Absolvent Patrik Foldyna: Život si lze osladit i bez chemie. Ať příroda ukáže svou chuť a sílu!

Během uplynulých let jsme zjistili, že také Ostrava skrývá spoustu talentovaných studentů s nápaditými podnikatelskými záměry. Jmenovat můžeme například Jakuba Konečného, který se v rámci 3. ročníku Soutěž & Podnikej probojoval až do republikového finále. Jeho projekt se věnoval produkci medu; včelaření pro něj představovalo zajímavý koníček, který se v budoucnu proměnil v reálné podnikání. Jak sám uvedl, důležitá pro něj byla především kvalita hotového výrobku, aby zákazníkům nabídl jen to nejlepší!

Z Ostravy pochází také osmnáctiletý Patrik Foldyna, který je absolventem posledního ročníku soutěže a v regionálním finále v Moravskoslezském kraji se umístil na krásném třetím místě. Podobně jako Jakub se zabývá domácí produkcí – nikoli však medu, ale bylinných sirupů s názvem BySip.

Účast v Soutěž & Podnikej

Do programu se Patrik přihlásil společně se svým parťákem Františkem Libicou. Sám nám prozradil, že by nikdy nelitoval a ze získaných zkušeností těží doposud: „Soutěž nám v mnohém pomohla. Dostali jsme spoustu rad v rámci konzultací s naším mentorem, který nás začátkem realizace projektu, jenž se tenkrát nacházel ještě ve fázi myšlenek, provedl a povzbudil k další práci. Díky Soutěž & Podnikej jsme se dostali od snu k realizaci!“

Sirupy BySip

Hlavní myšlenka projektu spočívala ve výrobě bylinných sirupů, jež by dobře chutnaly i voněly, a zároveň nahradily dnešní koncentráty ve většině domácností zdravým českým produktem.

Důležitý je určitě i Patrikův přístup k surovinám: „Všechny byliny potřebné k výrobě se dovážejí od českých dodavatelů, které já osobně a pravidelně navštěvuji, abychom si mohli být opravdu jistí, že se do výsledného produktu dostávají jen čerstvé rostliny nejvyšší kvality.“ Samotná výroba – od sklizně až po hotový sirup – pak nezabere déle jak 12 hodin. Kluci kladou důraz také na složení, v němž nenajdete ani zvýrazňovače chuti či barviva, ani další podobnou chemii.

V nabídce naleznete základní kombinace – jako například mátu, meduňku, levanduli či tymián. V případě zájmu však nemají kluci problém navrhnout zákazníkovi složení a namíchat sirup „na míru“, aby se přizpůsobili jeho individuálním chutím.

Překonávání překážek

Velkou koulí u nohy, a to nejen v oblasti gastronomie, jsou určitě i všechna pravidla, která je nutné dodržovat.

„Začátky se neobešly bez podpory rodičů, hlavně při studiu zákonů a nařízení,“ prozradil nám Patrik. S tvorbou dokumentů potřebných pro zahájení výroby klukům pomohlo Moravskoslezské inovační centrum, které tak pro ně představovalo velkou oporu.

Dalším problémem se ukázalo být provozní místo. Bez investora bylo těžké sehnat dostatek financí na pořízení objektu, kde by mohla probíhat výroba, a proto se obrátili na již fungující podniky a částečně si pronajali jejich prostory. Příjemným bonusem byl i fakt, že „zapůjčená“ kuchyň již splňovala všechna přísná hygienická nařízení.

Aktuální situace

Momentálně kluci spolupracují s několika kavárnami po celé České republice a pokračují v hledání dalších partnerů mezi restauracemi či bary. Usilovně posouvají projekt vpřed i tvorbou vlastního e-shopu. Nesmíme opomenout ani testování nových chutí, které k výrobě sirupů samozřejmě patří.

Pokud nechcete přijít o žádnou novinku, sledujte Patrika s Františkem na jejich Facebooku BySip! 

Na závěr mám pro všechny čtenáře a především ty, kteří právě zvažují realizaci vlastního podnikatelského záměru, důležitý vzkaz přímo od Patrika: „Pokud máte sen, myšlenku či vizi, nebojte se začít a posunout ji dále. Zkušenosti, které jsem během několika měsíců v programu Soutěž & Podnikej získal, mi už nikdo nevezme. Jsem si jistý, že pro mě budou důležité i v dalším osobním a profesním životě!“

Také já – jakožto absolventka – s Patrikem plně souhlasím. Zvažujete-li účast v programu či nastartování vlastního projektu, nikdy nebyla lepší příležitost! Těším se, až se v rámci 5. ročníku Soutěž & Podnikej potkáme a já poznám další mladé, podnikavé lidi i jejich inovativní nápady.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora