Vysněnou hokejovou kariéru vyměnil za podnikání. Teď pomáhá Robert Sovík mladým sportovcům se studiem v zahraničí.

Robert Sovík si nechtěl vybírat mezi hokejem a vzděláním a možnost skloubit obojí v Česku nenašel. Jeho vize ho dostala až na americkou univerzitu. Po jejím dokončení se ale místo na dráhu profesionálního hokeje vydal do světa podnikání, kde teď pomáhá s přijetím na univerzity dalším studentům. O tom, co mu studium dalo a vzalo a čím se zabývá teď v rozhovoru s expertem Soutěž & Podnikej.

Co Vás dovedlo k rozhodnutí odejít studovat do USA?

Vedle toho, že jsem studoval, jsem zároveň hrál vrcholově hokej a spojit tyto dvě činnosti v Česku nebylo na té nejvyšší úrovni možné, aniž bych udělal kompromis mezi jedním či druhým. Tím pádem jsem hledal alternativy a odpověď jsem našel právě v americkém univerzitním systému.

Proč jste se rozhodl pro návrat ze Spojených států zpět do Čech?

Většinu tohoto roku jsem strávil v ČR, ale stále hodně času pobývám  v USA, takže jsem se vlastně úplně nevrátil. Pořád se tam vracím.

Kde a jak vznikl nápad na organizaci Harpier? Co Vaše firma nabízí?

Prvotní nápad pomáhat studujícím sportovcům patří Petru Boháčkovi, který v USA studoval na střední a vysoké škole v kombinaci s americkým fotbalem. Spolu jsme začali projekt USA Sport & Study, ale po chvíli jsme se z důvodu většího počtu vedlejších aktivit rozhodli, že má větší smysl, abych projekt převzal a vedl sám.

Navíc já byl v té době ještě ve škole, takže jsem tolik neřešil návaznost do pracovního trhu a měl flexibilitu řešit v tu dobu ještě studentský projekt.

Teď se Petr věnuje tématu planetární obrany a míří za doktorátem, takže myslím, že pro všechny strany jsme to tenkrát krásně zvládli.

Začínali jsme pomáhat studujícím sportovcům se získáváním stipendií, ale časem jsme rozšířili naše služby – kromě kompletní pomoci s přijímacím řízením do USA, UK a dalších zemí i o přípravu vysoké úrovně akademické angličtiny, kterou mimochodem v současné době používají i američtí a kanadsti studenti, na což jsem obrovsky hrdý, přípravné kurzy na standardizované zkoušky (SAT/ACT, TOEFL) a další přípravné směry jako psychologická příprava (mentální výkonnost a mentální zdraví). Zjistili jsme, že naše příprava je hodnotná nejen pro studenty – sportovce, ale i pro studenty s čistě akademickým nebo uměleckým zaměřením. Z této iniciativy pak vznikl Harpier Study a doplnil USA Sport & Study.

V čem vidíte největší výhodu studia v zahraničí? Co Vám tato zkušenost dala a vzala?

Studium v zahraničí se automaticky nerovná lepší vzdělání a tím pádem je při výběru škol nutné vědět co nejvíce o celém spektru možností. Každopádně ale studium v zahraničí člověku vytváří výzvu, která ho může zocelit a připravit na další kariérní kroky. Je nutné zmínit, že studium v zahraničí je investice a to jak časová, tak finanční a je nutné se tím pádem věnovat svému rozvoji, protože diplom pouze otevírá možnosti, ale nic nezaručuje.

Mně osobně zkušenost dala možnost pokračovat ve svém odborném a sportovním rozvoji a poté otevřela dveře k příležitostem, díky kterým mám plnohodnotnou práci na Manhattanu a možnost žít v NYC.

Studium a práce v zahraničí mi vzali věci jen krátkodobě, a to hlavně v návaznosti na vztahy s rodinou a nejbližšími, které mám naštěstí velice dobré, takže vydržely i období, kdy jsem nebyl v ČR. Dokonce bych řekl, že je to posílilo.

Jak důležitá je podle Vás pro mladou generaci zkušenost ze zahraničí?

Svět je dnes opravdu kosmopolitní a schopnost vnímat různé pohledy na věc z pohledu sociálního a kulturního je extrémně důležitá k tomu, abychom mohli kvalitně pracovat sami na sobě a následně posouvat celou společnost. Zároveň každá zkušenost se studiem v zahraničí (ne jen diplom) dává výhodu kandidátům hledající uplatnění na trhu práce nebo při tvoření vlastních projektů.

Jaké byly začátky firmy a kdy jste získali prvního zákazníka?

Začátky byly moc hezké. Pro mě byl projekt na čtvrté koleji po škole, hokeji a hledání stáže/práce v NYC, ale zároveň jsme si vůbec nemohli dovolit nevykonat svou práci na té nejvyšší úrovni. První klient přišel hned po prvních pár týdnech, takže jsem tím trávil ze začátku veškerý svůj volný čas. Měli jsme štěstí, že to takto vyšlo a byli jsme schopni projekt rozvíjet. Čas ukázal, že jsme k věci měli správný přístup, a to musíme držet i nadále.

Jak dlouho tedy už USA Sport and Study funguje a jak se za tu dobu rozrostla?

S USA Sport & Study jsme začali na konci roku 2013 a pro mě osobně to byl stále vedlejší projekt až do půlky roku 2016, kdy jsem kvůli projektu opustil práci v NYC.

V současné době máme v celé organizaci Harpier 14 členů týmu a pracujeme s lidmi z více než 10 zemí světa.

Ve firmě pomáháte studentům s přípravou všeho nutného ke studiu v zahraničí a zařizujete podmínky stipendií. Jak je celý tento proces náročný, od první schůzky se studentem až po jeho vycestování?

Proces je náročný velmi, jak časově, tak s návazností na úsilí naše i studenta.

Velmi zjednodušené, ze začátku je nutné zjistit jak na tom student nebo studentka je z pohledu akademického, jazykového, u sportovců sportovního a také z pohledu finančního, abychom mohli determinovat možnosti uplatnění a následných společných přípravných kroků.

Po tomto vykreslení společné roadmapy se vrhneme do procesu a strávíme společně ideálně minimálně rok tak, aby příprava fungovala a byli jsme následně připraveni pracovat na přihláškách a finalizaci nabídky škol. Pak už jde jen o finalizaci celého procesu a následně se věnujeme tématu prvních kroku po příletu z důvodu zefektivněni zkušenosti s návaznosti na kariérní uplatnění během a po dokončení studií.

Kariérní poradenství je totiž také jedna z činností, kterým se v návaznosti na studium v zahraničí věnujeme.

S jakou největší překážkou jste se za dobu svého podnikání setkal?

To se úplně nedá definovat na jednu nebo pár věcí, jelikož tím, že chceme věci stále posouvat, musíme řešit nové situace a zároveň revidovat vše, co jsme vyřešili do této doby.

Řekl bych ale, spíš z druhé strany, že jednou z nejdůležitějších dovedností obecně, je schopnost vždy dobře řešit situace, i když někdy nemusí být příjemné.

V Soutěž & Podnikej figurujete v roli experta. Který ze soutěžních projektů letošního ročníku vás zaujal nejvíce?

To je těžké říct, ještě jsem se bohužel nedostal s žádnou skupinou do detailnější konverzace. Každopádně už jen to, že se člověk přihlásí znamená, že je ochoten riskovat neúspěch a to je jedna z nejdůležitějších dovedností, která se promítne i do dalšího života.

Co byste doporučil všem mladým začínajícím podnikatelům?

Určitě ať se snaží být studenty tématu businessu obecně a snaží se být absolutními experty ve svém odvětví. Já sám cítím po několika letech fungování organizace kolik dalších úrovní vědění existuje a snažím se ke všemu s tímto mindsetem přistupovat.

A co byste doporučil svému středoškolskému já?

Nic bych neměnil, ale abych popsal to, co u mě probíhalo, tak bych řekl “Soustřeď se na sebe a věnuj se různým směrům, které tě vystaví situacím, ze kterých můžeš růst.”

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora