Webhosting nebo server? Který z nich je vhodný právě pro vás?

Webová stránka je dnes takřka nezbytnou součástí každého podnikání. Jestli ji už máte, nebo nad tím alespoň přemýšlíte, pojem webhosting vám určitě není cizí. Věděli jste však, že hosting nepředstavuje jedinou a mnohdy ani zcela vhodnou možnost, kam web umístit? Proto než začnete volit mezi jeho poskytovateli, zamyslete se, z jakých dalších variant lze vybírat. Jaká je nejlepší právě pro vás? S tím vám poradí tento článek.

Webhosting

Hosting je nejlevnější a stále nejpoužívanější možností pro nahrání webového obsahu. Velkou oblíbenost má především díky nízké ceně a jednoduché správě – už za zhruba 60 Kč měsíčně si můžete pronajmout místo na disku a dokážete jej provozovat i bez širších počítačových znalostí. Hlavní nevýhodu představuje, že se jedná o sdílenou službu. To znamená, že se na serveru nacházíte s několika set dalšími klienty a dělíte se o jeho výkon, což se může negativně podepsat na rychlosti načítání. Aby mohl na serveru  fungovat takový velký počet uživatelů musí poskytovatelé nastavovat různé limity. Nejčastěji se tak setkáte s omezením některých PHP aplikací, maximální velikosti i době běhu scriptu, počtu e-mailových schránek apod.  Zvyšují se také bezpečností rizika.

Kvůli mnohým omezením je tak vhodný pro osobní web, webovou prezentaci, nenáročnou stránku, či pro blog s menší návštěvností.

VPS (Virtual private server)

Máte více projektů, chcete provozovat e-shop, nebo očekáváte velký růst? Ve všech těchto případech je pro vás virtuální server správná volba. Oproti webhostingu tvoří na jednom serveru několik virtualizovaných prostředí. Získáte tak  předem vyhrazené místo i výkon jen pro sebe. U VPS se také nesetkáme s významnými omezeními. Stáváte se administrátorem, můžete využívat libovolný operační systém i aplikaci, nainstalovat jakékoliv moduly a zvolit vlastní nastavení. Limitováni jste tak pouze svým dedikovaným výkonem. Větší jistota je zde i v zabezpečení, protože není nutné spoléhat se na obezřetnost jiných zákazníků serveru. S kupou výhod však přichází nevýhoda nutné znalosti Linuxu, zabezpečení, databází atd. Cena virtuálního serveru začíná na 200 Kč měsíčně. 

Kromě náročných stránek či e-shopů se VPS hodí i pro mailserver. Naopak není vhodný pro složitější aplikace, které vyžadují například velké množství RAM paměti.”

VMS (Virtual managed server)

Zaujala vás nabídka VPS, ale nemáte nikoho, kdo by se vám o něj mohl postarat? Nezoufejte! Právě pro vás je tu možnost Virtual managed server. Platí pro něj to samé co  pro VPS, jediný rozdíl najdete v ceně. Za pár korun navíc vám chod serveru bude spravovat přímo poskytovatel. 

Dedikovaný server

Máte opravdu náročný projekt s mnohatisícovou návštěvnosntotí za den a VPS je pro vás málo? Za výrazně vyšší měsíční poplatek si můžete pronajmout celý fyzický server, díky čemuž budete mít celý jeho výkon pouze pro sebe. Stejně jako u virtuálního serveru zde platí, že získáte administrátorský přístup, zvolíte si operační systém, nainstalujete vlastní aplikace… Na druhou stranu již musíte mít hlubší znalosti  s jejich správou. Většina poskytovatelů vám nabídne volbu vlastní konfigurace, druh i počet procesorů, disků či paměti. Také často zaručují rychlé opravy závad. 

Dedikovaný server je vhodný pro bezproblémový chod opravdu náročných aplikací s obrovskou denní návštěvností.

Možností bychom jistě našli mnohem více, toto jsou ale ty, se kterými se setkáte nejčastěji. Většina z vás si pravděpodobně vystačí stále s webhostingem či virtuálním serverem. Vždy je však dobré znát další varianty a být připraven na případný raketový růst vašeho projektu.

Ohodnoťte tento článek

Dominik Badošek
Autor
Dominik Badošek

Dominik rád píše, čte a zajímá se o technologie. Na blogu Soutěž & Podnikej je tak autorem nejen technologických článků. Do týmu se přidal po absolvování 5 ročníku.

Hodnocení:
Více článků od autora