Nemějte strach rozvíjet i malé věci, radí absolventka 1. ročníku S&P Klára Urbanová

Dnes přicházíme s dalším z inspirativních lidí, kteří si prošli celým programem Soutěž & Podnikej až do samotného konce. Co všechno vám dnes o Klárce prozradíme? Poté, co úspěšně absolvovala 1. ročník s konečným druhým místem, se ponořila se svým projektem HADE MADE do světa reálného podnikání. A není divu, že je o její doplňky zájem až doposud.

Ahoj. Jak se ti momentálně daří?

Ahoj, ahoj. Daří se mi dobře. Období karantény mi dalo čas, možnost se zastavit a reflektovat. Nechala jsem se inspirovat svým blízkým okolím. Na jednu stranu to bylo osvěžující (to zastavení), na druhou bych jej nevracela. Všechno začalo být ještě virtuálnější.

Sama sis celým programem Soutěž & Podnikej prošla, a to v rámci 1. ročníku. Nakonec jsi obsadila skvělé druhé místo. Mohla bys nám ve zkratce připomenout, v čem spočíval tvůj projekt, jak vznikl a jak ses dostala do samotné soutěže?

Můj projekt spočíval ve tvorbě šperků; konkrétně jsem představovala čelenky. Idea byla tvořit je na míru, a to je motto, kterým se řídím dodnes. Vzniklo, když jsem se jednou rozčilovala u faktu, že si nejsem schopná v obchodě žádný šperk vybrat. Tak dlouho mě to nahlodávalo, až jsem se rozhodla vytvořit si doplňky vlastní. Začala jsem u čelenek. Po nějaké době mě začali oslovovat lidé z mého okolí, jestli bych i jim nevytvořila nějakou čelenku nebo náušnice. Pomalu tak vznikalo samotné HADE MADE.

Jak se od té doby tvé podnikání změnilo? Máš nějaké představy pro budoucí vývoj?

Obměnilo se toho dost. Nejprve jsem hledala vhodný materiál, který by byl odolný, lehký, ale zároveň vypadal věrohodně a podle mých představ. Trvalo to opravdu dlouho, ale nakonec jsem našla, co jsem potřebovala. Začala jsem odlévat mince i jiné komponenty; odlitky se pak stávaly součástí šperků. Po čase jsem doplňky začala vyrábět také na zakázku.

V poslední době jsou nejžhavější novinkou ručně malované vlečky pro nevěsty.

Mě osobně moc zajímá, které výrobky jsou mezi zákazníky nejoblíbenější a zda tvoříš také doplňky určené pánům.

Šperky pro pány momentálně nedělám, ale upřímně mě ta myšlenka nikdy nepřešla. Jsem přesvědčená, že se k nim zase jednou vrátím. Všechno má svůj čas! ????

Který ze svých výtvorů máš doposud nejraději?

Nedokážu to takhle selektovat. Každá kolekce a zaměření mělo něco do sebe. Mám ale pocit, že jsem se za dobu, co si s celou myšlenkou pohrávám, aspoň trošku přiblížila svojí představě.

Musím uznat, že malování na vlečku je sice po všech stránkách nejvíce náročné, avšak asi to bude práce s jehlou, co mě baví nejvíc.

Údajně umíš sedm jazyků, z nichž jeden je dokonce znakový, a všechny ses naučila sama. Co je na tom pravdy a jak tě vůbec napadlo začít? Má sebevzdělávání i nějaké nepopiratelné výhody?

Jazyky se stále učím, ale už nemám bohužel tolik času, takže jsem musela některé učebnice schovat. Staly se teď takovými mými „resty“, které si nesu. Moc ráda bych se jim však věnovala i v budoucnu. Ono totiž není těžké začít, ale neustále se v procesu nějak udržovat a neztratit nit.

Osobně jsem velká zastánkyně samostudia. Sama na sobě pozoruji, jak moc se na věci soustředím a vnímám je, když je dělám z vlastní iniciativy.

Dokázala by sis mezi jazyky vybrat svého favorita/své favority?

Svého největšího favorita nikdy neměním – a není jím žádný jiný jazyk než italština. S ní jsem také začala a už nějakou chvilku hraje důležitou roli v mém životě. Proto jsem se rozhodla studovat ji do hloubky. Byla jsem motivovaná dozvědět se o historii, kultuře, ale i obecně o samotném jazyce víc.

Momentálně se výrazněji věnuji také katalánštině.

Co bylo doposud tou největší výzvou v tvém životě?

Spolknout hrdost, být pokorná, nechat si poradit nebo – i nahlas – přiznat chybu.

Máš do budoucna nějaké vytyčené cíle? Čeho bys ještě ráda dosáhla?

Dlouho jsem samu sebe přesvědčovala o tom, že bych se mohla v rámci projektu HADE MADE zaměřit na techniku. Aktuálně jsem dochodila kurz šití a ráda bych to nějak propojila a posunula dále. I tak je pořád dost věcí, na kterých musím zapracovat. Nemám před sebou vytyčený JEDEN cíl. Na své cestě jsem si nastavila určité fáze – malé, někdy nepatrné krůčky. Ale o tomhle to přesně je.

Brzy budeme spouštět první kolo registrací do 5. ročníku. Co bys vzkázala studentům, kteří by si nebyli svou účastí jistí?

Neváhejte! Je to obrovská zkušenost a posune vás na místo, o kterém ani netušíte, že existuje. Nebojte se rozvíjet malé věci. Nemějte strach ukázat vlastní nápad a udělat díru do světa.

Držím všem palce.

Napadá tě ještě něco, o co by ses s námi ráda podělila?

Nebojme se nosit barvy.

 

Baví vás rozhovory s absolventy Soutěž & Podnikej? Pak si určitě přečtěte i ten s Evou Drtilovou o jejích ekologických brčkách ZAŽITO, kávě a cestování. Nebo mrkněte na příběh Vladimíra Potapova, který byl – jako většina začátků v podnikání – plný radostí i strastí.

O kom byste se rádi něco dozvěděli příště? Neváhejte a dejte nám vědět ještě dnes!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora