Čerstvá várka podnikatelských manuálů aneb Vaše knižní tipy

Přicházíme s druhou částí původně jednodílné série, plnou čerstvé inspirace, jež by se mohla při vybírání vánočních dárků nepochybně hodit. Navazuje na článek Romeo, Julie a startup, který jsme vydali pár měsíců zpátky a který si u vás čtenářů získal velkou oblibu. Všechny tituly jste tentokrát navíc doporučili vy – blogoví fanoušci, účastníci i absolventi programu Soutěž & Podnikej!

Podnikání pro bohémy

Autor: Tom Hodgkinson

Počet stran: 232

Hodnocení (databazeknih.cz): 83 %

Kde knihu sehnat? (Megaknihy.cz)

Pokud si chcete kromě nekončícího rozšiřování znalostí i dobře počíst, u tohoto kousku nemůžete udělat chybu. Jeho autorem je totiž britský spisovatel a šéfredaktor Tom Hodgkinson. Jak už napovídají názvy jeho předchozích děl, – Líný rodič, Jak být líný či Kniha líných radostí – oblíbeným tématem se mu stala teorie nicnedělání. Kniha Podnikání pro bohémy tuto skutečnost však vcelku šikovně popírá.

Zjistíte, jaký šok pro Toma byl přechod z “pohodového spisovatele na podnikatele na plný úvazek”. Jak se zvládl vyrovnat se stresem? Proces popisuje s lehkostí a komičností, ale nezapomíná ani na poučné situace, jež ho na cestě potkaly. Využijte jeho ověřených rad a přetavte svůj nápad nebo talent v reálný podnikatelský záměr. Zaručujeme vám, že po přečtení této knihy už hlavu neztratíte! 

Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život

Autor: Christopher Voss

Počet stran: 280

Hodnocení (databazeknih.cz): 85 %

Kde knihu sehnat? (Megaknihy.cz)

Mnozí z vás by nejspíš nečekali, kde se zrodila následující zápletka. Věřte tomu nebo ne, Vossův přístup vychází z 25leté služby u FBI, kam se z řadového strážníka vypracoval na místo hlavního vyjednavače. Čelil tváří v tvář největším zločincům, díky čemuž se stal naprostým profesionálem ve svém oboru. A jelikož šlo často až o lidské životy, zjistil, že v určitých situacích kompromisy nepřichází v úvahu.

Po opuštění FBI se Chris Voss stal skvělým firemním konzultantem a následně založil agenturu Black Swan Group, jejíž služeb využívá nemálo špičkových společností. Přestože místo výrazných inovací Chris svými metodami spíše navazuje, nepochybně se jedná o důležité a uznávané poznatky z dob jeho vlastní praxe. O svých teoriích také přednáší, mj. například na Harvardu.

Sprint: Jak vyřešit velké problémy a otestovat nové myšlenky v pouhých pěti dnech

Autor: Jake Knapp, Braden Kowitz a John Zeratsky

Počet stran: 272

Hodnocení (databazeknih.cz): 85 %

Kde knihu sehnat? (Megaknihy.cz)

Přestože je “Sprint” na trhu jen tři roky, stal se jednou z nejcitovanějších knih vůbec. Jak je něco takového vůbec možné? Důvodů bych mohla jmenovat více. Hodí se pro jakýkoliv tým – od školní třídy, přes začínající a drobné podniky až po korporátní firmy na mezinárodní úrovni; zkrátka všechny, kteří pracují s určitým problémem a mají před sebou řadu nezodpovězených otázek.

Sprint označuje výjimečný koncept pětidenního procesu řešení složitých překážek, jenž navrhli tři partneři ze společnosti Google – Jake Knapp, Braden Kowitz a John Zeratsky. V praxi jej využili již nesčetněkrát, a to dokonce ve společnostech z různých oborů, jako jsou například finance, zdravotnictví či mobilní technologie nebo elektronický obchod.

Umění vítězit

Autor: Phil Knight

Počet stran: 432

Hodnocení (databazeknih.cz): 92 %

Kde knihu sehnat? (Megaknihy.cz)

S troufalostí si dovolím tvrdit, že se minimálně zde na blogu nenajde nikdo, kdo by si při vyslovení názvu značky “Nike” okamžitě nevybavil celosvětově proslavený “tick”. Proč na ni však právě teď narážím? Kniha Umění vítězit vás vtáhne na cestu Phila Knighta, zakladatele, úspěšného podnikatele, jenž byl dokonce v dubnu 2020 označen časopisem Forbes za 25. nejbohatšího člověka na světě, a mimo to i autora.

Autobiografie je ukázkovým příkladem, jak pouhé “nic” přetvořit v miliardový business. Narozdíl od jiných velikánů nezačínal Phil v garáži, nýbrž v kufru svého auta. Odtud prodával kvalitní, přitom levné běžecké boty z Japonska. Na nákup prvních párů si přitom musel půjčit od svého otce. V jeho příběhu však brzy nastal důležitý zlom, a vy se o něm konečně můžete dozvědět z první ruky.

Podnikání z lavice

Autor: Adam Štrunc a Pavel Štrunc

Počet stran: 96

Kde knihu sehnat? (soutezapodnikej.cz)

Jako poslední zde máme opravdovou třešničku na dortu, Podnikání z lavice od Adama a Pavla Štruncových. Že vám jména zní povědomě? Možná si právě Adama pamatujete ze 3. ročníku soutěže, které se zúčastnil s projektem Stubchaser. Nyní se svým bráchou vydal jednoduchý a vtipný, přesto účinný “návod” na rozjetí vlastního podnikání.

Kniha se dělí do čtyř větších okruhů: Úvod do podnikání, Rozjezd projektu krok za krokem, Nástroje úspěchu a Inspiruj se od mladých podnikatelů. Všechny jsou obohacené o vlastní zkušenosti a tipy z praxe, prověřené nástroje k dosažení cílů a především takřka nekončící množství motivace! Dočtete se také o programech pro začínající podnikatele, mezi které patří mj. Soutěž & Podnikej.

Zajímat by vás mohlo i doporučení na zadní straně knihy od samotného předsedy České asociace startupů, Davida Zábrže: “Přečíst si knihu já v začátcích podnikání, ušetřil bych spoustu peněz.”

Máte pocit, že jsme na nějaký titul zapomněli? Sdílejte svoji myšlenku na sociálních sítích a nezapomeňte označit facebookový či instagramový účet Soutěž & Podnikej.

Který kousek na tebe bude čekat pod stromečkem? My máme jasno!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora