Visionary: Aby bolest očí a hlavy byla minulostí

Projekt Visionary od Kristiny Belicové zaujal porotu na brněnském regionálním finále. Bude právě tento podnikatelský záměr ten vítězný?

Ahoj Kristino, mohla bys nám přiblížit svůj nápad a povědět, jak jsi na něj přišla? Co je cílem tvého projektu?

Mým nápadem je aplikace, která pečuje o zrak při používání telefonů nebo počítačů. Přišla jsem na něj v době lockdownu, kdy jsme měli školu online a u elektroniky jsem trávila většinu dne. Tehdy mě často bolely oči a hlava a výrazněji se mi zhoršil zrak. Hledala jsem, co by se s tím dalo udělat. Po přečtení spousty článků a vědeckých studií vznikla základní myšlenka aplikace Visionary.

Za cíl projektu považuji pomoc zajistit lidem pohodlí a zdravé oči při používání digitálních technologií. Protože zrakem k nám přichází až 80 % informací z okolního světa, myslím, že je důležité, aby fungoval co nejlépe, a stojí za to se o něj starat. 

Na koho projekt cílí a jakou přidanou hodnotou může zákazníky oslovit?

Zaměřuji se hlavně na studenty vysokých a středních škol, kteří na zařízeních píší různé práce do školy, učí se a tráví na nich i volný čas. Dalšími potenciálními zákazníky jsou pracovníci firem, jejichž práce probíhá většinou na počítači.

Přidanou hodnotu projektu představuje navržení aplikace podle vědeckých poznatků, veškerá potřebná péče o zrak v jediné platformě, unikátní funkce detektoru správné vzdálenosti a upozornění, která neruší od práce.

>>> Podpořte svého favorita na republikovém finále.

Jak ses vypořádala s ověřováním nápadu? Bylo těžké o něm mluvit?

Ze začátku pro mě ověřování nápadu bylo velice složité, protože jsem odjakživa spíše introvert, který znervózní při každém rozhovoru s cizími lidmi. Většinu názorů jsem sbírala prostřednictvím online dotazníků, ale snažila jsem se získat zpětnou vazbu i naživo. A musím říct, že mi to postupně pomohlo překonat největší obavy a možná i dodat trochu sebevědomí.

Jaká část programu byla podle tebe nejnáročnější? 

Nejtěžší pro mě bylo sestavování finančního plánu, jelikož jsem s tím neměla žádnou zkušenost. Zjistit, jaké náklady bude třeba zahrnout, a vymyslet, jak je vykompenzovat příjmy, byl celkem oříšek.

Tento úkol vnímám jako jeden z nejpřínosnějších – dozvěděla jsem se hodně nových věcí, například mi otevřel oči ohledně všech těch otravných reklam, co v aplikacích vyskakují. Uvědomila jsem si, že chudáci programátoři někde finance získat musí a že reklama je pro uživatele jedním z nejpříjemnějších řešení, pokud má služba zůstat zdarma.  

Jaký největší přínos sis ze soutěže dosud odnesla?

Jelikož pro mě bylo prostředí podnikání neprozkoumaný, odnesla jsem si spoustu užitečných informací a postupů, jak realizovat svůj nápad. Uvědomila jsem si, že zkoumat něco teoreticky dokáže člověka posunout jen na určitou úroveň, pak už musí vyrazit do světa. Zkušenosti nasbírané po cestě ho nakonec dostanou nejdál. 

Jak se chystáš na utkání v republikovém finále? Čemu věnuješ největší pozornost? 

Největší pozornost před republikovým finále věnuji vylepšování plánu firmy do budoucna, postupnému programování a realizaci aplikace. Hodlám najít odborníky – optiky, lékaře, optometristy atd. –, kteří by projekt zaštiťovali a ověřili, zdali jsou všechny funkce doopravdy účinné a přínosné. 

>>> Dorazte i vy v pondělí 11. dubna 2022 na poslední souboj 6. ročníku.

Navázala jsi již spolupráci s nějakou další firmou, člověkem? Kdo je pro tebe největší oporou?

Zatím se mi povedlo navázat spolupráci s oční lékařkou a optičkou, které kontrolují, jestli vše dává smysl. Do budoucna uvažujeme o doporučování aplikace pacientům.

Kde a v jaké fázi si ideálně představuješ svůj projekt přesně za 12 měsíců? Jak by měl vypadat za 5 let?

Přesně za 12 měsíců si představuji zcela funkční mobilní aplikaci, se všemi plánovanými funkcemi pro první fázi. Jde například o detektor vzdálenosti, chytrý filtr modrého světla, časovač 20-20-20, oční jógu, tipy a denní rady týkající se péče o zrak. Dále se chci domluvit na spolupráci s českými optiky, kteří by naše služby běžně doporučovali svým pacientům.

Za pět let bychom pak zasáhli i do zahraničí a měli vytvořenou verzi pro notebooky a stolní počítače. Také bychom rádi navázali kontakt s firmami, jež by mohly aplikaci používat pro zvýšení produktivity svých zaměstnanců v kancelářích.

Zajímá vás, jak se bude Kristině a všem ostatním dařit na republikovém finále? Přijďte k nám 11. dubna 2022 do pražského HubHubu v Paláci ARA a podpořte své favority. Těšíme se na vás.

Nevíte, kdo jsou finalisté, či jste se ještě nerozhodli, komu chcete fandit? Přečtěte si rozhovory s těmito studenty a seznamte se s jejich ambiciózními projekty.

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora