Chceme na téma vyloučených lokalit otevřít diskuzi, tvrdí tvůrci projektu gypTOUR

Představujeme vám druhou divokou kartu. Ústečtí studenti Matyáš Michel Adam, Samuel Kubec a Josef Procházka tak dostali možnost utkat se s ostatními o první místo na republikovém finále. Bude právě jejich projekt – gypTOUR – ten vítězný?

gypTOUR
Ahoj týme,
mohli byste nám prozradit, v čem tkví váš nápad a jak jste k němu přišli? Co je vaším cílem, kde čerpáte inspiraci?

Produktem projektu gypTOUR je zážitkový pobyt ve vyloučených lokalitách na severu Čech. Náš zákazník stráví 24 až 48 hodin s hostitelskou rodinou z dané oblasti. Seznámí se tak s prostředím, pozná tamní komunitu a získá možnost poznat každodenní život místních z první ruky.

Už v minulosti jsme se touto velice složitou problematikou zabývali. V rámci workshopu na AMOB jsme řešili, že by nebylo špatné sever Čech zpropagovat, a právě v tento moment se zrodil náš nápad.

Našim cílem je netradiční formou šířit povědomí o osudech obyvatel, kteří tam žijí. Chceme dané téma přiblížit lidem, jenž s ním nemají zkušenosti, a otevřít tak možnost pro diskuzi. 

Hlavní inspirací nám  je projekt Pragulic, ten již od roku 2012 připravuje prohlídky hlavního města s bezdomovci.

Na jakou cílovou skupinu míříte? Proč tomu tak je?

Největší zájem jsme zaregistrovali u mladých vysokoškolsky vzdělaných lidí, žijících ve větších městech. Je to skupina, kterou zajímá problém vyloučených lokalit, často i profesně, ale dosud neměli šanci ji zažít na vlastní kůži.

Jak jste se vypořádali s ověřováním nápadu, bylo těžké o něm mluvit?

Mluvit o podnikatelském záměru bylo na celém projektu asi to nejtěžší, jelikož jde o téma, jenž vyvolává kontroverzi a tím i spoustu poměrně nepříjemných otázek, se kterými je potřeba se vypořádat. Domníváme se, že po třech měsících neustálého objasňování našeho záměru se podařilo vše vybalancovat a dotazy jednoznačně zodpovědět. Validace tak proběhla dle našich představ.

Když se ohlédneme zpět na průběh programu Soutěž & Podnikej, u jakých částí vnímáte, že byste se jim měli věnovat více?

Takových věcí by se našla  celá řada. Nejvýraznější  nedostatky vnímáme v otázce reagování na COVID a vládní restrikce. Doufáme, že se situace co nejdříve zlepší a pobyty budou moci proběhnout v zamýšlené podobě.

Jaký největší přínos jste si z první části soutěže odnesli?

Určitě jsme si odnesli spoustu zkušeností. Týkají se především fungování zákulisí většího projektu, popřípadě firmy. Zároveň nás první část donutila začít s medializací, a vyzkoušeli jsme si dokonce, že jsme schopni dostat náš projekt i do velkých medí České republiky.

Navázali jste již spolupráci s nějakou další firmou, člověkem?

Ano, za celou dobu přípravy projektu jsme spolupracovali s velkým počtem lidí ať už s konzultanty, místními z vyloučených lokalit, nebo lidmi z neziskových organizací. Získali jsme i značný počet předběžných poptávek od našich zákazníků a pokračujeme v komunikaci s případnými hostitelskými rodinami v lokalitách.

Jak se chystáte na utkání s dalšími finalisty na celorepublikovém finále?

Zdokonalujeme si řeč, kterou představujeme náš projekt. Jsme si vědomi velké konkurence a mnoha kvalitních projektů, avšak stejně tak si jsme jistí kvalitou našeho projektu. 

Kde a v jaké fázi si ideálně představujete svůj projekt přesně za 12 měsíců? Jak by měl vypadat za 5 let?

V ideálním případě budeme mít za dvanáct měsíců první úspěšnou letní sezónu. Plně se začleníme do sítě navázaných kontaktů, profily na sociálních sítí organicky porostou a zvýší se počet hostitelských rodin.

Za pět let bude gypTOUR působit na vícero lokalitách, nejen v Předlicích. Kromě B2C začne fungovat i B2B model.Projekt bude provázán s některými studijními programy vysokých škol – například s fakultami sociálního práv. Dále se může uplatnit jako tréninkový program pro budoucí sociální pracovníky či zaměstnance neziskových organizací.

Zaujal vás tento projekt a chtěli byste vědět více? Vše potřebné zjistíte na webových stránkách. Tým můžete také podpořit na platformě LinkedIn

Přečtěte si příběhy dalších soutěžících na blogu Soutěž & Podnikej,vyberte si svého favorita a na republikovém finále jim držte pěsti!

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora