S plýtváním potravin je konec. Projekt MrkMrkev dává jídlu druhou šanci.

Téměř polovina veškerého ovoce a zeleniny, která se na světě vyprodukuje, skončí v odpadkovém koši. Lidé trpí hladem, populace roste a zastavování farem továrnami je čím dál tím častější. Proč tedy trošku ošklivé, ale jinak nezávadné jablko, které vidíte v supermarketu, se nedostane k těm, kteří by ho potřebovali, ale končí v popelnici? To je otázka, která nastartovala Inu Čížkovou a Marii Hanušovou do jejich projektu MrkMrkev, se kterým vybojovaly první místo na pražském regionálním finále Soutěž & Podnikej.

Na nápad narazíte opravdu kdekoliv – Ině a Marii se to stalo při nočním nákupu v místním supermarketu. Tamní pracovník zde nesl velký černý pytel a do něho putovaly všelijaké potraviny z pultů a regálů. Ina i Marie ho chvíli pozorovaly a poté se pána zeptaly, kam ty potraviny míří. Odpověď? Do odpadkového pytle šlo všechno, co se za den neprodalo a nemělo velkou šanci na prodej ani další den. Nejednalo se jen o potraviny s prošlým datem spotřeby, ale především o neesteticky vypadající kousky ovoce a zeleniny, které lišil jen jejich vzhled – ne kvalita. 

Asi to všichni z nakupování známe – v sekci ovoce je bedna, ve které sedí vedle sebe jedno velké, naleštěné a šťavnaté jablko a vedle něho se krčí další, malé, trochu zkroucené jablíčko s černými tečkami. Po čem sáhnete, pokud obě stojí stejně?

Jak se s tímto problémem vypořádat?

Neestetický vzhled ovoce a zeleniny vede především k obrovskému plýtvání jídla. Holky z MrkMrkev se k těmto problémům postavily čelem a plánují udělat změnu. Za myšlenkou skoncovat plýtvání potravin stojí Ina Čížková a Marie Hanušová z osmiletého Gymnázia Thomase Manna v Praze. Zde se také dala dvojice dohromady a odstartovala svůj nápad odebírat jinak vyhozené jídlo z obchodních řetězců a měnit jej do podoby lákavější pro zákazníky. 

Holky jednoduše odeberou za téměř symbolickou cenu ovoce a zeleninu ze supermarketu a vykouzlí z toho chutné marmelády, pasterované freshe či polévky. Kvalita tedy zůstane stejná, prodlouží se doba trvanlivosti a ošklivé jablko či mrkev dostane druhou šanci. Zákazníci si tak mohou vychutnat zdravé pochoutky a zároveň zamezit plýtvání potravin. Již od začátku je naším prvotním cílem omezit plýtvání, nikoli přivést další produkt na trh. Chceme nastavit udržitelnost v sektoru potravin a zabránit, aby jídlo neskončilo v koši, ale tam kde má být, v žaludku” říká Ina.

Jak holky plánují projekt nastartovat a uvést ho do světa?

Ina s Marií mají už celý proces výroby marmelád a freshů za sebou. Začaly pátrat, kdy obvykle jejich místní supermarket jídlo likviduje a podle toho si naplánovaly svůj nákup. Těsně před tím, než ovoce a zelenina skončila v černém pytli, si holky tyto nezávadné a k dalšímu zpracování vhodné potraviny nakoupily – a to s výrazně nižší cenou.

   

Následoval krok přeměny. Z jablek, hrušek, mrkví a jiných surovin se zrázu staly marmelády, lahodné freshe, polévky či vývary. Z “ošklivých káčátek” z pultů tak jsou nyní sklenice plné čerstvých, zdravých bio-pochoutek připravených k prodeji.

MrkMrkev na to jde chytře. V budoucnu by chtěly Ina s Marií rozjet svůj byznys i v zahraničí – konkrétně ve Francii a Itálii. Právě v těchto zemích platí zákon, který říká, že potravinové řetězce nesmí potraviny vyhodit nebo znehodnotit, pokud nejsou zdravotně závadné. Potravinové řetězce se proto snaží, aby darování potravin bylo levnější než jejich vyhození. Projekt by se tak na zahraničním trhu mohl rychle uchytit. 

Hrdinská myšlenka putuje dál

Společná vize a cíle spojují pražskou dvojici, která úspěšně prošla celým programem Soutěž & Podnikej a z pražského finále si odnesla první místo. Tím pádem postupuje do republikového finále soutěže, které se uskuteční 24. ledna 2020 v Praze. Pojďme tedy holkám držet palce a podpořme tak jejich vizi zítřků bez plýtvání potravin!

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Redaktor:  Jan Sobotka

Soutěž & Podnikej

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora