Nepřestávejte se učit, radí absolventi Dominik Procházka a Anička Surovková

Jak se říká, vrána k vráně sedá. Domča s Aničkou se seznámili v programu Microsoft STC, při kterém Domča přišel s nápadem Versable Studio. Spolu se tak zapojili do 6. ročníku S&P a po finále se jim nabídky hrnuly jedna za druhou. Jak to ale dopadlo s jejich projektem?

Dominik Procházka a Anička Surovková

Ahoj, Domi a Ani, stručně nám odhalte, kde jste se seznámili a jak vznikl váš projekt Versable Studio.

Domča: Poprvé jsme se setkali v rámci programu Microsoft STC (dvouletý výběrový program pro studenty s vášní pro technologii a seberozvoj), přičemž jsem byl ve skupině zabývající se marketingem a komunikací, kterou Anička vedla. Prvotní koncept projektu Versable Studio (tvorba eventů uvnitř virtuální reality, např. konference, workshopy) vyšel z mojí hlavy. Časem jsem ale začal uvažovat o parťačce či parťákovi. Oslovil jsem tedy Aničku, jelikož jsem ji znal a měl jsem plnou důvěru v její schopnosti.

Anička: V Microsoft STC jsme se každý týden v rámci marketingové skupinky potkávali na pravidelných callech. Domča pokaždé vyprávěl o jeho projektu, který připravoval do Soutěž & Podnikej. Natolik mě to nadchlo, že jsem se k němu s radostí připojila.

Zjisti více o jejich projektu Versable Studio.

Mohl bys nám, Domčo, přiblížit, o co se v programu STC od Microsoftu jedná?

Microsoft STC

Domča: Studentské Trenérské Centrum je dvouletý výběrový program společnosti Microsoft určený pro studenty s vášní pro moderní technologie, zájmem o seberozvoj a touhou předávat své znalosti ostatním. V rámci programu každý z přibližně 30 studentů v ročníku absolvuje čtyři semestry týdenních webinářů a má možnost se zapojit do všemožných aktivit v rámci tzv. akčních skupin. Někteří píšou edukativní články na blog, jiní pomáhají českým školám s digitalizací výuky, další tvoří obsah na sociální sítě… Já osobně jsem si vyzkoušel rolí hned několik. Pomohlo mi to se vyprofilovat a poznat své silné i slabé stránky. 

Jak takovou příležitost hodnotíš? Jakou získanou zkušenost na programu nejvíce oceňuješ?

Dominik Procházka

Domča: Rozšířil jsem si obzory hned do několika oborů a posbíral spoustu zkušeností. Vyzkoušel jsem si fungování v rámci takového malého „pseudo korporátu“ s pevně stanovenou hierarchií a pracoval v podstatě na dobrovolné bázi. Největším přínosem pro mě byla jednoznačně komunita. Kromě Aničky to byl například Vašek Kuboň, který Soutěž & Podnikej před dvěma lety vyhrál.

Také Anička zahájila svou kariéru u Microsoftu. Aničko, co tvá práce obnáší?

Anička: Od prosince zastávám pozici v Surface týmu. Je to tým starající se o počítače, které Microsoft vyrábí. Já konkrétně mám na starosti Surface Loading Program. Většina mé práce je založena na komunikaci s partnery, distributory a zákazníky. Mým účelem je budovat povědomí, generovat poptávku a zvyšovat prodejnost produktů v commercial segmentu v 14 evropských zemích.

Jak ses k práci u Microsoftu dostala?

Anička: Práci mi dohodil můj nynější manager, u kterého jsem měla v létě stáž. Po programu Microsoft STC jsem následně pokračovala v programu Microsoft Student Learn Ambassadors. Pak jsem chvíli pracovala v marketingové agentuře a v jedné IT firmě, kde jsem se věnovala Mixed and Augmented Reality a product marketingu. Jedna z porotkyní – Vladimíra Činčurová – která byla minulý rok ve finále Soutěž & Podnikej, je teď moje kolegyně. 😀

Jakým způsobem jste po finále pokračovali s Versable Studio?

Dominik a Anička

Domča: Podařilo se nám získat skvělé kontakty na vedení z jedné větší české agentury, která tvoří nástroje na pořádání interaktivních eventů. Postupem času jsme začali projekt Versable Studio vzhledem k jiným prioritám opouštět. Každým dnem jsme blíž k maturitě a procházíme přihlášky na zahraniční univerzity. Návrat k Versable Studiu nevylučuji. Osobně považuji náš koncept business modelu za realizovatelný, ale v současné chvíli pro něj není vhodné načasování.

Anička: Svět Metaverse je teprve v začátcích a rozjíždět projekt v tomhle odvětví je neskutečně nákladné a člověk se tomu musí věnovat naplno.

Je tu něco, co byste našim čtenářům rádi předali?

Oba: Nepřestávejte se učit a nedělejte si hlavu, když někdy něco nevíte. Nebojte se dělat chyby, děláme je každý – od politiků až po lidi ve vedení největších firem. Nezapomeňte ani na onen well-being. Čas od času dopřejte i sobě chvíli klidu. Neposlouchejte nesmysly o čtyřech hodinách spánku a klidně se na ten seriál na Netflixu podívejte.

Mezi nabitou prací a vzděláváním si přece jenom najdou čas sami na sebe. A jak to máš ty? Inspiruj se článkem o seberozvoji nebo si na radu Dominika a Aničky pusť svůj oblíbený seriál – třeba mrkni do naší podnikatelské filmotéky.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Dvořáčková
Autor
Eliška Dvořáčková

Eliška je jedním z finalistů 6. ročníku Soutěž & Podnikej. Zajímá se o pěstování rostlin mang a avokád, čas od času experimentuje s dalšími druhy exotických rostlin.

Hodnocení:
Více článků od autora