Čas se seniory a trička s potiskem, i o tom uslyšíme na finále

Bea i Kuba jsou odhodlaní čelit výzvě a ukázat, že jim divoká karta právoplatně patří. Kuba pomáhá najít spolehlivé dobrovolníky, kteří by zaplnili samotářské chvilky seniorů. Beatce už vadil nedostatek kvalitního oblečení, a tak se rozhodla vyrábět kousky šetrné k pokožce i životnímu prostředí. Jaké pocity měli Kuba a Bea po regionálním finále, čeho litují a na co naopak jsou oba hrdí?

Make it real

Ve zkratce nám odhalte, s jakým projektem jste do Soutěž & Podnikej přišli.

Bea: Vytvořila jsem vlastní značku udržitelného oblečení pod názvem Make it real. Oblečení je originální a především šetrné jak k přírodě, tak k pokožce.

Kuba: Mým plánem je založit organizaci HelpingHand, která nabízí flexibilní brigádu studentům a zároveň vyplnění volného času seniorům.

Jak vaše nápady vznikly?

Bea: Prvotní myšlenka mého projektu se mi vybavila před dlouhou dobou – ještě v karanténě. Právě jsem pracovala na grafice, když jsem přišla na způsob, jak své návrhy přenést na látku. V České republice mi chybí nějaký podobný koncept, jelikož většina takových značek k výrobě používá látku z nekvalitních materiálů.

Pomoc

Kuba: Začal jsem si všímat, že některé dobrovolnické organizace berou spolehlivost na lehkou váhu. Senioři se mohou na návštěvu jednoho z dobrovolníků těšit celý týden. Bohužel se často stává, že dobrovolník schůzku náhle zruší. Aby se takovým situacím předcházelo, řekl jsem si, že vytvořím službu založenou na brigádách, kde je student nebo asistent zavázaný k návštěvě.

Jakou zpětnou vazbu jste na projekt obdrželi?

Bea: Zatím vcelku pozitivní. Dostaly se ke mně jen výtky, že je malý výběr velikostí a příliš velká cílová skupina – nic, co by se nedalo zlepšit.

Kuba: Zpětná vazba, kterou jsem dostal od poroty S&P, se týkala hlavně cenového modelu. Porota mě přesvědčila, ať svému projektu dám jiný směr. Příliš se zaměřuji na problémy, které můj projekt řeší, a nevěnuji čas rozvoji mého projektu jako byznysu.

>>> Mrkni na naše rady a tipy, jak přijímat zpětnou vazbu.

Kde vidíte svůj projekt za 1 rok?

Make it real

Bea: Určitě bych ráda výrobu přesunula z pokoje do kanceláře. Také doufám, že časem začnu na lidech potkávat mé výrobky.

Kuba: Těžko říct. Vím, že o praxi v podnikání toho moc nevím. Ale určitě bych byl rád za stabilní klientelu a investora na palubě.

Co na programu Soutěž & Podnikej hodnotíte jako nejlepší?

Bea: Za mě nejlepší z nejlepších je možnost posunout se dál a získat skvělou komunitu lidí.

Kuba: Já jsem rovnou vytvořil žebříček výhod zapojení se do S&P: 

  1. Kontakty – cenná spojení, které jsem díky S&P získal, bych jinak hledal celé roky. 
  2. Proniknutí do světa byznysu.
  3. Návod krok po kroku, jak z nápadu uskutečnit realitu.
  4. Zpětná vazba od každého v S&P.
  5. I kdyby z mého projektu nakonec nic nebylo, tak zkušeností a chuti k podnikání jsem nasbíral tolik, že jsem si jistý, že podnikání bude mou životní cestou.

Odkud čerpáš inspiraci a co tě motivuje?

Bea: Inspirací je pro mě mé podvědomí, které chce už od mala něco dokázat, riskovat a žít naplno, a mé okolí, které mě žene vpřed.

Kuba: Motivaci dělím na vnitřní – ta plyne z touhy změnit svět k lepšímu – a vnější – tou je pro mě rodina a přátelé. Inspirace je všude kolem nás, stačí se správně dívat.

Jestli se vám zalíbil nápad Kuby brigád ve formě zábavného odpoledne se seniory nebo vás už nebaví oblékat se nudně a do nekvalitní látky, podpořte své favority v republikovém finále, které proběhne 5. května v Kampusu Hybernská. Co dalšího si pro nás finalisté připravili si můžete přečíst u nás na blogu.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Dvořáčková
Autor
Eliška Dvořáčková

Eliška je jedním z finalistů 6. ročníku Soutěž & Podnikej. Zajímá se o pěstování rostlin mang a avokád, čas od času experimentuje s dalšími druhy exotických rostlin.

Hodnocení:
Více článků od autora