Multicode.ai: Místo pro začínající programátory

Představujeme vám projekt Multicode.ai, za kterým stojí dvojice Zdeněk Tejkl a Michaela Holotňáková. Ta zaujala porotu pardubického regionálního finále. Bude právě tento podnikatelský záměr ten vítězný?

Ahoj, mohli byste nám přiblížit svůj nápad a jak jste k němu přišli? Co je vaším cílem?

Naším cílem je vytvořit prostor, kde se budou sdružovat mladí programátoři, místo, které jim dá příležitost se rozvíjet a posouvat vpřed svou zručnost i pracovní zkušenosti. Chceme jim pomoct se v programování zdokonalit a poté jim zařídit pohodlný, jednoduchý a nadstardantní vstup na pracovní trh. 

Na koho projekt cílí a jakou přidanou hodnotou zákazníky osloví?

Cílíme především na začínající a středně pokročilé programátory, většinou ve věku 16 až 24 let. Přidanou hodnotou pro ně představují možnost konzultace projektů se staršími kolegy, výukové materiály, přednášky, exkluzivní nabídky pracovních pozic, ale také podpora a soudržnost komunity. 

Jak jste se vypořádali s ověřováním nápadu, bylo těžké o něm mluvit?

Do validace nápadu jsme se pustili zcela automaticky. Psali jsme si s programátory, ptali se jich, co jim chybí a co by ocenili. Často se zmiňovaly zkušenosti a jejich reálné uplatnění, tak jsme zkoušeli ověřit, zda by o ně měly firmy zájem jako o stážisty či part-time zaměstnance.

Když se ohlédneme zpět na průběh programu Soutěž & Podnikej, u jakých částí vnímáte, že byste se jim měli věnovat více?

Rozhodně bychom měli více poznat našeho zákazníka. Narazili jsme na problém, že firmy o naše programátory nejdříve projevily zájem, aby nás podpořily, jenže měly nerealistické představy o úrovni začínajících programátorů, s čímž jsme v průběhu hodně bojovali. 

Jaká část programu byla dle vás nejzáludnější?

Nejzáludnějším problémem byla nejspíše účetní část, kdy jsme si museli uvědomit každou korunu, kterou kdy utratíme. S tím jsme ze začátku vůbec nepočítali. Pracovali jsme s myšlenkou, že odvedeme kus práce, dáme tomu čas a podaří se nám plán realizovat bez investice, což tento úkol vyvrátil. 

Jaký největší přínos jste si dosud odnesli?

Největším přínosem pro nás byl rozhodně náš mentor, který byl skvělou podporou, a sebekritika, jež s ním přišla. Stejně jako jiní jsme naši firmu milovali a hýčkali a nedokázali si přiznat chyby. 

Jak se v tom případě chystáte na utkání v celorepublikovém finále? Čemu věnujete největší pozornost? 

Republikové finále bude krutý boj. Náš nápad má, doufáme, finální podobu a jediný způsob, jak můžeme zjistit, co zlepšit, je začít. A to jsme taky udělali. Domlouváme soutěže, přednášky, workshopy a budujeme komunitu tak, jak jsme si předsevzali. 

Navázali jste již spolupráci s nějakou další firmou, člověkem? Kdo je pro vás největší oporou?

Máme mnoho předdomluvených obchodů, ale nedá se říct, že by to byla podpora. Opíráme se teď o komunitu, která vzniká pod našima rukama a v tuto chvíli ji tvoří už skoro 200 programátorů, kteří se na Discordu sdružili a podporují jak sebe navzájem, tak i nás.

Kde čerpáte inspiraci?

Inspirací jsou pro nás přímo naši uživatelé a zákazníci. S každým další kontaktem přijde i další prosba, nápad nebo myšlenka, která nám dovolí znovu rozšířit pole naší působnosti.

Kde a v jaké fázi si ideálně představujete svůj projekt přesně za 12 měsíců? Jak by měl vypadat za 5 let?

Za dvanáct měsíců doufáme, že budeme mít stabilní a funkční organizaci a budeme pouze přidávat nástavby. Za pět let, když bude chtít někdo začít s programováním a zeptá se: „Hele, kde bych měl začít?“, bude jedinou a kompletní odpovědí jméno naší firmy: „Multicode.“ Budeme mít vybudované jméno tak, že programátoři od nás budou mít zaručenou nejvyšší kvalitu a budou vědět, že jsme schopni vzdělávat a rozvíjet zapáleného člověka od absolutního začátku jeho cesty až po úspěšný start vysněné kariéry. 

Děkujeme za vaši podporu v Soutěž & Podnikej!

Pokud někoho rozhovor zaujal a rád by se ke komunitě přidal, zde je QR kód s pozvánkou.

Zjistěte o projektu více. Sledujte a odebírejte novinky přes platformu LinkedIn

Přečtěte si příběhy dalších soutěžících na blogu Soutěž & Podnikej, vyberte si svého favorita a přijďte ho podpořit na republikové finále!

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora