Rozlučte se s frontami. Představujeme vám chytré schránky z Přerova

Nekonečné čekání při výdeji balíčku nebo nečekaná návštěva poštovního kurýra se staly nepříjemnou součástí našeho každodenního života. Kvůli jedné zásilce tak ztrácíme nejen spoustu času, ale často i své drahocenné nervy. Na podobné problémy narazili i dva studenti Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, Jaroslav Hradil a Filip Trhlík, a přišli s nápadem samoobslužných výdejních boxů s názvem Boxee. Jejich originální projekt zaujal také porotce na ostravském regionálním finále Soutěž a Podnikej, kde obsadili hned 1. místo.

Jak nám kluci sami prozradili, nápad vznikl díky jejich osobním zkušenostem. Mnohokrát se potýkali s komunikačními problémy mezi nimi a doručovatelem. Jelikož si nemohli zásilku v daný čas vyzvednout, protože se nacházeli například ve škole, kurýr odložil balík na poštu s omezenou provozní dobou. Díky tomu se převzetí ještě více protáhlo. Tyto nepříjemnosti způsobují také zvýšení nákladů na dopravu a zatěžují životní prostředí. Podle jejich průzkumu se v roce 2018 nepodařilo na první pokus doručit až 10 milionů zásilek.

Jak to celé vzniklo?

Původním záměrem bylo vytvořit aplikaci, která by spojovala lidi z okolí, jenž by byli ochotní převzít balíček namísto dotyčného. Toto řešení se nakonec zdálo být zbytečně složité, a proto kluci přišli s návrhem moderních úložných boxů, které jsou v tomto ohledu mnohem spolehlivější. Vybudování infrastruktury zároveň poskytuje potřebnou modernizaci poštovního systému na území České republiky. Výdejní místa by se měla nacházet v lokalitách, kde nejsou pošty příliš dostupné, aby nakupujícím ušetřila čas i zbytečný stres. Bavíme se tedy zejména o sídlištích nebo menších vesnicích.

Inovativní provedení

Na rozdíl od jiných fungujících projektů jako jsou například Alza nebo MALL boxy nabízí Boxee své služby všem internetovým prodejcům. Další výhodou je zcela jistě i neomezená provozní doba. Boxy mají navíc pohon na solární energii, čímž se kluci odlišili také od oblíbené Zásilkovny. Jejich originální koncept nadchl i na olomouckém Startup Weekendu, kde získali 2. místo. Nejen tato skutečnost je motivovala k dalšímu rozvoji svého nápadu.

Jelikož kluci úspěšně absolvovali celý program Soutěž a Podnikej a vybojovali si v regionálním kole pomyslnou zlatou medaili, postupují až do republikového finále, které se uskuteční v pátek 24. ledna 2020 v Praze. Nám nezbývá nic jiného, než jim držet pěsti, aby vše dopadlo podle jejich představ.

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Ostravské regionální finále:

Redaktor:  Šárka Dvořáčková

Soutěž & Podnikej

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora