Klíčové momenty a úspěchy roku 2022

Už nám odbila půlnoc, která ukončila rok 2022. Co jsme za tento rok zvládli? 6. ročník vyhrála Kristina Belicová s aplikací Visionary. Podepsali jsme memorandum o spolupráci s ESF MUNI a Martin Vítek rozjíždí nový projekt jménem MAXP.

A naši absolventi? Vojtěch Šanca přinesl digitalizaci do oblasti náboženství a Ondřej Sukač pomáhá ukrajinským žákům se začleněním do výuky skrz aplikaci.

Kdo byli letošní finalisté?

V dubnu se v prostorách HubHubu utkalo osm soutěžních týmů o titul vítěze. Ten získala Kristina Belicová s aplikací Visionary, která pečuje o zrak při používání výpočetní techniky.

Přímo na místě publikum i účastníci zkusili červí pomazánky projektu WorldWorm (2. místo) nebo si zabalancovali na deskách KUBARA (3. místo). Mangado zde dokonce prodalo jeden svůj avokádový bonsai. Dále jsme mohli vidět projekty zaměřené na Metaverse, komunitu programátorů nebo zjednodušenou maturitní četbu.

Přečti si, jak se Tadeáš Bíbr díky své mentorce dostal k práci v Aktinu.

Úspěchy absolventů: digitalizovaný kostel a boření komunikační bariéry

Kluci z WorldWorm neskončili pouze u soutěže, ale prezentovali i na Disruptors summit.

Výherce 5. ročníku Seek Speak byli nominováni v rámci Křišťálové lupy – Ceny českého internetu. Se svou aplikací, která pomáhá lidem s vadou řeči a sluchu a učí je správně artikulovat, jsou uvedeni v kategorii Mladá krev.

Absolvent Vojta Šanca přišel s revoluční platformou Dio, jež digitalizuje kostel. Můžete si v online chatu popovídat se svým knězem v anonymním nebo viditelném módu. Jakmile konverzaci ukončíte, smaže se z obou zařízeních i serverů. Mezi dalšími funkcemi najdete kostelní nástěnku nebo darování příspěvku. O Dio se zmínili v mnoha médiích, včetně DVTV, Roklen24 nebo Trend Watcher.

Ondřej Sukač (3. ročník) založil aplikaci Comenio, která eliminuje dopady nesmělosti a strachu z posměchu. Pomáhá všem ostýchavým žákům a zároveň usnadňuje ukrajinským dětem se začleněním do výuky. V aplikaci mají studenti přednastavená upozornění a kdykoliv mohou učiteli říct, že nestíhají nebo nerozumí probírané látce, aniž by museli zvednout ruku.

Přihlašování jsme zahájili s Martinem Mikyskou alias Mikýřem

Sedmý ročník jsme oficiálně spustili v září. Do příprav marketingové kampaně se zapojil Martin Mikyska alias Mikýř. Celou akci organizovala agentura Darwin and the Machines, kde se o kreativní koncept postarali Young Darwins – Aneta Zelenková a Libor Osouch. Moc děkujeme Marianovi Furymu, že nás nepřestává podporovat a vždy zasedne i jako porotce na republikovém finále.

Studium na MUNI nyní figuruje jako cena pro vítěze

Tento rok jsme také podepsali memorandum o spolupráci s Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Výherce Soutěž & Podnikej má jistotu studia na vysoké škole! V tom nejstresovějším období středoškoláka tak má o jednu vrásku méně. Až se bude rozhodovat, kam si podá přihlášku, ESF MUNI má v kapse. 😉 

Hra, která aktivizuje studenty

MAXP

Během tohoto roku Martin Vítek rozjel nový projekt – MAXP. Vzdělávací platformu, která má naučit studenty jak využít svůj potenciál. Celý projekt vzniká v rámci programu Erasmus+ KA220-YOU a podílí se na něm lidé z Česka, Srbska, Slovinska a Rumunska.

Součástí českého týmu je i absolvent Tadeáš Kapic, který má na starosti principy gamifikace a zajišťuje materiály studenty bavily. 

Vzkazy našich absolventů

Před pár měsíci jsme udělali průzkum, jak se daří našim absolventům napříč všemi ročníky. Mnoho z nich nám zanechalo moc hezké vzkazy, které nám dodaly energii. Utvrdily nás, že to, co děláme, má smysl.

„Děkuju za fajn příležitost zkusit si něco, co bývá obvykle doménou ‚starších a zkušenějších‘. A za to, že dáváte mladým šanci nejenom snít, ale i praktický se posouvat v tom, čemu se chtějí věnovat, “ říká Kristýna Bulvasová, 6. ročník.

„Doufám, že tu Soutěž & Podnikej ještě dlouho bude. A bude se mu stále dařit objevovat a rozvíjet talent pro podnikání u co nejvíce mladých lidí,“ sdílí Žaneta Procházková, 5. ročník.

„Děkuju všem z týmu S&P, tvoříte hodnoty, které jsou u lidí zapotřebí. Tvořit podnikavé lidi je supr. Společně to zvládneme,“ napsal Vojtěch Sobotka, 4. ročník.

Za celý tým Soutěž & Podnikej děkujeme všem účastníkům, absolventům, mentorům a expertům, že s námi tvoří podnikavé Česko. Těšíme se na nové výzvy, přátelství a nezapomenutelná setkání. 

Přejeme šťastný a hlavně podnikavý nový rok 2023.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora