Titul vítěze obhájila aplikace pečující o zrak. Autorka si ji sama programuje

11. dubna 2022 proběhlo dlouho očekávané republikové finále. V prostorách HubHubu v Paláci ARA se utkalo osm soutěžních týmů ze všech koutů republiky. Na první příčce stanula Kristina Belicová a její projekt Visionary. Velkým překvapením se stala však i divoká karta – WorldWorm –, která se umístila hned v zápětí.

6. ročník Soutěž & Podnikej slavnostně završil víc než půl roku poctivé práce. Mladé podnikatele přišli podpořit absolventi programu, mentoři i široká veřejnost. V odborné porotě zasedli Marián Füry (Darwin & the Machines), Ladislav Veselý (Slevomat), Jiří Grund (Grund), Markéta Uhrová (Start it @ČSOB) a Vladimíra Činčurová (LUMUS Investment Collective).

Středoškolské nápady nám na republikovém finále ožívaly pod rukama. Dokladem byly například zelené bonsaje týmu Mangado, jenž zde dokonce uskutečnil svůj první prodej. O přestávkách mohli diváci vyzkoušet, zda se udrží na balance boardu KUBARA, nebo ochutnat červí pomazánku od WorldWorm.

Pohár si odnesla Kristina Belicová, která si sama kóduje aplikaci Visionary. Spolu s ní také získala 10denní obchodní cestu do zahraničí, finanční odměnu 10 000 Kč na rozjezd svého podnikání, divokou kartu do akceleračního programu Start it @ČSOB a možnost studia bez přijímaček na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity.

„Přidanou hodnotu projektu představuje navržení aplikace podle vědeckých poznatků, veškerá potřebná péče o zrak v jediné platformě, unikátní funkce detektoru správné vzdálenosti a upozornění, která neruší od práce,“ komentuje autorka Visionary.

Výsledková listina

1. místo – Visionary (Kristina Belicová): aplikace, která pečuje o zrak při používání výpočetní techniky. Autorka ve spolupráci s českými odborníky vyvinula funkce, jež uživateli uleví od bolesti očí a hlavy. Zároveň tak zamezí vzniku neproduktivity způsobené nezdravým používáním displejů, jejíž roční cena činí 269 000 000 $.

2. místo – WorldWorm (Kamil Mareš, Radoslav Hylák, Adam Kalát): alternativní zdroj energie a bílkovin. Tým plánuje do zdravých výživ nebo obchodních řetězců zavést pomazánky a paštiky z larev potemníka moučného. Chtějí tak přispět ke snížení spotřeby masa a zamezit úbytku pitné vody či zvýšení množství vyprodukovaného oxidu uhličitého.

3. místo – KUBARA balance boards (Jakub Růžička, Vojtěch Růžička): balanční desky, s nimiž svou rovnováhu procvičí i ti nejmenší. Bratrská dvojice boardy ručně sama vyrábí, a proto má zájemce jistotu jak kvality, tak originálního designu.

Sdílené 4. místo

Mangado (Eliška Dvořáčková, Lukáš Oujeský): jedinečně tvarované rostlinky avokád a mang. Tým se snaží ušetřit zákazníkovi čas a pomáhá budovat jeho vztah k sazeničce. Bonsaj proto obdrží včetně substrátu, jména, příběhu i doporučení pro další péči.

Geohry (Matthieu Morin, Martin Větrovský, Radim Sobotka): bezplatná mobilní aplikace, jež přináší inovativní způsob výuky. Studenty, rodiny s dětmi i turisty přivádí na atraktivní místa, připravuje zajímavosti a výzvy a krátí volné chvíle na čerstvém vzduchu.

Autoři projektu Versable Studio

Čtení jednoduše (Tadeáš Bíbr): klasická díla ve zkrácené podobě. Tým spisovatelů zpracovává knihy do formy, kterou ocení studenti středních škol, především pak ti v maturitním ročníku.

Versable Studio (Dominik Procházka, Anna Surovková): digitální agentura, díky níž firma, organizace i jedinec poznají možnosti Metaverse. Každou akci, ať už se pojí s prací či zábavou, lze nyní uskutečnit ve virtuálním světě.

Multicode.ai (Michaela Holotňáková, Zdeněk Tejkl): komunita začínajících a středně pokročilých programátorů. Ti se sdružují na platformě Discord, kde konzultují své problémy a výukové materiály. Největší přidanou hodnotu představuje propojení s IT firmami, které správcům sdílí nabídky pracovních pozic.

Všem účastníkům vřele gratulujeme a věříme, že kontakty a zkušenosti, které v programu získali, jim ulehčí těžký úděl podnikatele. Doufáme, že se vám bude v budoucnu dařit, ať už jako businessmanům, nebo podnikavým zaměstnancům. 

Děkujeme za krásné zakončení a těšíme se na inovace, jež přinese 7. ročník.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora