Zakladatel soutěže Martin Vítek: Děláme to zadarmo, ale stojí to za to

Zakladatel Soutěž & Podnikej o tom, jak program založil, co ho k tomu motivovalo a jaké to je, šířit podnikavost po celé ČR.

Ahoj Martine!

Jak to vlastně všechno začalo? Kdy a jak vznikl nápad založit Soutěž a Podnikej?

Martin: Ahoj. Čím dál víc jsem si začal uvědomovat, že to co se studenti učí ve škole, v praxi nikdy nevyužijí. Znal jsem to z vlastní zkušenosti a štvalo mě to. Chtěl jsem najít způsob, jak by si studenti mohli vyzkoušet práci na vlastních nápadech a mohli tak to, co se učí ve škole, praktikovat v reálném životě. A tak mě napadla soutěž, kde bychom středoškolákům pomohli jejich nápady rozjet, získali by zkušenosti, mohli si vzájemně radit, podporovat se a také si něco vydělat, což je pro každého studenta velká motivace. S tímto nápadem přišel za mým kolegou Davidem Friedlem a společně jsme v roce 2015 založili Soutěž a Podnikej.

První ročník musel být z hlediska organizace nejnáročnější. Co bylo nejtěžší a co tě nejvíce překvapilo?

M: To ano, byli jsme rádi, že jsme ho dokázali dokončit. Ze začátku to bylo dost náročné, museli jsme investovat hodně ze své kapsy, než jsme sehnali pro soutěž partnery a taky budovat jméno soutěže, což zabere dost času. Všechno jsme se v podstatě učili za pochodu a sami nevěděli, jak to dopadne. Do prvního ročníku se přihlásilo 127 týmů, spousta z nich to v průběhu vzdalo. Zjistili, že musí investovat dost svého času a nebo prostě ztratili motivaci. První ročník nakonec dokončilo jen 27 týmů. Naší největší odměnou poté bylo závěrečné setkání všech soutěžících a mentorů. Byl to super pocit a věděli jsme, že to stálo za tu práci a že v tom chceme pokračovat!

Jaké byly reakce prvních mentorů, které jste před 4 lety oslovili s nabídkou účastnit se soutěže? 

M: Velmi kladné, což nás překvapilo. Nečekali jsme tak velký zájem, jelikož je mentorství v soutěži dobrovolné a zabere až 3 hodiny týdně. Většina z mentorů, které jsme oslovili, se ozvala a navázala s námi spolupráci. Dokonce nám pomáhali (a pomáhají ) i mimo mentorství, což je úžasné. I díky nim to bylo o něco jednodušší!

Vidíš nějakou chybu, kterou jste v začátcích soutěže udělali a teď bys to udělal jinak?

M: V prvním ročníku jsme nastavili, z dnešního pohledu, příliš přísné pravidla pro hodnocení přihlášených projektů. V praxi se pak ukázalo, že je to potřeba jinak a tak jsme pravidla postupně zmírnili. 

Jak vzpomínáš na soutěžící v prvním ročníku soutěže?

M: Dobře, byli skvělí. S některými jsme stále v kontaktu, pomáhají nám s přípravami dalších ročníků a pár z nich se dokonce stalo v soutěži mentory.

Kolik lidí čítal tým Soutěž a Podnikej na svém začátku a kolik dnes?

M: Tak na začátku jsem to byl vlastně jen já a David. A teď je nás sedm. Stále rosteme! 

Podobně je to i s mentory. V prvním ročníku jich bylo kolem 50 a pro tento ročník jich máme už téměř 90. Celkový zájem o Soutěž a Podnikej se zvedá, a to jak ze strany středoškolských studentů, tak i profesionálů, kteří se stávají mentory, experty a porotci v soutěži.

Poznej náš tým a mentory!

V čem vidíš největší posun soutěže za poslední čtyři ročníky a na co jsi nejvíce pyšný?

M: Největší změna je v tom, že máme konečně tým, který se soutěži věnuje. Jsou to lidi, kteří dané věci rozumí a tak se můžeme posouvat mnohem rychleji, než když jsme na to byli s Davidem sami. Stále také vylepšujeme proces a metodiku soutěže. Například tento rok máme novinku v podobě webové aplikace, přes kterou budou soutěžícím zadávany úkoly a budou přes ni moci komunikovat se svým mentorem a týmem. Díky tomu bude práce pro nás, soutěžící i mentory o moc jednodušší, příjemnější a efektivnější.

V čem si myslíš že je Soutěž a Podnikej jedinečná?

M: Myslím, že největší rozdíl oproti jiným podnikatelským soutěžím pro středoškoláky je v tom, že soutěžícím dáváme důvěru a zodpovědnost za jejich projekt. Nikdo je nekontroluje, kdy a jak na svém nápadu pracují. V tom mají naprosto volnou ruku. Jsme vždy připraveni s čímkoliv poradit, pomoct a nasměrovat. Věnujeme se pouze výsledkům práce, které nám pravidelně v odevzdávaných soutěžních úkolech prezentují. Každý z nich do toho vkládá svůj volný čas a energii a tak je jen na nich, jak se rozhodnou a zda dotáhnou svůj projekt do konce.

Co bys doporučil studentům, kteří by se rádi přihlásili, ale nejsou si svým nápadem jistí?

M: Nikdy nevíš, jestli je to dobrý nebo špatný nápad, dokud to nezkusíš! Takže prostě začni a uvidíš, třeba se to povede. A když ne, rozhodně získáš spoustu zkušeností, znalostí a poznáš nové lidi.

Jaký byl tvůj první podnikatelský záměr a jak dopadl?

M: Asi ve čtvrté třídě jsem s kamarády zkusil vydat školní časopis. No, moc dlouho nám to nevydrželo. V podstatě jsme skončili dřív než začali. 

Ale asi můj opravdový první projekt byl se známou, která studovala design. V té době vytvářela kabelky a já si řekl, že by se to mohlo slušně prodávat. A tak jsme se domluvili na partnerství. Nakonec to taky vzalo docela rychlý konec.

Pokud by Soutěž a Podnikej existovala už v době, kdy jsi byl na střední škole ty, myslíš, že by ses zapojil?

M: Nevím, v té době jsem měl jiné koníčky, ale určitě bych nad tím uvažoval. Vždy jsem měl spousty nápadů, ale nikdy jsem nevěděl, jak začít a co dělat, abych je mohl provést. Soutěž a Podnikej by byla určitě lákadlo. I když tomu tak u mě na střední nebylo, nyní všechny aktivní studenty obdivuji a jsem rád, že mají chuť něco tvořit. Jejich odvaha se zapojit do něčeho pro ně neznámého a vykročit že své bubliny je obdivuhodná.

Nakonec bych se ráda zeptala, jak si představuješ soutěž v budoucnu a jaké jsou plány do dalších let?

M: Chtěli bychom soutěž pořádně ukotvit u nás v České republice a poté expandovat do zahraničí – nejdříve nejspíš na Slovensko a Balkán. Naše vize je, že po republikovém finále by přibylo ještě velké evropské, kde by se mohly setkat ty nejlepší projekty ze všech států a poté si užít své výhry v Chicagu společně.

Chtěli bychom také zapojovat i ty, kteří chtějí být aktivní a na něčem pracovat, jen nemají konkrétní nápad. Například udělat jednodenní akci, kde se lidé bez nápadů mohou potkat, seznámit se a přidat se do nějakého týmu a pracovat na tom, v čem jsou dobří. To jsou ale zatím plány hodně do budoucna, tak uvidíme, jak se nám bude dařit.

Jednoduše, chceme všem dokázat, že na střední se dá prosadit už na střední a že není na co čekat!


Martine, děkuji za rozhovor. Chtěl bys na závěr ještě něco dodat?

M: Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na Soutěž a Podnikej podílí. Za hodně podnětů ke zlepšení soutěže vděčíme právě naším absolventům, mentorům, partnerům a porotcům.

Ohodnoťte tento článek

Autor

Hodnocení:
Více článků od autora