Do podnikání jsem se vrhnul po hlavě, neuměl jsem říkat “ne”. Žádné zkušenosti ale nelituji, říká 18letý podnikatel Maxim Kozlov

Max Kozlov, 18letý podnikatel, který se v byznysovém prostředí pohybuje už nějaký ten čas. Jak se k podnikání již v tak mladém věku dostal, co ho inspiruje a na čem zajímavém teď právě pracuje? Nejen to se dozvíte v dnešním rozhovoru.

Ahoj Maxi!

Ahoj Verčo! Díky za pozvání na rozhovor.

Jedním z tvých posledních úspěchů bylo vítězství v soutěži Středoškolák roku. Co takový středoškolák roku vlastně dělá?

Kupodivu naprosté minimum střední školy – té se věnuji pouze dálkově. Většinu svého času dávám svým projektům. Momentálně hlavní náš startup Undout, který pomáhá lidem probudit se a nastartovat svůj den pozitivně a příjemně. Postavili jsme se super týmem budík, který bych se rozhodně nebál nazvat nejzdravějším budíkem na trhu! Dále věnuji svůj čas konzultacím & vzdělávání v oblasti marketingu. Konkrétně se zaměřuji na personal branding (= budování osobní značky) a growth hacking (= v marketingu znamená nacházení & využití netradičních způsobů, jak získat co největší výsledky, z co nejmenšího vkladu času a peněz). 

Snažím se také tvořit obsah, ve kterém dokumentuji svou cestu nebo předávám zkušenosti pomocí rozhovorů s inspirativními lidmi. Zážitky ze světa a rozhovory sdílím v angličtině na svém Youtube kanále @themaxkozlov. Také nahráváme s Jirkou Štěpánkem podcast StartupKidz s mladými nadějemi českého byznysu, kteří už teď mají co předat. 

Příležitostně organizuji nebo jsem součástí organizace různých akcí jako Marketing Festival, Startup Weekend Prague, iflix Tech Talks aj. Když mám nějaký ten volný čas, rád se věnuji parkouru, akrobacii a také pomáhám jako mentor týmům, které začínají se svými projekty. Například právě tady, v Soutěž a Podnikej!      

Ráda bych se zeptala na tvé začátky v podnikání. Kdy to vlastně všechno začalo? Kolik ti bylo let, když jsi začal pracovat na svém prvním projektu?

Na svět podnikání a marketingu jsem poprvé narazil, když mi bylo 16 let. Byl jsem dost frustrovaný z toho, že denně trávím hodiny nad učením do školy a reálně nevím, k čemu to všechno vede. Hledal jsem na internetu a jednoho dne narazil na YouTube video od nějakého mladého markeťáka, který dělal Facebook reklamu pro zubařskou kliniku ve Spojených státech a tím vydělával jak sobě, tak klientovi a finálním zákazníkům dodával kvalitní službu. Zaujal mne tento nový svět a hlavně to, že za Facebookem, kde se na každodenní bázi pouze bavíme, chatujeme s přáteli nebo koukáme na videa s roztomilými zvířátky, skrývá celý svět reklamy a marketingu ihned pod povrchem.

V tomto zažehnutí zvědavosti jsem se začal vzdělávat – nejdřív v online kurzu o social media marketingu, potom jsem šel na Digisemestr, který mě hodně posunul dopředu. Začal jsem makat na prvních stážích a první přímo startupový projekt, kterému jsme se věnoval, přišel na Startup Weekend Prague v březnu 2018, kde jsme se super týmem postavili Toilet Finder. To je facebookový chat bot v messengeru, který vám najde nejbližší přístupný záchod kdekoliv na světě během pár vteřin. Tuto soutěž se nám podařilo vyhrát s děvčaty z Leaf Academy a Pavolem Hejným, který je v Soutěž a Podnikej také mentorem. To byl tedy můj první projekt, který jsme dovedli až k fázi, kdy ho lidé mohli reálně používat a používají ho přes facebook messenger při cestách do zahraničí dodnes.

Rozhodně mi tato zkušenost otevřela velké dveře a vzbudila ve mně úplně novou vášeň pro tvoření produktů a řešení lidských problémů pomocí nejnovějších postupů a technologií. To vše se stalo akorát na moje 17. narozeniny, což byl jeden z nejkrásnějších dárků, které jsem si mohl dát.

Jedním z tvých projektů bylo TRIKO, the life-saving t-shirt. Řekl bys mi něco o tom, jak funguje, jak nápad vznikl a jak se projektu daří?

TRIKO (čti tráj-kó) the life-saving t-shirt je projekt, který jsme vytvořili opět na Startup Weekendu, tentokrát v Olomouci, a opět se nám podařilo vyhrát. Dnes můj kamarád, tehdy jen podnikatel a brzy doktor, Daniel Sosýn přišel s nápadem vytvořit speciální tričko. Ve výsledku jsme vytvořili koncept technologického trička, které by seniorům v reálném čase měřilo funkci srdce a další důležité metriky, abychom jim tak mohli pomoct lépe než jiné lékařské přístroje. Ty jsou vždy velké, nepříjemné a v podstatě jediné dostupné produkty v této oblasti. I když náš prvotní nápad byl vytvořit profesionální měření životních funkcí pro sportovce, nakonec jsme po výzkumu a debatách se zákazníky došli k cílové skupině seniorů, kteří by tohle mohli opravdu využít. 

Jak je na tom projekt teď? I přesto, že se nám soutěž podařilo vyhrát, získali jsme ocenění od Microsoftu za Imagine Cup a o produkt byl zájem, bohužel to všechno skončilo ve fázi konceptu. Stopka přišla hlavně kvůli tomu, že byl produkt nesmírně těžký na vývoj a na získání medicínského oprávnění. Také bychom potřebovali obrovský vstupní kapitál, na což jsme v týmu neměli ani kapitálové, ani časové možnosti. Rozhodně je důležité vědět kdy s projektem pokračovat a kdy to už smysl nemá. Tehdy je třeba změnit směr (“pivot”) a nebo s tím seknout úplně, což se tedy stalo v tomto případě. Nyní většinu funkcí, které jsme chtěli nabízet najdete v nejnovějších Apple hodinkách jako např. detekce pádu, nebo měření elektromagnetické aktivity srdce.

Poslouchala jsem tvůj podcast StartupKidz. Kdo a jak přišel s nápadem začít nahrávat podcasty? Co tě na tvorbě podcastů baví nejvíce? Na jaké hosty se můžeme těšit v dalších dílech?

Děkuji že posloucháš, doufám, že se líbí. Jak jsem již zmiňoval na začátku, dali jsme to dohromady s Jirkou Štěpánkem abychom své kamarády v naší mladé startupové komunitě představili ostatním a předali trochu té motivace od mladých lidí, kteří jdou proti proudu a dělají věci jinak, než v té středoškolské bublině všude kolem. Na podcastu mě rozhodně baví ta intimita, také že nejsou tak náročné jako video a nemusíte přicházet s nějakým super náročným konceptem. Pouze debatujete a třeba se odkryjí i takové hlubší věci, které by host v jiném formátu neřekl. V následujících dílech se můžete těšit například na Honzu Slámu a připravujeme také další zajímavé hosty. Určitě se chystáme v podcastu promluvit i my sami, abychom předali to, co jsme se na vlastních projektech za těch pár let naučili. Určitě je se na co těšit!

Na svém osobním kanálu mám naopak připravené zajímavé světové hosty z byznysu či marketingu a trochu dokumentování mého života s lidmi, které po cestě potkávám.

Na titulce magazínu Euro držíš v ruce dřevěnou krabičku. Řekneš nám o ní něco víc?

To je on. Náš hlavní projekt – Undout. V ruce držím náš super zdravý budík Undout Sleep Box. Tento projekt začal s inspirací u příspěvku Marka Zuckerberga, někdy na začátku května tohoto roku, kdy jsme se rozhodli vzít koncept svítící krabičky pro jeho ženu, který pobídl svým sledujícím v poslední větě, na využití pro své projekty. Ten koncept viděly vyšší desítky, pravděpodobně stovky milionů lidí s články v médiích po celém světě. Dokonce naše Idnes o tomto příspěvku napsalo. Vzali jsme tedy tento primitivní, ale krásný koncept a s výborným týmem postavili komplexní budík, který se postará o to, aby vás nastartoval do každého dne a vy jste byli plní energie bez jakýchkoliv negativních dopadů na vaše zdraví.

Kdyby jsi měl shrnout, co všechno ti podnikání v tak mladém věku dalo a vzalo, co by to bylo?

Na to, že mám pouze pár let zkušeností, tak bych o tom všem dokázal napsat alespoň dvě knihy. Kdybych měl vypíchnout pár bodů, tak mi to dalo obrovské zkušenosti ve věcech, které vás nenaučí ani škola ani žádné zaměstnání. Schopnosti a znalosti, jak zacházet s penězi, oslovovat lidi, pracovat v týmu, tvořit produkty atd. Je toho vážně hodně. Rozhodně mi to vzalo velkou část školního sociálního života. Řekněme, že i některé zdravé sociální zvyky, ale hlavně většinu těch nezdravých sešlostí jsem se “spoluškoláky” vynechal kvůli tomu, abych mohl jít na večerní přednášku na univerzitě, mohl pracovat na nějakém projektu nebo si prostě od práce odpočinout. 

Také mi to nejspíš vzalo možnost začít s pracovním životem pomalu, v klidu a bez nějakého velkého stresu. Kvůli tomu, že jsem se do práce vrhnul opravdu po hlavě a neuměl v té době moc dobře říkat “ne” – pořád to není o moc lepší. S pracovními složitostmi, na které má člověk normálně několik let, jsem se musel vypořádat velice rychle. Vlastní vinou jsem si udělal některá období nesmírně náročná. Jak psychicky, tak fyzicky. Rozhodně bych ale žádnou z těchto zkušeností nevyměnil. Upřímně, občas dostanu až husí kůži, když si vzpomenu na to, že bych teďka seděl v lavici a pasivně poslouchal co mi někteří profesoři přednáší.

Hlavní věc ale, kterou mi to dalo, je možnost jít si za svou vášní a experimentovat. Být schopen něčeho dosáhnout, užívat si to, že každý den je jiný, nový a náročný je privilegium, za které jsem nesmírně vděčný. Dělat to, co vás baví na každodenní bázi, aby vás to zároveň nějak uživilo a ještě pracovat s lidmi, kteří vás inspirují a jsou nesmírně zajímaví, tak na to podle mě ani cenovku dát nelze.

Je pravda, že jsem v tom nebyl úplně sám. I přes všechny hádky, náročnosti a vysvětlování s mými rodiči, jsem nesmírně vděčný za jejich podporu a to, že mi v tolika věcech pomohli. Trvalo to, ale časem pochopili, jak moc je pro mě to, co dělám důležité a že to má na mě opravdový pozitivní dopad. Nakonec připustili i k tomu, abych nenavštěvoval denní školu a udělal si středoškolský diplom dálkově. To mi dalo možnost jít do toho, co mě baví, opravdu naplno.

Co by jsi středoškolákům doporučil, když by chtěli být aktivnější, ale neví kde začít?

V úplném začátku mi přijde, že ani není tak důležité kde začít, ale prostě začít. Chytnout se něčeho, co vypadá, že by vás to mohlo zajímat a zkusit tomu dát šanci. Ať už je to tvorba webů, přeprodej sušenek nebo výzkum pro univerzitu. Nejdřív třeba strávit hodinku, den, víkend vyhledáváním a vzděláváním se na internetu, potom může následovat letní stáž u organizace, která vás zajímá. Z toho člověk reálně pozná, jestli by ho dané odvětví bavilo a jakou to má budoucnost. Avšak pokud už se do něčeho pustíte, je potřeba to dělat s pílí a poctivě.

Konkrétně v ČR máme pro středoškoláky mnoho portálů a skupin, kde můžou hledat práce, získávat informace nebo nalézt příležitosti, jak se do něčeho zapojit. Příkladem je právě Soutěž a Podnikej, různé facebookové skupiny s aktivními studenty nebo soutěž Středoškolák roku

Nejdůležitější je nebát se zeptat. Nikdo vám hlavu neutrhne, hlavně když jste v tak mladém věku, opravdu není důvod se bát někoho oslovit a zeptat se na to, jestli by vám poradil nebo pomohl. Je opravdu lehké napsat na e-mail nebo LinkedIn nějakému profesorovi či manažerovi z vaší oblíbené firmy. Jenom je potřeba udělat ten první krok. Neodpoví vám třeba všichni, ale když zkusíte 10, 20, 50 zpráv, tak se vám zaručeně někdo ozve a minimálně se dozvíte něco nového. Možná řekne, že na tohle nemá čas a možná vám nabídne stáž, která vám změní život k lepšímu. To nezjistíte, dokud to nezkusíte.

Kdo nebo co tě inspiruje při tvé práci a v osobním životě? 

Z těch světoznámých lidí to jsou především Gary Vaynerchuk (= světová osobnost marketingu a inspirátor na internetu, CEO obrovské agentury VaynerMedia, early-stage investor do Facebooku, Twitteru, Uberu, atd.)  a Elon Musk (= technický & byznysový génius, CEO Tesla, CEO SpaceX, CEO Hyperloop a další). Není to tak, že bych chtěl žít přesně jako oni, nebo dělat ty samé věci. Ale co týče pracovního nasazení, jejich inteligence a přístupu k práci s výsledky, které mají, jsou pro mě rozhodně velkou inspirací. 

Už od mladého věku pro mě bylo hodně pozitivní vidět tvrdě pracující rodiče, kteří se dokázali v pro ně úplně nové zemi vypracovat k životnímu stylu, kde jsou spokojení (já jsem se tedy narodil v Česku pro zvědavce, moji rodiče ale pocházejí z Běloruska). A nakonec všichni moji nejbližší přátele, kolegové a mentoři, kterými se obklopuji, mě inspirují. Ať už ve věcech maličkých, jako je pracovní styl, tak i v jejich obrovských kariérních výhrách.

Oblíbená kniha, film či podcast, který tě inspiruje a doporučil bys ho ostatním?

Osobně silně preferuji anglické zdroje. Co mě v poslední době motivovalo a zajímalo nejvíce, je všechen obsah od GaryVee. Ten se vám do hlavy pozitivní motivací & byznysovými strategiemi probije na 100%. Z více filozofického/psychologického pohledu mě, na doporučení kamarádky, velice zaujal podcast Naval od CEO AngelListu jménem Naval Ravikant. Má opravdu přínosné debaty o přemýšlení nad vaší hodnotou, jak si ve světě najít to správné místo atd. Opravdu doporučuji. A potom samozřejmě náš podcast StartupKidz a můj kanál, kde najdete zajímavé zážitky, rozhovory a různé praktické informace z mého skromného života. 

Maxi, moc děkuji za rozhovor. Je něco, co bys chtěl na závěr říct?

Chtěl bych poděkovat všem, kdo si dočetli rozhovor až sem. Budu moc rád, když se mi ozvete, pokud byste potřebovali pomoct. Přeji vám mnoho odvážných zážitků a poslední doporučení: nebojte se teď riskovat! Lepší než v tomto věku už to nebude a máte možnost vybudovat něco naprosto úžasného.

Ohodnoťte tento článek

Autor

Hodnocení:
Více článků od autora