Jak napsat životopis: lépe než v hodině češtiny

Tvorba životopisu potrápí mnohé z nás už na střední škole, u přijímaček na vysokou nebo při prvním poptávání práce. Jak takový životopis ale napsat? 

Řaďte zkušenosti od nejnovějšího po nejstarší, zaměřte se na to, co je důležité pro zaměstnavatele, ne pro vás, nefantazírujte a pro hezký design použijte šablonu.

psaní životopisu

„Martine, nemám šajna, co tam napsat. Co tam máš ty?“ „Že jsem dělal v mekáči!“ „To zní dobře, to tam taky fláknu, dík.“ „Vždyť tys tam nedělal, ňoumo. A neopisuj!“

Není třeba panikařit. Uvidíte, že to není žádná věda…ani úkol z češtiny.

Láska nebo nenávist na první pohled

Nevymýšlejte, nezveličujte

I formát životopisu má daný řád. I když myšlenka bude brilantní jako projekty účastníků Soutěž & Podnikej, nedodržení těchto pravidel zkazí celkový dojem.

  1. Nespleťte si životopis s legendou, v životopisu fantazie neexistuje. V žádném případě si nevymýšlejte a nezveličujte. Pravda vždy vyjde na povrch. 
  2. Stručnost a výstižnost – dvě klíčová slova životopisu. Neuvádějte osobní či citlivé informace, vyhněte se emocím. 

 „Čím víc toho jeden o druhém ví, tím méně si rozumějí.“ – E. M. Remarque

  1. Dejte si pozor na nerelevantní údaje. Zaměstnavatele nebude zajímat, že zvládnete uběhnout maraton nebo upéct výborný dort, pokud poptáváte práci v IT. 

>>>Jaké schopnosti jsou na trhu práce nejžádanější?

  1. Dbát na spisovnost a žádné gramatické chybi. Co by si pak o vás mys…Všimli jste si mé chybY? Napoprvé si řeknete: Chyby neexistují, jen šťastné nehody. Ale když těch hrubek nasekáte do textu jako dříví do krbu v zimě 2035 po zdražení plynu na 100 Kč/kWh, už to jako náhoda vypadat nebude.
  2. Šaty dělají člověka a design dobrý životopis. Na pohovor si berete oblek, abyste neudělali ostudu. Oblékněte tak i svůj životopis. Nejrychlejším řešením je pomoct si šablonou. My vám můžeme doporučit např. Canvu nebo pro ty zkušenější Figmu.

Otevřete si Word, jde se psát!

Úvodní část – kontaktní údaje

Mezi základními položkami v úvodní části nesmí chybět jméno a příjmení, e-mailová adresa a telefon. Zvykem v ČR je napsat kontaktní adresu a můžete uvést i datum narození ve tvaru den/měsíc/rok. 

Doporučujeme přiložit i svoji fotografii, vyberte podobnou té na vašem pasu či občanském průkazu. Nepoužívejte selfie fotky nebo výřezy z fotek. Neměli byste odhalovat výstřih ani držet sklenku vína v ruce. Musí vám jít zřetelně vidět do obličeje, proto radši nemějte na fotce klobouk ani naši skvělou S&P kšiltovku.

Hlavní stať – zkušenosti a vzdělání

Hlavní stať - zkušenosti a vzdělání

Další částí jsou vaše pracovní zkušenosti, na těch si dejte záležet. Pište je ideálně v odrážkách a uvádějte je od současnosti do historie, vždy napište měsíc i rok začátku a konce trvání pracovního vztahu a jméno zaměstnavatele. Pokud na této pozici stále působíte, napište „až současnost“. V případě, že žádné zkušenosti zatím nemáte, uveďte krátkodobé brigády nebo dobrovolnické aktivity

Následuje sdělení dosaženého vzdělání, také uváděné od nejnovějšího po nejstarší (bez základní školy). Zmínit se hodí také absolvování kurzů, školení, stáží a jiných mimoškolních vzdělávacích programů.

Závěr – dovednosti a úspěchy

Na konec vyjmenujete své schopnosti a přednosti. Vždy uveďte cizí jazyky a úroveň, na které je ovládáte. Stejně tak znalosti v oblasti techniky a počítačů se hodí skoro v každé práci. A potom samozřejmě vaše úspěchy v oboru.

>>>Jaké jazyky jsou populární v podnikání?

Ve výčtu poté zmiňte takové vlastnosti, které by pro vašeho budoucího zaměstnavatele mohli být důležité a zároveň jsou pravdivé.

Příklad: Pokud se ucházíte o místo učitele, uveďte, že jste trpělivý, společenský, kreativní a baví vás práce s dětmi. Vypíchnout můžete i něco méně obecného – že rád /a přednášíte a vymýšlíte inovativní metody.

Najděte jednu malou drobnost, která vás odliší od ostatních, ale nepřežeňte to.

Až budete mít svůj životopis dokončený a odeslaný, nemávněte hned nad ním rukou. Ponechejte si ho, abyste ho mohli neustále aktualizovat. 

A pokud vás článek zaujal, a dokonce vás bavilo psaní životopisu, pošlete nám ho a třeba příští článek bude patřit vám.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Dvořáčková
Autor
Eliška Dvořáčková

Eliška je jedním z finalistů 6. ročníku Soutěž & Podnikej. Zajímá se o pěstování rostlin mang a avokád, čas od času experimentuje s dalšími druhy exotických rostlin.

Hodnocení:
Více článků od autora