Jak vykročit do roku 2021 tou správnou nohou?

Nový rok znamená pro spoustu z nás čerstvý začátek. K tomu se mnohdy pojí nesmyslná předsevzetí, na která si po pár týdnech ani nevzpomeneme. Abych se něčemu podobnému vyhnula, sestavila jsem si tentokrát krátký seznam, jehož položky si snažím už chvíli osvojit.

1. Ohlédnu se zpět.

I když se doporučuje nechat minulost minulostí, ze svých chyb i úspěchů se můžeme mnoho naučit. Toto pravidlo lze uplatnit jak pro život obecně, tak například při práci na vlastním projektu, budování značky i pro něco tak konkrétního, jako je prezentování před větším publikem nebo – dnes oblíbené – nahrávání podcastu. S každou novou životní epizodou se totiž posouváme vpřed, získáváme další zkušenosti, č naopak činíme přešlapy, ze kterých se po čase můžeme poučit..

Některé věci se však neprojeví hned, a proto je lepší na ně pohlížet s určitým odstupem. Není tedy špatné se čas od času zamyslet a zkusit přijít na to, co lze zlepšovat.

2. Naučím se říkat sám sobě NE.

Klidně bych se vsadila, že vyslovit toto jednoduché slovíčko dělá problém nejednomu z nás. Chápat jeho význam můžeme naprosto individuálně – někdo není schopen vylézt ráno z postele, zatímco jiní se od své práce či projektu téměř neodlepí. V čem tedy tkví význam předsevzetí?

Pokud patříte do první skupiny a věčné polehávání v peřinách vás už užírá, máme pro vás na našem blogu připravený chytrý návod s názvem “Jak se zbavit strašidla jménem prokrastinace”. Seberte tedy odvahu a postavte se nekončícímu lenošení čelem!

Trápí-li vás naprostý opak a cítíte, že vám zapálení pro věc už přerostlo přes hlavu, zkuste se před ponořením do dalšího úkolu trochu zamyslet. Kdy jsem si dal naposledy přestávku? Udělal jsem toho snad dosud málo? Mám na další úkol dostatečnou energii a kapacitu? Budu-li v práci dále pokračovat, nebudu se zítra cítit vyčerpaně? Pokud jste, byť jen lehce, zaváhali, dopřejte tělu i mysli za pomoci těch dvou hlásek chvíli odpočinku.

3. Začnu naslouchat ostatním. 

Zpětnou vazbu není třeba jen dávat, ale i přijímat. K tomu člověk však musí umět naslouchat. Účastníci Soutěž & Podnikej si tímto procesem prochází během důležité validace projektu a pak na regionálních a někteří i republikovém finále, kde jim své názory poskytne odborná porota složená z profesionálů ze světa podnikání.

Díky postřehům okolí často narazíme na vize i nedostatky, které by nás samotné nemusely nikdy napadnout. Produkt a službu lze na základě konstruktivní zpětné vazby dále upravovat, aby byla co nejatraktivnější pro koncového zákazníka. A co myslíte vy – je možné, že někteří vývojáři jen slyší, aniž by opravdu poslouchali? Že mezi tím není rozdíl? O tom si musíme udělat obrázek už každý sám.

4. Udržím si rovnováhu.

Jak už mohlo někoho napadnout, poslední předsevzetí úzce souvisí s druhým bodem. Kde je ta pomyslná hranice mezi relaxací a flákačstvím, zdravým pracovním nasazením a workoholismem? A opět – u každého se nachází někde jinde. Pro mě je však podstatné, abych i v roce 2021 nezapomínala vyjma pravidelného spánkového režimu především na čas strávený s rodinou, přáteli; a užívala si života plnými doušky.

Společně s týmem Soutěž & Podnikej vám všem přejeme jen to nejlepší, mnoho splněných cílů, překonaných překážek, nově nabytých zkušeností a nečekaných příležitostí!

Na závěr musím podotknout, že každý z nás představuje originální kousek a co bude fungovat jednomu, nemusí být to pravé ořechové pro druhého. Nevěste tedy hlavy, když si za některým z daných předsevzetí půjdete o něco déle – koneckonců i cesta je cíl.

Podělte se s námi na sociálních sítích o vlastní přísliby do nového roku a motivujte tak své okolí! Aby žádný z vašich příspěvků neunikl naší pozornosti, nezapomeňte nás označit jak na Instagramu, tak i na Facebooku.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora