Nejtvrdší oříšek v podnikání je vůle vytrvat, sdílí vítězka 6. ročníku Kristina Belicová

Po měsíci oslav jsme se obrátili na naši absolventku a vítězku 6. ročníku Kristinu Belicovovou. Mezi programováním a školou si našla čas, aby se s námi podělila o své zkušenosti a pocity z úspěchu.

Čemu se právě nejvíce věnuješ?

Momentálně se věnuji hlavně škole, která během Soutěž & Podnikej šla trochu bokem. Co se týče projektu, především programuji.

Jaké byly tvé pocity, když ses stala výherkyní 6. ročníku?

Ze začátku jsem si vítězství vůbec neuvědomovala. Myslím, že mi to došlo, až když jsem o finále vyprávěla rodičům. Pocit, který jsem zažívala, byl ale neuvěřitelný. Po více než půl roce práce, kdy jsem si říkala, že si jen zkusím, co všechno podnikání ze začátku obnáší, jsem měla obrovskou radost.

Jak jsi své vítězství oslavila?

Nejdřív ze všeho posezením u piva s ostatními finalisty, to bylo moc fajn. A pak jsme zašli s rodiči do kavárny. 

Kdo z tvých soupeřů tě svým nápadem nejvíc zaujal?

Nejvíce mě nadchl nápad červích pomazánek. Navíc kluci měli jako součást prezentace i ochutnávku. Můžu říct, že jednou budu stálým zákazníkem.

Jak se daří tvému projektu? Posunul se od republikového finále?

Projekt je stále ve fázi programování. Momentálně se snažím ve vývoji aplikací dovzdělat, protože původní kód byl „ušitý horkou jehlou‟.

Jakou radu z republikového finále sis vzala nejvíce k srdci?

Víc přemýšlím o delegaci úkolů – především designu aplikace, protože v tom nemám velké zkušenosti a určitá pomoc by aplikaci stoprocentně prospěla.

Co sis ze soutěže odnesla jako takzvanou přidanou hodnotu?

Určitě kontakty na spoustu skvělých lidí, které bych bez soutěže neměla šanci získat.

Co je podle tebe nejtvrdší oříšek v podnikání?

Asi vůle vytrvat po opadnutí prvotního nadšení z nového nápadu a pokračovat až do chvíle, kdy službu uvedete na trh. I poté se nesmíte zastavit a musíte produkt posouvat pořád dál – neustále ho vylepšovat a předělávat, aby splňoval zákazníkovy představy. Tyhle věci jsou ale zároveň na podnikání to nejlepší.

Kdo je tvojí největší inspirací? Máš ve světě businessu někoho, ke komu vzhlížíš?

Žádný vzor podnikatele nemám, ale líbí se mi biotechnologické projekty, které mají potenciál zlepšit život velkému množství lidí. Z této oblasti mám kromě inspirace i příklad, jak věci nedělat. A to Theranos od Elizabeth Holmes.

Co ses během programu naučila o sobě samé?

Naučila jsem se, že se nemusím bát zkoušet nové věci, protože zažiju vždycky spoustu srandy a odnesu si mnoho skvělých zkušeností. 

Co bys vzkázala svým vrstevníkům, kteří touží jednou podnikat na vlastní pěst?

Asi zopakuji radu, na kterou jsem narazila už mockrát, ale nikdy jsem jí nevěřila. Jsem velký perfekcionista, a proto jsem vždycky před jakoukoli akcí nashromáždila obrovské množství teoretických informací. Stejně jsem si pak nakonec říkala, že to nemůže dopadnout dobře, že zkrátka nevím dost. Ale právě během soutěže jsem zjistila, že člověk opravdu nemůže čekat, až bude úplně připravený začít. Ta chvíle totiž nikdy nepřijde. Vždycky se najde něco co lze ještě vylepšovat. Je důležité to prostě zkusit, jedině tak se naučíme nejvíc. 

Je něco, co bys ráda dodala?

Jen poděkování skvělým organizátorům za celou soutěž. 😁

I vy se nebojte a vkročte do světa podnikání – do neznáma, ale tou pravou nohou. Pro inspiraci si přečtěte příběhy absolventů programu nebo sledujte naše sociální sítě

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora