Nástroje vol. 2: Jak si zlehčit těžký úděl podnikatele

V prosinci jsme vám v původním článku představili několik pomocníků pro tvorbu či validaci MVP. Existuje však nespočet dalších nástrojů, které mají širší a dlouhodobější využití a bez nichž – jakmile je poznáte – nebudete moci žít. Jaká aplikace dominuje svou praktičností pro komunikaci v týmu? Přes kterého prostředníka je ideální zadávat úkoly, aby ani hlavy děravé nezapomínaly na deadliny? Objevte s námi ty nejlepší vychytávky.

Deus ex machina
Google Disk

Bůh ze stroje. Ve světě businessu by se takto dal nazvat největší lidský pomocník – Google Disk. Ačkoli pro většinu z vás se nejedná o žádné revoluční sdělení a určitě ho používate denně, v článku o nástrojích ulehčujících život by neměl chybět.

V čem spočívá jeho tak hodnotný přínos? Představuje místo, kde si přehledně uložíte a především pomocí odkazů nasdílíte veškeré soubory – od smluv po grafiky na sociální sítě. Můžete tak společně upravovat dokumenty, vkládat komentáře a návrhy. A pokud potřebujete zásah zvenčí, stačí změnit nastavení odkazu dané položky, aby k ní měli přístup všichni s linkem, a to buď jako čtenáři, komentátoři či editoři. 

Zdánlivě se jedná o banální službu, ale velice brzy zjistíte, že se bez ní neobejdete.

Schéma podnikatelské hry
Slack

Život podnikatele není žádná pohádka, kde by se mávnutím kouzelného proutku sen změnil v realitu. Jedná se o drama, kde od začátku až do zdárného či tragického konce všechna práce leží na vašich bedrech. Každý svůj krok musíte pečlivě zvážit, naplánovat a nesmíte se přitom ztratit v labyrintu myšlenek, nápadů a úkolů.

Hlavním kamenem úrazu je komunikace v týmu. Jakmile váš projekt začne růst, potřebujete prostor, kde se můžete věnovat pouze jemu, aby se žádná informace neztratila mezi osobními zprávami. Jednou z nejlepších platforem pro tento účel je Slack. Věrně slouží tisícům podniků, a to včetně 65 společností z 100 Fortune nebo i malé rybce jako jsme my – Soutěž & Podnikej. 

Tato sdělovací síť je uzpůsobena a neustále vylepšována přímo pro domluvu ve firmách. Můžete si rozdělit práci do tzv. channels, abyste na jednom místě řešili marketing, na jiném vývoj a v dalším si například posílali vtipy, abyste ze všech těch povinností nezešíleli. Navíc pokud máte více účtů, lze mezi nimi jednoduše přecházet. Mezi nepostradatelné funkce patří i DM, označování kolegů, odpovídání ve vláknech či široké možnosti propojení s dalšími aplikacemi jako Google Disk, ClickUp, GitHub, Polly, Trello a jiné. 

Ariadnina nit
Trello, Basecamp, ClickUp

Pro neorganizované duše se může plánování businessu velice rychle stát bludištěm, ze kterého není východisko. Naštěstí si nemusíte zoufat, neboť pro vás máme několik klubek, díky kterým naleznete cestu ven a uniknete tak obávané nestvůře – Prokrastinaci. 

Abyste vy ani vaši spolupracovníci již nikdy nezapomněli na žádný úkol či deadline, potřebujete prostředníka, který vám zadané úlohy bude neustále připomínat. Z takových přehledných platforem vám doporučujeme Trello, Basecamp nebo ClickUp.

Jednoduše si v nich vytvoříte to-do listy, přidělíte odpovědnou osobu, nastavíte deadline či fázi, ve které se s danou prací nacházíte. Vyzkoušejte a sami si zvolte, jaká z těchto aplikací vám vyhovuje po stránce grafické i technické. Garantujeme, že jakmile si na systém zvyknete, stane se vaším nepostradatelným společníkem.

Scénické poznámky
Linktree, Bit.ly, Mailchimp

Nakonec pro vás máme pár vychytávek z oblasti marketingu. 

Věděli jste například, že odkazy v popisech instagramových příspěvcích na telefonu nefungují? Aby link splnil svoji úlohu, musíte ho vložit do BIA vašeho profilu. Jak však vyřešíte situaci, kdy chcete referovat zároveň na eshop, blog a nejnovější článek? V této situaci přichází Linktree. Jak si určitě odvodíte z názvu, jedná se o kmenový odkaz, který se po rozkliknutí rozvětví v několik dalších.

V rámci sdílení také existuje velice užitečná služba Bit.ly, díky níž zkrátíte URL odkazy, aby vypadaly úhledně a profesionálně.

Jako poslední platformu, která by se vám v budoucnu mohla hodit, doporučujeme Mailchimp. Tato aplikace vám usnadní jak tvorbu, tak rozesílání newsletteru.

Doufáme, že si pomocí našich tipů opravdu ulehčíte život a budete tak mít dostatek síly a prostředků s vaším projektem uspět i na něčem tak zrádném jako trh.

Pokud byste si rádi ještě více rozšířili obzory, mrkněte i na původní článek o nástrojích vhodných do začátků podnikání. Dočtete se v něm nejen o digitálních prostředcích, ale i o dílnách a 3D tiskárnách, kde můžete svůj nápad převést do první hmotné podoby.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora