Domácí kino vol. 2: Podnikání ve filmu

Přinášíme vám pokračování článku Domácí kino aneb Povedené kousky s podnikatelskou tématikou a s ním osm čerstvých kinematografických tipů. Jak zabít dlouhou chvíli, aniž by se přitom jednalo o zbytečnou ztrátu času? Filmy nám slouží jako zdroj inspirace, zábavy, mentální pohody a často nabízí i poučení. Spojme tyto kvality s motivy ze světa businessu a máme ideální večerní program nejen pro začínající podnikatele.

Filmy

Zakladatel (2016)

Začalo to objednávkou šesti mixérů na výrobu mléčných koktejlů a skončilo 35 tisíci pobočkami po celém světě. Jaký příběh se odehrál za oponou proslulého fast food řetězce McDonald? S vynikajícím výkonem Michaela Kreatona v hlavní roli se nám odhalí historie novodobého impéria, jehož počátek vyklíčil v malé hamburgerové restauraci v jižní Kalifornii roku 1954.

Nakonec se možná dozvíte, že to není talent, ale vytrvalost, jež je na poli businessu nejdůležitější ctností. Nabízí se nám tu realistický pohled na firemní vzestup s lehkým podtónem sarkasmu a velkou dávkou upřímnosti.

Žánr: životopisné drama

Délka: 115 min

Hodnocení (ČSFD): 73 %

Konkurenti (1992)

Divadelní hra, jež si vydobyla cestu až na promítací plátno. Zde příběh sleduje realitní kancelář, která vyhlásí povinnou soutěž – během čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat pozemky bez jakékoli hodnoty. Zaměstnanecká solidarita je ta tam a cena útěchy v podobě vyhazovu způsobí, že se z kolegů stanou konkurenti.

Jaká metoda prodeje se ukáže jako nejefektivnější? Užijte si magii slov a unikátních dialogů v podání hereckých špiček jako Al Pacino nebo Kevin Spacey.

Žánr: drama

Délka: 100 min

Hodnocení (ČSFD): 73 %

Sázka na nejistotu (2015)

Ve velkých číslech budou vždy skryté časované bomby, body zlomu. Jak je ale objevit a využít ve svůj prospěch?

Amerika si sama pomalu, ale jistě kopala hrob, když se ještě v roce 2005 nabízela možnost získání 100% hypotéky na luxusní vilu, aniž by se někdo zaobíral tím, zda ji člověk dokáže splácet. Tvořila se tak velká finanční bublina, která brzy hrozila, že praskne. Na to přijde Michael Burry (Christian Bale) a rozhodne se spolu s dalšími třemi vizionáři nachystat oprátku bankám.

Tento snímek – natočený na základě skutečných událostí – vám předvede, jak si čtyři outsideři mohou namastit kapsy díky krachu americké ekonomiky. Těšit se přitom můžete také na bohatou dávku humoru a hollywoodská esa  – v hlavních rolích Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell a Ryan Gosling.

Žánr: životopisné drama, komedie

Délka: 130 min

Hodnocení (ČSFD): 75 %

Ďábel nosí Pradu (2006)

Máte náladu na oddechovější témata? Neváhejte se mrknout na náš poslední filmový tip!

Hlavní hrdinkou tohoto kinematografického kousku je mladá, naivní Andy Sachs (Anne Hathaway), která se snaží vybojovat si své místo v žurnalistické branži. Ironie osudu ji však zavane na post asistentky šéfredaktorky Mirandy Priestly (Meryl Streep). Snová pozice všech mladých slečen se však pro Andy, jež módě zrovna neholduje, stane noční můrou, neboť její nová šéfová představuje vtělení samotného ďábla.

Film – známý především pro vynikající výkon Meryl Streep – s nadsázkou odhaluje zákoutí nejen newyorského módního průmyslu. Děj provázejí kromě klapajících podpatků motivy kariéry, povrchnosti, rivality i náročnosti života úspěšné ženy.

Žánr: romantické drama, komedie

Délka: 104 min

Hodnocení (ČSFD): 69 %

Seriály

Corporate (2018-2020)

Americký seriál Corporate si za naše hranice cestu zatím pořádně nenašel. Jedná se přitom o originální komediální dílo, které zpracovává životy dvou korporátních zaměstnanců v ostřejším světle. Dostane se vám pohled na fungování nadnárodních společností, a jak se dokáže devastovat lidská psychika v práci pro bezcitné firmy.

Díly plné absurdity a neokoukaného humoru vám v dnešní době opakovaných klišé směle nahradí večerní sledování Netflixu a budou se vyjímat ve vaší filmotéce.

Žánr: komedie

Počet sérií: 3

Hodnocení (IMDb): 7,7/10

Špinavý prachy (2018-2020)

Jak doopravdy funguje svět kapitalismu? Dokumentární zpracování tématu korupce a nenasytnosti vrhá světlo na světové případy krádeží a korporátní špíny. Každý díl pojednává o jiném temném koutu naší společnosti od kartelů, přes zdravotnictví až po prezidenty USA.

Investigativní epizody vám otevřou oči a odstraní tak slepotu, kterou jsme si navykli nevnímat. Zjistíte kdo, kdy a jak na naší drahocenné planetě pere „špinavý prachy“. Zhlédněte historii plánovaných a sofistikovaných podvodů, a získejte tak znalosti zase trochu z jiného soudku.

Žánr: dokumentární, krimi

Počet sérií: 2

Hodnocení (ČSFD): 83 %

Girlboss (2017)

Na chvíli se navrátíme do světa módy a k trnitým cestám na vrchol.

Jak se z arogantní, dospívající holky může stát úspěšná podnikatelka v módním průmyslu? Kolikrát se musela vzpamatovat ze zdánlivě fatálních pádů? Co jí nakonec poskytlo křídla k finálnímu vzletu? V režii Kay Cannon se v Netflix Original sérii odkryje příběh, jehož inspirací byla Sophie Amoruso – zakladatelka internetového obchodu Nasty Gal Vintage.

Žánr: komedie

Počet sérií: 1

Hodnocení (ČSFD): 69 %

Hráči (2015-2019)

Nakonec přeskočíme na druhou stranu barikády a namísto oblečení se budeme věnovat sportu. Přesněji americkému fotbalu, který je nedílnou součástí kultury Spojených států. Dějová linie sleduje, jak přes ukončení své kariéry Spencer Strasmore fotbalový byznys neopouští a stává se finančním poradcem nejen současných hráčům.

Sport je podnikání jako každé jiné – objevte jeho kouzla, ale i těžkosti a temná zákoutí. Užijte si pět sérií sportovního dramatu z produkce HBO, kde se v hlavní roli Spencera Strasmora nepředstaví nikdo jiný než Dwayne „The Rock“ Johnson.

Žánr: komediální drama, sport

Počet sérií: 5

Hodnocení (ČSFD): 76 %

Tak co? Už máš plány, ke kterému z našich doporučených kousků si dnes uděláš popcorn? Nebo jsi snad právě ten jeden případ z milionu a všechny zmíněná díla jsou pro tebe starými známými? Koukni na náš původní článek s dalšími šesti tipy.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora