Firmy mají zájem i o začátečníky, říká soutěžící František Ivan

František Ivan a Petr Hofman soutěží, studují a pracují v oblasti IT. Začínali na tvorbě Minecraftových rozšířeních, dnes si vydělávají programováním webových stránek. Zároveň pomáhají se vzděláváním seniorů v používání chytrých telefonů a počítačů.

Sami říkají, že zkušenosti lze získat velmi jednoduše. Stačí chtít a investovat čas.

František Ivan a Petr Hofman

Jak se daří? Poprosím vás o krátké představení. (Jako kolečko v psychiatrické léčebně) 

Petr: Děkujeme za tuto příležitost. Jmenuji se Petr a spolu s Frantou společně studujeme, podnikáme a teď i soutěžíme. Poslední dny se daří obzvlášť dobře, nyní jsme si založili živnost, kde se věnujeme zakázkovému vývoji webových stránek včetně grafiky a marketingu. Do Soutěž & Podnikej jsme se přihlásili s projektem E-jednotka.

V čem přesně spočívá váš projekt?

Petr: Naší vizí je aplikace, která zlepší v dnešní době mizernou komunikaci v bytových domech. E-jednotka všechny, ať už vlastníky, nájemníky, nebo správce, sblíží a umožní jim mít veškeré informace o bytě a celém domě na jednom místě a přístupné odkudkoliv.

Když kdekoli v domě nastane porucha, díky této aplikace jí můžete okamžitě nahlásit a všichni mohou sledovat její řešení. Tím eliminujeme problém se zahlcováním správců stížnostmi na jeden problém.

Do budoucna plánujeme obohacovat aplikaci dalšími funkcemi, jako např. hlasování, abyste nemuseli chodit na schůze SVJ (tzv. Per rollam).

Jak si jako tým rozdělujete práci? Na koho se obracíte, když potřebujete radu?

Petr: Zakládáme si na tom, že je lepší věci vymýšlet a řešit ve dvou, takže na logice a zásadních věcech spolupracujeme. Každý má nadání na něco jiného a tím se doplňujeme. Franta je skvělý v back-endu (logická část webu/aplikace), já jsem zase lepší na front-end, grafiku a komunikaci, potažmo marketing. 

Jeden bez druhého bychom tak dobře nefungovali, a pokud na něco nestačíme, necháme si poradit od lidí z daného oboru (často i profesorů ze školy či známých).

Kdy jste začali s programováním? Jak si vedete teď?

Petr & Franta: S programováním jsme začali již na ZŠ, když jsme tvořili rozšíření do hry Minecraft a poté i webové stránky pro Minecraft servery. Chytlo nás to a aktuálně již v oblasti webů podnikáme na sebe.

Zároveň studujeme informační technologie obor Grafika a tvorba webových stránek na SSŠVT v Praze na Proseku.

Jaké jsou vaše profesionální zkušenosti v tomto oboru?

Franta: První zkušenost jsem měl ve firmě Etyka, ze které jsem odešel, protože jsem nestíhal studium. Díky této zkušenosti jsem zjistil, jak funguje chod firmy, jak probíhá vývoj a komunikace. 

Další zkušenost jsem nabral ve firmě WaveDigital, s. r. o., kde pracuji dodnes. 

Společně s Petrem se také angažujeme v neziskovém sektoru: vzdělávání seniorů v používání chytrých telefonů a počítačů. Projekt vzniká pod neziskovým spolkem Moudrá Sovička, Nadací Vodafone, Fresh senior, Nadace Veolia a dalších a dnes už jsou to 3 roky, co zde pomáháme. Lektorujeme zde kurzy, koordinujeme události a pomáháme jako hodinoví IT specialisti. Naučili jsem se zde komunikaci se starší generací a pomoci lidem s pro nás triviálními problémy.

Zároveň teď ale pracujeme a zakládáme vlastní podnikání (tvorba webů), čímž si plníme sen.

Bylo těžké se uplatnit v tak mladém věku?

Nebylo. Stačí chtít, být ochoten investovat svůj čas a být aktivní. Firmy v tomto oboru mají zájem i o začátečníky a rádi je zaučí a poradí. 🙂

Všem vrstevníkům bychom doporučili: Vypněte hry a zkuste někde začít, jste studenti, máte větší toleranci na chyby a respektuje se určitá neznalost. Získáte náskok před ostatními a navíc to skvěle vypadá v CV. 

Kdo je váš mentor a v čem vám nejvíce pomáhá? 

Franta: Naším mentorem je Petr Zajíček a především nás motivoval ve chvílích, kdy jsme se v projektu začínali topit a ztrácet. Také jsme díky němu vytvořili úspěšný dotazník (z přibližně 400 adresátů nám vážně odpovědělo 41), který nás nasměroval a ukázal, kam dál.

František Ivan a Petr Hofman

Co vás na Soutěž & Podnikej nejvíce překvapilo?

Petr: Asi to, jak dokáže práce a budování společného cíle (projektu) lidi sblížit. Co se profesní stránky týče, tak to že je třeba si všechno ověřovat a propočítat. Dále pracovat jen tam, kde je to smysluplné a výhodné. Při podnikání totiž nemá smysl strávit hodiny nad něčím, co nikdo kromě vás neocení.

Je něco, co byste chtěli zmínit a nebyl na to prostor?

Petr: Určitě! Kdyby si s námi chtěl někdo pokecat, může napsat na naše emaily: petr.hofman8@seznam.cz, info@frantata.cz a spojíme se. 🙂 Případně můžeme navázat spolupráci a něco skvělého spolu vytvořit.

Ještě bychom chtěli moc poděkovat naší skvělé kamarádce Stelle Vondrové, díky které máme mimo jiné i krásné fotky do tohoto rozhovoru.

Děkujeme kluci za super rozhovor. Doufáme, že vaše zkušenost inspiruje další mladé a chytré hlavy zkoušet nové věci. Držíme vám palce na regionálním finále. 

Přečtěte si i další rozhovor s účastníkem: Phuong Anh Nguyen, která místo programování začínala s přeprodejem bot.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora