Vítězové 3. ročníku v Chicagu

Ondřej Gonzor a Tomáš Vrbovský. To jsou kluci, kteří zabodovali ve 3. ročníku Soutěž & Podnikej a v červenci 2019 si vyrazili užít svou výhru. Tou byla 10denní obchodní cesta do Chicaga. Pokud se chcete dozvědět, co vše kluci v USA navštívili a jaké zážitky si odvezli, čtěte dál!

Ondra a Tomáš vyrazili brzy ráno 15. července z letiště v Praze. Po devítihodinové cestě konečně dorazili do Chicaga, kde už na ně čekal Martin, spoluzakladatel naší soutěže. Ten jim byl po celou dobu výletu průvodcem a jejich pravou rukou.

První den kluky čekala procházka městem, při které navštívili historické památky města. Začali Adlerovým planetáriem a pokračovali ke Cloud Gate (povinná zastávka každého turisty). Také se zastavili v Millennium Parku, kde hrál orchestr pod širým nebem a den zakončili typickým hot dogem. “Díky Martinovi jsme měli možnost poznat město i jinak, než jen z pohledu obyčejného turisty. Hodně na mě zapůsobila celkově velikost města, která byla neuvěřitelná” říká Ondřej.

Kluci měli také možnost zúčastnit se FUND konference, která se zabývá tématy businessu a inovací. Potkali spoustu úspěšných lidí, expertů z oboru a zúčastnili se zajímavých přednášek. První den se konference odehrávala ve 31. patře mrakodrapu a Ondra s Tomem nechyběli na žádné z přednášek. Nejzajímavější byl pro ně blok, kdy se šest lidí snažilo obhájit svůj startupový nápad před porotou a postupně vypadávali, až nakonec zbyl jeden jediný vítěz. Druhý den se konference odehrávala v prostorách hotelu Marriott a byla více zaměřená na jednotlivé startupy, kterých bylo celkem přes šedesát. Každý měl na začátku půl minuty na představení svého projektu a poté byla možnost se projít mezi stánky a dozvědět se o jednotlivých nápadech více. 

Konference nám dala mnoho nápadů a inspirací na náš vlastní projekt, bylo to skvělé!” poznamenává Tomáš. “Zároveň jsme tam potkali super lidi jako byl Glenn Gottfried, který vystudoval nukleární fyziku, ale jeho kariéra ho zavedla až k ivesticím. Setkali jsme se s ním v jedné z jeho firem, která se zabývá instagramovými videy. Také Maxe, který nás později pozval k němu domů na party a češku Katku, která se akorát stěhovala do Ameriky.” 

Následující dny měli Ondra s Tomem možnost poznat americkou kulturu opravu z blízka. Byli pozváni na oslavu promoce Kate, dcery jejich hostitelské rodiny, s rodinou navštívili také baseballový zápas a se podívali do domu dolarového milionáře a učitele na jedné z prestižních škol v Chicagu. I od něj dostali kluci mnoho cenných rad, které pomohou jejich projekt posunout. 

Na programu byli také schůzky s investory. Kluci měli možnost pobavit se s nimi o jejich zážitcích a názorech ze světa businessu. “Osobně to považuji za jeden z nejzajímavějších bodů programu. Bylo skvělé poslechnout si desítky let zkušeností a mít možnost zeptat se na cokoliv” říká Ondřej.

Volný čas strávili kluci projížďkou na kajacích mezi mrakodrapy, hráli golf, bowling, trávili čas se svou hostitelskou rodinou a ochutnávali milkshaky! “Nejvíce mě překvapilo, že klišé typu ‘v Americe je všechno větší’ jsou pravdivá” směje se Tomáš. “To pochopíte, až si dáte dětskou porci milkshaku a přinesou vám půl litru” dodává.

Kluci si desetidenní cestu do Chicaga moc užili. Kromě nových kontaktů získali cenné rady, které se určitě budou hodit při jejich budoucích projektech a super zážitky. Také si rozšířili obzory o tom, jak vypadá startupový svět v Americe.

Ondra s Tomem právě dokončují novou verzi své aplikace Pochopim.to, kterou budou nabízet školám. Ta má za úkol poskytnout lepší odezvu vyučujícím od studentů a tak zkvalitnit výuku. Přejeme klukům, ať se jim nadále v projektu daří a držíme palce!

Ohodnoťte tento článek

Autor

Hodnocení:
Více článků od autora