„Reuse and recycle“, to je téma dvou divokých karet 

ReKrabice a RePrintable chtějí ulevit naší planetě a redukovat zbytečný odpad. První projekt přináší změnu do světa online nakupování: vratné krabice, které se poté dají znovu použít. Druhý řeší přemíru vyhozeného filamentu z 3D tisku.

Nevyhazujte balení z online nákupů, využíjte ReKrabice

Marek Svitek a Tadeáš Bíbr rozjíždí projekt ReKrabice. Nahrazují papírové krabice, které v 95 % případů skončí v koši. Kluci se toto plýtvání rozhodli vyřešit a přišli se zálohovanou vratnou variantou z PP kartonplastu. 

Největší výzvu pro ně představovaly finance, které se od stolu počítají velice těžce. Přesto však došli velmi daleko a už mají za sebou dokonce schůzky se Zásilkovnou a Decathlonem.

Jak nápad na projekt vznikl?

Marek (Svíťa): Jednoho dne jsem vyhazoval kartonovou krabici do koše a pomyslel jsem si, proč ji vlastně vyhazuji, když tu máme něco jako jsou vratné láhve nebo zálohované PETky. Tak proč tyto krabice musím vždycky vyhodit, když by se daly použít znovu? 🗑️🚯

Kde vidíte svůj projekt za 1 rok?

Marek (Svíťa): Ideálně ve fázi škálování. Doufám, že budou ReKrabice moci zákazníci využívat na mnoha svých oblíbených e-shopech a budeme raketově růst (to the moon).

>>> Inspiruj se rozhovorem s Tadeášem: „Dělám, co mě naplňuje a baví, a to jsem si vždycky přál.“

Recyklujte odpad z 3D tisku s rePrintable

Michal Hanousek, stejně jako kluci výše, získal divokou kartu a se svým projektem rePrintable postoupil do republikového finále.

V čem spočívá tvůj nápad, Míšo?

Míša: V dnešní době zažívá komerční 3D tisk boom. Jenže vedle výtisků vzniká i dost odpadů a zde zatím nejsou žádné recyklační programy, které by se s odpadem vypořádali. 

RePrintable poskytuje drahé stroje, které by se jednotlivci nebo malé firmě nikdy nevyplatily. Chci tak každému dát možnost kvalitně recyklovat svůj odpad a ještě za to nabídnout slevu na recyklovaný filament, který se z odpadu pomocí strojů vyrábí.

Odkud čerpáš inspiraci a co tě motivuje?

Do každého projektu si beru jako klienta přírodu. Miluju dokonalost a vibraci přírody a cítím potřebu ji chránit.

Za každým z mých projektů je láska k přírodě ve formě udržitelnosti.

Zde můžu uvést třeba práci na vlastní 3D tiskárně tisknoucí z jílu a podobných „zemních“ hmot. Chci tisknout organicky vypadající sochy a sloupy do měst, které slouží jednak jako dekorace, ale zároveň jako úkryt pro hmyz za cílem zvýšení diverzity ve městech.

Děkujeme kluci za vaše odpovědi a těšíme se na vás již 5. května na republikovém finále! Přijďte je i vy osobně podpořit na našem velkém zakončení 7. ročníku v 10:00 Kampusu Hybernská.

Na čem pracují další finalisti? Přečtěte si jejich medailonky na blogu.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora