Freelance aneb Podnikání na volné noze

Kladete si otázku, kdo je to ten freelancer, o němž všichni mluví? Jak se dá tímto způsobem podnikat a za jakých podmínek se vám vyplatí? Pojďte dát šanci freelancingu a najděte odpovědi na tyto otázky v dnešním článku.

Slovo freelancer by se do češtiny dalo přeložit jako „nezávislý pracovník“. Takový podnikatel tedy není závislý na nikom jiném než na svých zákaznících a často pracuje jako OSVČ. „Podnikání na volné noze“, jak se freelancingu v českém prostředí často říká, se věnují zejména influenceři, marketingoví specialisté, spisovatelé, architekti, ale i lektoři z nejrůznějších oborů.

Proč se freelancingu věnovat?

Cestou freelancingu se vydává čím dál více podnikatelů, protože s sebou přináší množství výhod. Mezi tu největší definitivně patří volnost, jelikož si sami nastavujete dobu a volíte prostředí, ve kterém budete pracovat. Můžete se tedy svému oboru věnovat v klidu a pohodlí domova, ale třeba i z kavárny či jiného místa, kde cítíte správnou pracovní flow. Rozložení činností závisí většinou jen na deadlinech stanovených klientem či výsledcích a požadovaných norem zadavatele.Zcela jistě tedy platí pravidlo „Náš zákazník, náš pán“.

Tento typ zaměstnání se hodí pro ty z vás, kteří dokážete nést velkou zodpovědnost, ale zároveň benefitovat z již zmíněné svobody.

Kdy se freelancingu vyhnout?

Máte rádi pevnou pracovní dobu, ale potřebujete, aby vám ji nastavil někdo jiný? Nedokážete bez okolního tlaku dosáhnout vytyčených cílů? I to je v pořádku. Mnohým zaměstnancům cizí vedení opravdu vyhovuje. V případě podnikání na volné noze stojí vše zcela na vás, což je třeba si včas uvědomit. 

Další nevýhodu může představovat ztráta příležitosti konzultovat svou práci s ostatními kolegy, což v běžné praxi funguje téměř v každé firmě. Člověk musí velkou měrou spoléhat na sebe a své vlastní schopnosti. I proto se směr po vlastní ose hodí spíše pro profesionální pracovníky v daném oboru, kteří již nabyli dostatek zkušeností.

Jak začít?

Přečetli jste si, co práce samostatného pracovníka obnáší a jaká jsou její úskalí? Přijde vám, že je freelancing přesně to, co potřebujete? Čtěte dál a zjistěte, jak práce na vlastních nohou dosáhnout.

Jak už jsme zmínili, práce freelancera se hodí pro ostřílené profesionály. Může se však stát, že ačkoliv do této škatulky nespadáte, nastane situace, kdy váš zoufalý kamarád bude potřebovat pomoc například s vizuály k vlastnímu projektu. Vy se jakožto začínající grafik tohoto úkolu ujemete. Ačkoliv nemáte mnoho zkušenosti, dají se zákazníci hledat i touto cestou, nicméně počítejte, že bude v začátcích těžší. Profesionál si může dovolit mít méně zákazníků a věnovat se jim naplno, jelikož si dovolí účtovat vyšší ceny za své služby, což u nováčků v oboru nelze příliš aplikovat.

Své potenciální klienty můžete však oslovit teké zajímavým portfoliem svojí práce. Uvidí-li, že za sebou máte pár dobře odvedených zakázek, jistě je svou nabídkou oslníte. 

V případě, že se vším teprve začínáte, bude se vám jistě hodit pomoc sociálních sítí pro propagaci vašeho podnikání. Spíše než abyste o své nové výdělečné činnosti informovali přátele na timeline na Facebooku, zkuste si vytvořit profesionální facebookovou stránku či reklamu. Navíc existuje mnoho internetových skupin, kde lidé shání právě někoho, kdo se věnuje stejnému oboru jako vy. Možná právě vy budete jejich šťastnou mincí!

Freelance podnikání není sice pro každého. Pokud si však dobře nastavíte hranice, vypořádáte se s time managementem, zabráníte potenciálním negativním důsledkům. Okusíte-li práce na volné noze, zkuste si předčasně určit, co od ní očekáváte – může vás příjemně překvapit, zvlášť pokud nepodceníte propagaci.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora