světlo světa, kdyby mi Martin Vítek neukázal německou službu Blinkist.

Co bylo dosud největším oříškem?

Řekl bych řešení právních věcí. Autorská práva jsou peklo. Vše jsme ale nakonec úspěšně vyřešili a víme, že to, co děláme, je v pořádku! 

Jakou část soutěže sis užil nejvíce?

Osobně jsem si nejvíce vychutnal úplný začátek, kdy jsme se všichni teprve rozkoukávali. Já se seznamoval se skvělými lidmi, s nimiž udržuji kontakt doteď.

Na co se těšíš do budoucna?

Samozřejmě se nemůžu dočkat toho, jak se bude náš projekt dále vyvíjet. Těším se i na všechny ostatní projekty, které momentálně chystám s některými z dalších účastníků Soutěž & Podnikej!

Co bys chtěl dodat či vzkázat čtenářům našeho blogu?

Děkuju všem, kteří si udělali ten čas a dočetli rozhovor až sem, vážím si toho. Poslední věc  a moje rada zní: nebojte se tvořit nové věci. Žijeme jen jednou, a proto je škoda držet se při zemi kvůli něčemu, co si myslí ostatní! 

Děkujeme Tadeášovi za moudrá slova na závěr. Musíme s ním souhlasit – jsme rádi, že on svůj dřívější strach překonal a přihlásil se do naší soutěže. Přejeme mu hodně štěstí v dalším podnikání a nyní především v republikovém finále.

>>> Dorazte i vy v pondělí 11. dubna 2022 na poslední souboj 6. ročníku.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora