Juraj Atlas: Od korporace k vlastnímu podnikání

Juraj Atlas je technolog a IT vývojář, který se vrhl na manažerskou cestu. Rozený troubleshooter, který rád využije příležitost si potrápit hlavu nad hledáním řešení. Jako člen středního managementu Ernst&Young USA, Cap Gemini USA a evropského management Ness Technologies budoval týmy a nastavoval projekty a programy v Evropě, v USA a Indii, především v oblasti…

Juraj Atlas je technolog a IT vývojář, který se vrhl na manažerskou cestu. Rozený troubleshooter, který rád využije příležitost si potrápit hlavu nad hledáním řešení. Jako člen středního managementu Ernst&Young USA, Cap Gemini USA a evropského management Ness Technologies budoval týmy a nastavoval projekty a programy v Evropě, v USA a Indii, především v oblasti B2B IT professional services. Lákalo jej vyzkoušet si globální produkt nebo službu pro spotřebitele (B2C) založené na moderních technologiích. Má rád komfort auta ale nesnáší dopravní zácpy a hledání parkovacího místa, proto spoluzaložil a vybudoval startup Liftago, který poskytuje alternativu k vlastním autům v centrech měst. Dnes si s ním popovídáme o tom, proč svůj post CEO předal po šesti letech dál a čemu se dnes věnuje.

Globální korporace vyměnil za startup. Je jedním ze tří spoluzakladatelů českého startupu Liftago, což je přepravní aplikace, která umožňuje svým uživatelům si vybrat z nabídek profesionálních taxikářů dle určitých parametrů, jako je hodnocení, čas příjezdu, či cena. Juraj Atlas dovedl po mnoha komplikacích Liftago až na úplnou špičku a předal své křeslo dál.

 

Co bylo Vaším hlavním impulzem k tomu, že jste odešel z korporátu?

Zažil jsem v korporátu vše, co jsem si představoval, že dosáhnu a nabyl spoustu zkušeností, které jsem chtěl využít dále a jinak. Neměl jsem zájem dále postupovat po žebříčku korporátní kariéry. A lákalo mě vybudovat globální B2C službu založenou na technologiích a komplexních systémech.

Před více než rokem médii proběhla zpráva o tom, že jste předal svoji funkci vašemu kolegovi Ondřeji Krátkému, co vás k tomu vedlo?

Moje mise, které dosažení jsem si při zakládání Liftago předsevzal, byla vybudovat ten nejlepší produkt, skvělý team, nastavit stabilní procesní a organizační strukturu a dotáhnout business do profitability. Trvalo mi to 6 let a to shodou okolností odpovídá i takovému mému profesnímu poločasu rozpadu. Za to, že se to povedlo, vděčím samozřejmě společníkům i celému Liftago týmu a investorům, kteří nám cestou věřili a podpořili.

Mou vášní je budování IT technologických produktů. Mým hlavním talentem je řešení netriviálních problémů a analyzování komplexních systémů do hloubky detailu. Začal jsem vnímat, že talent, který si v jistém čase začala firma vyžadovat pro své další napředování se začal odchylovat od vášně, která mi dodává energii. Když je pak člověk schopen potlačit své ego, je to přirozené. Nebo minimálně pro mě bylo.

Ondřej v rámci těch více než pěti let v Liftagu hodně profesně vyrostl a nasbíral zkušenosti – takže nebyla potřeba hledat venku. Uvědomil jsem si, že svého nástupce jsem měl hned vedle sebe a tak nějak, možná nevědomky, jsem si jej na tu změnu celou dobu připravoval. ????

Juraj Atlas jako člen poroty Soutěž a podnikej

Čemu se tedy momentálně věnujete?

Z Liftaga jsem neodešel úplně, pořád jsem spolumajitelem. Neřídím již exekutivu a spíš ze své pozice předsedy správní rady přicmrdávám strategicky. Vzal jsem si na starost připravit půdu a roadmapu pro další důležitou strategickou cestu Liftaga.

Mezitím jsem se sblížil s několika dalšími startupy, kde jsem se rozhodl pomoct nejenom finančně ale taky částečně svou kapacitou, aktivně mentoruji vývoj produktů, businessové strategie. A občas využiju i svou síť kontaktů, abych těm startupům pomohl s business developmentem a obchodními aktivitami.

No a v neposlední radě – část loňského roku jsem analyzoval a validoval několik svých nápadů a teď již třetím měsícem prototypuji novou technologii. Jsem velice nadšený z toho, že mi pod rukama vzniká opět něco nového.

 

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Každý den je jiný. Kalendář mám většinou naplněný minimálně týden dopředu. Pro každý z projektů, kterým se věnuju, mám dedikované konkrétní dny v týdnu, ve kterých se maximálně věnuji danému kontextu. Neznamená to ale, že bych odmítl pomoct s aktivitou u projektu, který do daného dne „nepatří“. Samozřejmě se maximálně snažím, abych nemusel přepínat kontexty příliž často.

Už se těším na jaro, kdy začnu konečně pravidelně 3x týdně sportovat. V zimě jsou to spíš nárazové nebo ad-hoc sportovní aktivity a já potřebuji pravidelnost.

Co vás na podnikání nejvíce baví?

Na začátcích mě baví, že je potřeba vymyslet všechno nanovo. Budování startupu je jako chůze lesem v mlze – chcete vybudovat ten nejlepší produkt, což je cíl, který hledáte cestou, na kterou přes mlhu nevidíte. A proto hledáte řešení zleva-zprava. A občas narazíte – ty boule na hlavě bych samozřejmě úplně nemusel. Ale změnu mám všeobecně rád a ta k hůedání patří. Takže variabilita aktivit a hledání cesty, změna. Jeff Bezos udržuje inovativnost Amazonu strategií „Den jedna“. Tj. celá organizace se chová, jako by byli každý den na startu.

Jaký je Váš osobní cíl?

Když jsem byl ještě v korporátu a kvůli jednomu projektu jezdil přes dva roky v pondělí ráno do Bratislavy a v pátek v noci se vracel zpět domů, do Prahy, dal jsem si závazek, že jakmile ucítím, že práce ničí mé osobní, hlavně rodinné vztahy, jsem připraven se kariéry vzdát. To se pro mě nikdy nezmění. Pro mě udržení life-work balance není klišé. Pro mě je práce součástí života, ale ne tak důležitá jako život samotný. V tom mém pro mě hrají prioritní roli rodina a přátelé. Nejdůležitějšími osobami mého života jsou moje manželka a dcera.

Potřebuji, aby mě práce bavila. Pak si jsem jistý, že budou vznikat výsledky, které pomůžou ostatním a třeba změní i svět. Tím světem může být nejbližší okolí,rodina, přátelé, zaměstnanci, nebo město, stát, a možná dokonce i ten celý svět. Nemám hranici, kterou musím dosáhnout, abych byl spokojen. Takže bych asi mohl říct, že mým cílem je být spokojen se vším, co dělám a nemusel se za své konání stydět. A když cestou něco podělám nebo se něco nového naučím, tak hledám příležitosti, jak se o zkušenosti můžu podělit dál.

„Udržení life-work balance není klišé.“

Jaké jsou vaše plány a vize do budoucna?

Teď mám před sebou minimálně 6ti-letku trápení a radostí s novým projektem. Oblast mobility se bude následujících 15-20 let inovovat a měnit tak, že se ještě budeme divit. Já chci být u toho. Umím si představit více rozdílných verzí budoucnosti a pro její predikci mám jedno slovo, které se nebojím použít – „NEVÍM“. Budu ale vždy dělat věci tak, abych motivoval a pomáhal lidem kolem sebe k tomu, aby se jejich sny mohly naplňovat a bavilo je, co dělají.

Rád bych jednou vybudoval organizaci, ve které bude přirozeně fungovat motivace založena na autonomii každého jejího člena z pohledu čtyř „T“ pilířů (Task, Time, Technique, Team), tak jak je definoval Dan Pink ve své knize Drive.

„Umím si představit více rozdílných verzí budoucnosti a pro její predikci mám jedno slovo, které se nebojím použít – „NEVÍM“.“

 

V jakém věku si myslíte, že je ideální začít podnikat?

Dle mého názoru ideální věk neexistuje. Můžou existovat ideálnější a méně ideální podmínky. A taky rizika jsou v každém věku jiná. Když je člověk mladý a nemá rodinné závazky, je jednodušší věci zkoušet. Ale je bez zkušeností a tak většinou podělá více věcí, než by sám chtěl. A to je součást nabírání těch zkušeností. Nebo může nějaký čas strávit ve firmě, která již je vyspělejší a má zavedené rozumné firemní procesy. Tam to okoukat, naučit se a samozřejmě drobet zestárnout. A pak ty zkušenosti zúročit ve svém podnikání. Mezitím ale může založit rodinu a začne se dívat na riziko podnikání úplně jinou optikou. Nebo zpohodlní.

  

A co byste vzkázal mladým lidem, kteří třeba také uvažují nad vlastním podnikáním?

Hledejte svou vášeň a svůj talent. To můžete jak v podnikání tak i prací v zavedené firmě (ale vybírejte pozorně). Nevěřte, že lepší příležitost nikdy nepřijde. Nebuďte zaslepeni a zamilování do svého nápadu. Tedy minimálně ne do doby, než zjistíte, že by za něj zaplatili i jiní lidé, než jen vy sami. Hledejte problémy, které stojí za to vyřešit. Jakmile najdete problém, který za tu námahu stojí, přestaňte analyzovat a začněte rychle testovat.

Nebuďte na to sami. V podnikání zažijete úspěchy i pády. Vaše nálady se budou měnit. A když s tím budete chtít praštit, budete vedle sebe potřebovat partnera, který vás podrží a se kterým to údolí pláče, nebo smrti, překonáte. A vy mu to vrátíte zase někdy příště. A hlavně, udržte si svou osobní integritu. Když bude za vámi skvělý výsledek, ale zdevastované osobní vztahy, s kým si pak ten úspěch nebo život užijete?

Ohodnoťte tento článek

Anna Veselá
Autor
Anna Veselá

Hodnocení:
Více článků od autora