133 ze 135 absolventů soutěž doporučuje

Zeptali jsme se našich absolventů napříč všemi ročníky na jejich vztah k soutěži i podnikání obecně. 24 % respondentů už rozjelo vlastní podnikání, z toho ale jenom třetina dotáhla na trh soutěžní projekt. Ze vzorku 135 absolventů, neskutečných 133 by program doporučilo.

Čtvrtina absolventů zjistila, že nechce podnikat

Soutěž & Podnikej učí mladé, jak pracovat na svém nápadu. Díky tomu často zjistí, jestli je to jejich cesta, anebo se radši nechají zaměstnat. Z našeho průzkumu jsme zjistili, že přes 75 % respondentů chce založit něco vlastního a z toho třetina už dokonce business rozjela.

„K podnikání pociťuji Love-Hate relationship,“ popsal Jan Račanský.

Soutěžní projekty mají menší úspěšnost. Pouhých 8 % absolventů ho uvedlo na trh. Program samotný však doporučuje opravdu skoro každý účastník a stejná většina by do něj šla znova.

Republikové finále 2022

Nejde o to napoprvé přijít s geniálním nápadem, ale o možnost brousit svůj potenciál a objevovat nové příležitosti.

Top 3 získané dovednosti: průzkum, prezentace a komunikace s lidmi

Jaké schopnosti si absolventi odnesli ze soutěže a ze kterých nadále těží? Nejvíc respondentů zaškrtlo průzkum s rešerší (100 odpovědí), následují prezentační dovednosti (91 odp.) a na třetím místě se umístila komunikace s lidmi (87 odp.).

Někteří se však naučili i složitějším procesům a znalostem jako je marketing (55 odp.), finanční gramotnost (42 odp.) nebo legislativa (33 odp.).

>>> Jak tyto dovednosti získali? Podívej se, co by tě během programu čekalo.

A co doslova napsali…

„Díky Soutěž & Podnikej jsem získal zálibu v podnikání a uvědomil jsem si, že nikdy nechci pracovat 9-5 job 😄,“ říká Jakub Konečný.

„I když jsme se v soutěži neumístili, tak nám program přinesl ten prvotní impuls začít něco dělat a pak už to s námi tak nějak zůstalo. Obrovský podíl na tom má i naše skvělá mentorka Kája Krámková, která projektu věřila ještě dřív než my,“ sdílí Maria Šimůnková.

„Ze všeho, co mi soutěž dala, byla pro mě nejdůležitější možnost poznat nové úžasné lidi. Dodnes jsem v kontaktu s lidmi, se kterými jsem se na soutěži seznámil. Za to moc děkuji,“ podělil se Filip Kušmirek.

„Z původně velmi spontánní účasti v projektu těžím takřka denně na VŠ a nezbývá mi napsat víc než obrovské DÍKY,“ napsala nám Eliška Hybnerová.

Snažíme se předávat komplexní vhled do toho, jak se tvoří startup, a jsme rádi, že nám naši absolventi potvrdili, že se to daří. To, že program doporučuje tolik podnikavců nám udělalo velkou radost. Jejich milá slova nám dodala motivaci pokračovat a ujistila nás, že tato práce má smysl. Děkujeme.

>>> Přihlaš se a staň se taky mazákem v podnikání!

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora