Ze života účastníka Dominika Procházky: Sebral jsem odvahu jít do toho i bez neprůstřelného nápadu

Od října 2021 pracuje přes 70 statečných soutěžících na svých revolučních podnikatelských nápadech. Jak ale taková práce vypadá ve skutečnosti? Vyzpovídali jsme gymnazistu Dominika Procházku a nyní přicházíme s první ochutnávkou série Ze života účastníka. Máte tak jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí programu a poznat, co se skrývá v chytrých hlavách podnikavých studentů.

Co si máme představit pod projektem Versable? Čím se zabývá?

Jsme digitální agentura zabývající se tvorbou a organizací zážitků uvnitř virtuálních světů např. ve formě konferencí, firemních meetingů nebo workshopů. V budoucnu bychom rádi rozšířili nabídku služeb i o hudební koncerty. Možnosti jsou v tomto ohledu takřka neomezené. Zaměřujeme se na metaverze a platformy dodržující principy webu 3.0. Zároveň zkoumáme možnosti integrace technologie NFT. 

V jaké fázi se momentálně s parťačkou Annou Surovkovou nacházíte?

V tuto chvíli ověřujeme naše řešení skrze MVP, které jsme se rozhodli vytvořit ve formě webové stránky. Snažíme se získat co největší počet kvalitní zpětné vazby, abychom mohli následně naši službu vylepšit.

Proč ses rozhodl zrovna pro tento směr? Jak jsi s nápadem vůbec přišel?

Dalo by se říct, že to vzešlo z mého nedávného objevu technologie NFT a aktivní účasti v komunitách kolem, díky čemuž jsem se dostal k virtuálním světům (metaverzím) a získal nové poznatky právě například o možnostech virtuálních eventů. Velkou roli sehrála určitě i má videoherní vášeň.

Nastaly již nějaké významné změny? Co jim předcházelo?

V soutěži jsem začínal samostatně a zamýšlel tvorbu něčeho zcela odlišného. Mělo se jednat o něco jako freelance platformu pro tvůrce 3D modelů, která by fungovala na bázi blockchainu a umožňovala platby s pomocí kryptoměn. Od toho jsem však vzhledem ke konkurenci, k technické a finanční náročnosti upustil a přetransformoval svoji myšlenku na Versable, které nyní tvořím společně s další členkou týmu. Rozhodně je skvělé mít někoho, s kým můžete projekt nejen konzultovat, ale také se společně aktivně zapojovat do jeho tvorby.

Co tě přivedlo k vyplnění přihlášky?

K vyplnění přihlášky jsem byl v dobrém slova smyslu motivován samotnými organizátory, díky nimž jsem sebral odvahu do toho jít i bez neprůstřelného nápadu. Odjakživa jsem toužil dostat se do světa podnikání. S&P byla pochopitelně skvělá příležitost začít a zároveň se seznámit se správným postupem přetvoření myšlenky v realitu. 

Máš nyní pocit, že ti program pomohl? V čem?

Rozhodně lépe rozumím samotnému procesu realizace nápadu. Mám lepší představu o tom, kolik času a energie podobná věc zabere a co je třeba udělat, abych si svůj nápad co nejlépe obhájil. Výhodou tohoto programu je i možnost seznámit se s ostatními účastníky a organizátory a konzultovat s nimi svá řešení. Nápady ostatních soutěžících jsou skvělou inspirací a motivací.

Těšíš se na konzultaci s mentorem či expertem?

Určitě. I toto je jedna z obrovských výhod programu. Možnost probrat svůj nápad s mentorem a experty je velmi užitečná, jelikož se díky jejich zkušenostem vyhnete spoustě případných problémů.

Co tě inspiruje k práci? V čem spočívá tvá největší motivace?

Asi to, jaké změny se odehrávají ve světě technologií, které každým dnem přetvářejí svět kolem nás. Je to naše budoucnost, a ačkoli to bude znít trochu jako klišé, rád bych se stal součástí tohoto vývoje. Věřím i v potenciál nápadu a rád bych ho dotáhl do úspěšného konce (začátku).

Toužíš se podnikání věnovat naplno i po skončení programu?

Pokud se nám podaří s nápadem uspět, rozhodně bych rád pokračoval a projekt rozvíjel dál. Záleží samozřejmě i na časových možnostech, ale chtěl bych se podnikání věnovat i při studiu na vysoké škole, které mě za necelé dva roky čeká.

Těšíš se na regionální finále před odbornou porotou, nebo máš spíše obavy? Co ti v takovém případě pomáhá?

Těším se moc. Obavy samozřejmě jsou a budou asi vždy. Svoji roli sehraje určitě i nervozita, se kterou se ale dá bojovat. Je potřeba se co nejlépe připravit a zajistit co nejkvalitnější obhajobu nápadu. Vědět do puntíku, co a jak budeme tvořit, je nelehký úkol. Pokud toto zvládneme, budeme do toho moci jít s dobrým pocitem a dostatečným sebevědomím.

V čem vnímáš svoji nejsilnější stránku a kde se nachází tvá Achillova pata?

Silnou stránku spatřuji ve svých kontaktech a zkušenostech s příslušnou komunitou kolem nápadu a relevantních témat. Myslím si, že se v tomto prostředí dokážu poměrně dobře pohybovat a hledat potřebné informace. Achillovou patou jsou pro mě rozhodně určité technické znalosti, které bude třeba získat či případně najít adekvátní substituci. I proto aktivně hledáme dalšího člena do týmu, jenž by nám v tomto ohledu mohl pomoci.

Jaké moudro a přání bys rád předal ostatním soutěžícím?

Rozhodně se nevzdávejte. Ačkoli se někdy může zdát, že se nacházíte ve slepé uličce, vždy se dá nalézt alternativní cesta. Poraďte se třeba s někým zvenku, řešení se vám nakonec vyjeví.

Účastníkům přeju především pevné nervy, nekonečný přísun kafe či jiné hnací drogy a co nejméně prošvihnutých deadlinů.

Děkujeme za tvá slova, Dominiku. 

Člověk má po takové dávce inspirace a podnikavosti hned větší chuť tvořit. Pokud byste se rádi přidali k Dominikovi do týmu a pomáhali s technickou stránkou projektu či 3D modelováním, neváhejte ho kontaktovat na emailové adrese dominikprochazka@outlook.com

Věříme, že se i ostatním soutěžícím daří a do práce se pouštějí s radostí. V příštích týdnech se můžete těšit na další příspěvky Ze života účastníka a společně s námi tak odhalit příběhy a nápady zrozené v hlavách studentů.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora