5 pilířů týmu pro úspěšný startup

Okolo 70 % sporů ve společnostech a firmách je zapříčiněno neshodou pracovníků či zakladatelů. Není ani divu, že ve studii CB Insights se špatné složení týmu umístilo jako třetí nejčastější důvod pro selhání startupu. Jak Steve Jobs jednou řekl: “Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people.” Tým je základ úspěchu, a proto se v tomto článku podíváme na 5 klíčových aspektů úspěšného teamworku.

   Na začátek je potřeba poznamenat, že samostatnost a kompetence jsou samozřejmě nepostradatelné vlastnosti, avšak sami v dnešní době další Facebook vybudovat nejspíš nezvládneme. Každý z nás umí něco jiného, a proto tvoříme týmy, abychom vyplnili slabé stránky našich spolupracovníků a vybudovali společně další miliónový startup. Otázka tedy zní: “Zvládneme společně vybudovat tým snů?”.

Pro odpověď je nutno znát jeden důležitý předpoklad: silní jednotlivci sami o sobě nejsou cestou k úspěchu, nýbrž jejich efektivní vzájemná spolupráce, jež stojí na 5 základních pilířích:

1) Důvěra

Mezi ostatními se musíme cítit bezpečně, abychom mohli podávat své nejlepší a nejkreativnější pracovní výkony. Když se cítíme, že nám někdo kryje záda, tak se nebojíme vystupovat ze své komfortní zóny či dělat těžká rozhodnutí. Důvěru je však potřeba budovat postupně, a ne jen jedním celodenním teambuildingem.

Průběžně tedy prokazujme, že nám na ostatních záleží a nebojme se svěřovat se se svými nedostatky či chybami. Ostatní musí vidět, že zde o ně někdo má zájem a že se mohou se vším otevřeně podělit. Ukažme naši důvěru k nim a oni nám to mnohonásobně oplatí

2) Konstruktivní konflikt

Říkáte si: “Co? Konflikt? Ten přeci nechci !”. Jedná se však o produktivní a zcela nezbytný konflikt, ve kterém se kombinují nápady a názory jednotlivců s cílem dosáhnout nejlepšího možného řešení. Rozdíl zde je, že se rozebírá pouze řešený problém či téma – nikoli osoby, které za nimi stojí. Jednoduše řečeno se od sebe řešený problém a mezilidské vztahy úplně oddělí.

Otevřenost a upřímnost zaměřené na daný problém jsou zde klíčovými znaky. Takovéto diskuze je nutné záměrně řídit, aby se nic nevydalo špatným směrem. Často k tomu dochází z důvodu napjatých emocí či osobních nesympatií.

3) 100% oddanost společným cílům

Třetí v pořadí jsou srozumitelné cíle a úplné zapojení všech týmových členů. Jak toho dosáhnout?

Během konstruktivních konfliktů (diskuzí) vše jednoznačně vysvětlete a ujistěte se, že všichni chápou co mají pro dosažení cílů dělat a především proč. Otázka “Proč?” je zde klíčová a jednoznačně doporučuji se o jejím principu dozvědět více k lepšímu porozumění od knížního autora Simona Sinka – na našem blogu naleznete jeho nejznámější knihu “Začněte s proč” a něco málo o ní.

4) Týmová odpovědnost

Co to přesně znamená? Je to otevřená – ale slušně podaná – kritika ostatním členům týmu. Bez jakýchkoli narážek, pouze udržování určitého standardu výkonu. Tuto úlohu by neměl mít na starosti jen vedoucí týmu, ale každý z členů. Zároveň to úzce souvisí s přijmutím připomínek od ostatních – a přesně tahle část je nejtěžší. Přijímání a dávání konstruktivních připomínek je vlastnost, jež je nezbytná se naučit pro každého člena úspěšného týmu. Pokud vedoucí diskuze vidí, že někdo toho není schopen, měl by vstoupit a vyjasnit situaci.

5) Tým na prvním místě      

Každý musí mít svůj tým a týmové cíle na prvním místě – před svým egem a svými osobními úspěchy. Často se pozná člověk, který myslí více na sebe než na týmový úspěch, poměrem slov “Já” a “My”. Určitě to není indicie, kvůli které byste měli někoho vyřadit z týmu, ale je dobré se nad tím zamyslet.

Ujistěte se, kdo z týmu to takhle má v hlavě nastavené a popřípadě zvažte, zda lze daného člověka změnit či mu říci, že není ten správný pro tento projekt. 

Shrnutí

5 základních pilířů na kterých stavět vítězný tým

  • Důvěra
  • Konstruktivní konflikt
  • 100% oddanost společným cílům
  • Týmová odpovědnost
  • Tým na prvním místě

Ať už je to tým na prvním místě či přijímání kritiky od ostatních, tak důvěra stojí vždy na prvním místě. Pokud se vám podaří vybudovat rodinnou důvěru v jádru týmu, tak zbylé 4 pilíře přijdou téměř sami. Pamatujte si, že tým by měla být vaše druhá rodina, kde se se vším můžete svěřit a všem důvěřovat.

Redaktor: Jan Sobotka

Soutěž & Podnikej

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora