Kdopak by se práce ve startupu bál

Hledáte nové zaměstnání? Uvažovali jste nad pozicemi v teprve začínajících firmách?
V tomto článku se společně podíváme na kloub tématu práce ve startupech. Zjistěte, jaké možnosti a benefity vám nabízí, co s sebou nese za rizika a v čem se liší od fungování v dávno zajetých kolejí korporátních společností.

Rozšiřte si obzory

Rozdílů mezi startupem a korporátem najdeme opravdu mnoho. Jako první můžeme zmínit například fakt, že při nástupu do mladého podniku nespadnete do ubíjející, nikdy nekončící rutiny. Díky dynamickému rozvoji produktu či služby a neformální, kamarádské atmosféře vám pracovní týden uběhne mrknutím oka.

Kolegové a nadřízení zároveň chtějí slyšet váš názor. Pokud přijdete se smysluplným návrhem na změnu a nápad si racionálně obhájíte, může se promítnout i na finální podobě produktu či nabízené služby. Vaše osobnost a kritické myšlení tímto způsobem roste společně se samotným startupem.

Nebojte se vyzkoušet různorodé úkoly. Ba naopak! rozmanitá zadání vám poskytnou množství zkušeností, o kterých se vám dosud ani nesnilo. Ty se vám mohou hodit později jak v pracovním, tak osobním životě.

Riskujte

I v této situaci naleznete jistá negativa, jež byste měli před nástupem do zaměstnání zvážit. Jaké potenciální nebezpečí vám hrozí? Lze tvrdit, že startup není oproti korporátu natolik stabilní, hůře se určuje jeho životnost, na pracovníka spadá více zodpovědnosti a občas podléhají i větší míře tlaku.

Stinnou stránku věci vyvažují možnosti typu podíl na akciích nebo všechny již výše zmiňované výhody. Nakonec však vždy záleží čistě na vás, zda se rozhodnete přiklonit k tvrzení: “Risk je zisk!” 

Proměňte se v ideálního uchazeče

Strach hoďte za hlavu a vsaďte na přípravu. Chcete-li ze svojí prezentace vytěžit maximum, vložte do chystání na pohovor řádnou dávku snahy. Popište se, jako byste prodávali ten dosavadně nejlepší produkt na trhu.

„Buď žralok, pracuj pro startup!“

Jednou z cest, jak se ke svému dream jobu dostat, je založení profilu na stránkách StartupJobs. Zde naleznete nejen nabídky startupů z nejrůznějších odvětví, ale také mnoho obohacujících doporučení a testy na ověření znalostí. Projevit můžete samozřejmě i vlastní iniciativu a danou firmu kontaktovat, například i kvůli jiné pozici, než zmiňuje inzerát.

Pobavili jsme se zástupkyní společnosti Terezou, která nám prozradila zpětnou vazbu některých uchazečů. K našemu údivu si přes stránky hledají místo i lidé s vysokým postavením v korporátech. Práce v čerstvě rozjetém podniku pro ně představuje změnu a svěží vítr do plachet. Nové profily si však zakládají i studenti, jejichž zastoupení je v celkovém měřítku 16 %.

Právě mladí lidé jsou jednou z cílových skupin StartupJobs. Firma by chtěla pomoct nejmladším potenciálním zaměstnancům nabýt zkušenosti do dalšího profesního života, objevit nové možnosti a prozkoumat rozdílná odvětví trhu, aby si v budoucnu správně zvolili.

Láká vás více než úloha zaměstnance role podnikatele? Máte nápad, ale nevíte, jak s ním naložit? Přihlaste se do programu Soutěž & Podnikej a nastartujte svůj projekt už na střední škole. Registrace do 6. ročníku končí již 20. října 2021.

Jdete do toho s námi?

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora