Bez vítězů není poražených aneb Rekapitulace ročníků Soutěž & Podnikej

Už je to pět let, co dává Soutěž & Podnikej středoškolským nápadům život a propojuje je s experty v oboru. Dnes si proto připomeneme, jaké projekty se v uplynulých ročnících umístily na prvních třech příčkách a jak se v průběhu let změnila konkurence i podmínky v programu.

Ročník 2016

Již premiérového ročníku se zúčastnilo celkem 116 středoškoláků a po dvouměsíčním plnění úkolů se na regionálních kolech prezentovalo 27 projektů. Mezi postupující a zároveň tři vítězné v konečném republikovém finále patřily:

  1. místo: Hračky s příběhem (Anna Suková) – sociální projekt, který opravoval opotřebované hračky, jež by lidé vyhodili do kontejnerů, a vracel je zpět do oběhu. Kromě klasického e-shopu Anna také zamýšlela spolupráci se školkami a dětskými domovy, kam by hračky prodávala levněji.
  2. místo: Hade made (Klára Urbanová) – na míru, vlastnoručně tvořené čelenky HADE MADE s cílem vystihnout osobnost zákazníka. Rozhovor přímo s Klárou si můžete přečíst zde.
  3. místo: Eko Nuts (Vít Černý) – prodej ořechů v ekologicky vyrobených kelímcích. Ve víčku se navíc skrývalo semínko a tabletka substrátu. Člověk si tedy mohl užít jak pochoutku, tak pěstování bylinky.
Ročník 2017

Tentokrát se před porotu postavilo 42 středoškolských nápadů z opravdu širokého spektra. Studenti se zabývali technikou, módou, životním prostředím, cestováním i zábavou. Na stupních vítězů stanuly následující:

  1. místo: Olá (Lucie Částková) – první desková hra pro nevidomé. Kromě zlaté medaile v druhém ročníku Soutěž & Podnikej získala i ocenění Social Impact Award. Lucie Částková ve svém projektu úspěšně pokračuje. Již sklidila slova chvály například v magazínech Forbes a E15. Samotný prodej rozšiřuje za hranice České republiky.
  2. místo: Butono (Markéta Zrostlíková, Tadeáš Kapic) – jednalo se o módní značku, která doladila trička, svetry nebo mikiny pomocí knoflíků a vlastního designu. Více o knoflíkové revoluci si můžete přečíst v rozhovoru se zakladateli.
  3. místo: Florkrys (Kryštof Lehečka) – aplikace především pro amatérské trenéry, jež umožňovala sledovat docházku svěřenců, soupisku týmu či poznámky. Poskytovala soubory cvičení vhodných pro daný sport a především nabízela komunikaci s dalšími kouči na trenérském fóru.
Ročník 2018

Ve třetím ročníku se s unikátními záměry přihlásilo 75 týmů. V regionálních kolech nakonec prezentovalo 39 soutěžních skupin, což znamená, že program dokončilo neskutečných 52 % všech účastníků. Na nejvyšších příčkách se umístily následující projekty:

  1. místo: Pochopim.to (Ondřej Gonzor, Tomáš Vrbovský, Jan Kaifer) – platforma, která měla učitelům na školách poskytnout rychlou a okamžitou zpětnou vazbu od studentů. Využívala pro to prostého anonymního hlasování a komentářů. Přečtěte si na našem blogu, jak si vítězové užili svou odměnu – cestu do Chicaga.
  2. místo: WoodBag (Petr Starý, Jonáš Kůra) – módní doplněk v podobě dřevěného a zcela jedinečného batohu. O jejich úspěchu a předsudcích v podnikání můžete zjistit více v interview s autory.
  3. místo: Proklikej se! (Markéta Režnarová, Alena Harbichová) – desková hra, jež měla mladé lidí nejen bavit, ale zároveň jim přinést relevantní informace a znalosti o kyberšikaně.
Ročník 2019

Čtvrtý ročník byl po všech ohledech rekordní. 198 přihlášených studentů, 9 regionálních finále, 138 absolventů a samozřejmě jeden vítěz. Podívejme se na účastníky, kteří si i přes náročnou konkurenci vydobyli medaile.

  1. místo: Daruju krev (David Stančík) – aplikace motivující své uživatele k darování krve pomocí herních prvků a notifikací. Tuto platformu si již dokonce můžete stáhnout i vy, čtenáři. „Vytváříme komunitu pravidelných dárců, hrdinů zachraňujících životy,“ popisuje svůj projekt David Stančík. Nejen o tom, jak mu při prezentaci vyletěl tep na 180 se navíc můžete dočíst v tomto rozhovoru.
  2. místo: Vytrid.it (Jakub Blecha, Jan Hrůza) – díky mobilní aplikaci Vytrid.it by se vám už nikdy nestalo, že byste nenašli kontejner na tříděný odpad. „V naší appce můžete třídit odpad a ještě si u toho zahrát hru. Koncept zahrnuje například dobývání kontejnerů a následné porovnávání skóre mezi přáteli,“ popisoval projekt Jakub Blecha.
  3. místo: Boxee (Filip Trhlík, Jaroslav Hradil) – koncept projektu fungoval na podobném principu jako AlzaBoxy. Narozdíl od nich by se však Boxee zpřístupnilo všem e-shopům. V porovnání s úspěšnou službou Zásilkovna by se zákazníci nevázali na otevírací dobou obchodů, neboť by si své zboží z boxů mohli vyzvednout kdykoliv.
Ročník 2020

Před měsícem – přesněji dne 16. dubna 2021 – proběhlo republikové finále kulatého 5. ročníku, jež uzavíralo dvouměsíční program probíhající na podzim 2020. Přestože situace a podmínky podobným akcím nepřály, Soutěž & Podnikej se s organizací vypořádala s nevídanou pohotovostí. V online prostoru před porotou stanulo 10 projektů – 8 vítězů regionálních kol a 2 divoké karty. My si připomeneme však pouze zlato, stříbro a bronz:

  1. místo: Seek Speak (Michal Zelinka, Václav Kuboň, Miloslava Macková) – novodobá aplikace, která pomáhá neslyšícím bojovat s jejich handicapem a odstraňuje tak komunikační bariéry. Momentálně tým pracuje na vývoji demo verze. Vítězný tým letos neodletí do Chicaga, ale projdou se kolem kanálu v Amsterdamu.
  2. místo: Luftio (Adam Schinzel, Jana Vítová) – revoluční senzor kvality vzduchu, který uleví vašim plicím. Zvláště nyní na home office se hodí mít doma pomocníka, jenž za vás bude podmínky v pokoji kontrolovat a vyhodnocovat. Výsledky se dozvíte okamžitě z prostředí chytré mobilní aplikace.
  3. místo: Flowerffee (Petr Zeronik, Pavel Zeronik) – ekologické využívání kávové sedliny jako přírodního hnojiva. Díky vlastní zkušenosti s kavárenským průmyslem bratři Zeronikové ví, kolik lógru se vyhodí za pouhý den. Proto se jej rozhodli smysluplně využít.

A jak prezentace na republikovém finále pátého ročníku probíhala? Mrkněte na náš YouTube kanál a na vlastní oči spatřete novou generaci, jež ovládne svět businessu.

Za pět let se komunita Soutěž & Podnikej skládá z více jak 300 absolventů. Ať už jste si o nich dnes přečetli, nebo daný soutěžící získal pouze diplom za účast, jedná se o mladé a především podnikavé lidi, které stojí za to potkat. Zajímají-li vás příběhy plné úspěchů i fuckupů, navštivte na našem blogu sekci Absolventi a přijďte s námi na chuť podnikání.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora