5 tipů, jak se učit cizí jazyky 

Objevte tipy od redaktorky Mari, které pomohou každému studentovi se samostudiem cizího jazyka. Najděte si zahraničního kamaráda na sociálních sítích, běžte do baru nebo se vzdělávejte u filmu.

Memo kartičky všude 

Memo kartičky jsou ideální způsob opakování slovíček, a to jak jejich papírová varianta, tak jejich elektronická verze (nejpopulárnější je aplikace Quizlet).

Jejich nejefektivnější užití spočívá ve vytvoření série například 30 kartiček, kde by z jedné strany byl český a z druhé strany cizojazyčný ekvivalent. Tuto sérii během dne opakujete tak dlouho, dokud nebudete všechna slovíčka umět. Pokud už nějaké umíte, ze série jej odeberete. Díky tomu se vám postupně množství neznámých slovíček snižuje. 

Šílené příběhy a asociace

Jako další způsob, jak si zapamatovat slovíčka, je tvorba příběhů. Tato metoda se skládá ze 3 kroků:

  1. Vybavíte si v hlavě, co dané slovíčko znamená. (Např. palm je anglicky dlaň, tak si ji představíte.)
  2. Najdete české slovo, které se zvukově podobá tomu cizímu. (V našem případě např. palma)
  3. Propojíte tyto dvě věci do vizuálního příběhu. (Vytvoříte si imaginární obrázek, jak z dlaně vyroste palma)

Poté vždycky, když se snažíte na slovíčko vzpomenout, budete mít před očima tento zvláštní úkaz. Postupem času pak příběh vymizí a zůstane slovíčko.

Tato metoda je výjimečná tím, že využívá kreativitu, vtip a asociace, díky čemuž trénujete nejen jazyky, ale i paměť a fantazii.

Pro další inspiraci a podobné tipy doporučujeme náš zdroj – YouTube kanál Škola paměti Jakuba Poka.

Kamarádi jako cvičení 

Jak nenásilně trénovat konverzaci a porozumění? Nejlepší volbou je cizojazyčný kamarád, se kterým vás bude povídání bavit a uvidíte v něm smysl. Ani navázání spojení není nic těžkého a zvládnou ho i největší introverti, protože to zkrátka svět internetu dokáže. Stačí si s někým začít psát na sociálních sítích, třeba i Tinderu, nebo si jít zahrát nějaké RPGčko či oblíbenou online hru a využít možnost chatu. 

Bar je ráj 

Tato taktika je velmi šikovná pro lidi, kteří mají problém s rozmluvením se. Funguje to tak, že si sednete na bar buď v cizině, nebo v místě, kam chodí lidé mluvící cizím jazykem. V tu chvílí už stačí jenom sedět a navazovat small talk (neformální, jednoduchý rozhovor). První konverzace bude pravděpodobně velmi trapná a zmatená, ale poslední už pojede jak po másle. 

Kultura není jen o divadlech 

Až si příště pustíte svůj oblíbený seriál, prostě ho pusťte v původním znění. Potom přejděte z českých titulků na originální a hlavně pamatujte, že nevadí, pokud všemu nerozumíte. Slovíčka vám často vyplynou z kontextu nebo se budou opakovat. Snažte se vnímat základní fráze a hlavně, jak to zní. Jakmile si trošku věříte, byť jen maličko, přejděte na verzi bez titulků. Bude to ze začátku náročné, ale stojí to za to. Využívejte toho, že si můžete pasáže pustit znova a zároveň, že vás zkrátka zajímá daný příběh.

To stejné platí u písniček, podcastů a knížek. Snažte se vnímat jazyky komplexně – hudba vám přiblíží kulturu, podcasty výslovnost a fráze, literární i publicistické texty vám pomohou se zorientovat v gramatice.

Hlavně se nestresujte a nepřekládejte slovo od slova, pasivní učení je stejně důležité a často velmi efektivní. 

Středobodem všeho je ale motivace. Předchozí body se stávají zbytečné, pokud člověku chybí chuť. Na to nikdy nezapomínejte. Pokud se vám bude zdát, že za chvíli vyhoříte nebo to vzdáte, připomeňte si, proč to děláte. Sepište si tyto důvody, proč jsou pro vás jazyky důležité, a vedle nich i malá vítězství, kterých jste již dosáhli. Pak si dejte chvilku oddech, načerpejte sílu a zase se pusťte do práce. 

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora