Dva bratři baristi, kteří dávají kávě druhý život, postupují z ústeckého regionálního finále

Od trasování bezpečných cest městem, přes zájezdy do vyloučených lokalit, až po gamifikovanou soukromou střední školu. Přesně tak vypadalo regionální finále Ústeckého kraje, jež se konalo 18. ledna roku 2021.

Do republikového finále postupují dva baristi Petr a Pavel Zeronikovi se svým projektem Flowerffee, jež svým inovativním přístupem doslova ohromil porotu. Dle vlastních zkušeností z kaváren tito gymnazisté ví, jaké enormní množství kávové usedliny se denně vyhodí a napadlo je, proč tento opomíjený odpad nevyužít. Plán mají jasný – sbírat kávový lógr z partnerských kaváren, recyklovat ho a následně prodávat ve formách tablet či peletek, které se v zemědělském průmyslu využijí jako hnojivo. Zároveň díky kofeinu tento materiál poslouží jako přírodní ochrana proti škůdcům. Sečteno a podtrženo, Flowerffee dává kávovému lógru nový smysl.

“S bratrem se vášnivě věnujeme baristice a vadí nám enormní množství nevyužitého odpadu v kavárnách. Projekt spočívá v průmyslovém využití tohoto nesmyslně vyhazovaného zbytku, ve kterém vidíme velký potenciál. Tento nápad využije odpad, který by jinak skončil v popelnici, a tím značně uleví životnímu prostředí.” říká o svém projektu jeden z bratrů baristů Petr Zeronik.

O hodnocení všech studentských projektů se postarala odborná porota, která soutěžící vyzpovídala svými otázkami a poskytla konečnou zpětnou vazbu. Tentokrát její součástí byli Kateřina Haring, majitelka společnosti Dynamic Group a prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek, dále Jan Wedlich, manažer Inovačního centra Ústeckého kraje a Tomáš Holub, projektový manažer Malfini a. s.

Pořadí:

  1. místo Flowerffee (Petr Zeronik, Pavel Zeronik) – Ekologické využívání kávové usedliny. Celý proces začíná sběrem lógru z kaváren, sušením a dále lisován do peletek či tablet. Po tomto výrobním procesu se vše zabalí a ve velkém dodá do zemědělského průmyslu jako přírodní hnojivo. Relativně levný materiál, obrovské využití v průmyslu – Flowerffee se vydalo na nadějnou výpravu a my se s nimi potkáme na republikovém finále.
  2. místo gypTOUR (Matyáš Michel, Samuel Kubec, Josef Procházka) – “Airbnb vyloučených lokalit”. Většina z nás žije ve slušném zázemí, ale dokážeme si vůbec představit život v nízkopřijmových komunitách či ghettech? gypTOUR chtějí zvýšit povědomí o začarovaném kruhu těchto lokalit a umožnit lidem strávit 48 hodin v jedné z takto žijících rodin. Nejedná se však jen o hluboký zážitek, ale i akt dobročinnosti. Většina výdělku gypTOUR jde právě těmto hostitelským rodinám.
  3. místo Mezigenerační kavárna (Eliška Hybnerová) – “Téměr každý druhý člověk nad 65 let trpí samotou” začala svoji prezentaci Eliška Hybnerová. Empatie k této skupině jíi přivedla k překročení mezigenerační propasti a vytvoření projektu k aktivizaci seniorů. Chce postavit kavárnu, kde se mladí lidé se seniory potkají a u šálku čaje či zákusku nasdílí své zkušenosti či moudra.

Další účastníci:

SafeWay (Jan Koutecký, René Džuban) – “Waze pro chodce”. Každý známe místa ve svém městě, kudy neradi chodíváme kvůli bezdomovcům, narkomanům či častým krádežím. SafeWay chce ztrasovat města a nabídnou lidem mapu v podobě mobilní aplikace, jež upozorní na nebezpečné cesty a místa, kudy raději neprocházet a už vůbec neposílat své děti.

Ministeraero (Klára Zusková, Nikola Novosádová) – Hledáte volného obvodního lékáře nebo snad právníka? Internetová stránka Ministeraero na vyhledávání služeb by vám měla být vždy po ruce.

Aplikace TogetherTo (Vojtěch Haslinger, Lenka Krofingerová, Pavel Žáček) – Domlouvání schůzek a společných aktivit s přátely může být doslova peklo. Každý má čas jindy a plánování trvá celé hodiny. Aplikace TogetherTo však chce svoji širokou škálou funkcí tento proces usnadnit díky sdíleným kalendářům a dalším šikovným integracím.

Gymnasium Avant (Jan Růžička) – Gamifikovaná soukromá střední škola. Plně online s cílem zábavnější a flexibilnější formy studia se gymnazista Jan Růžička rozhodl vytvořit plně akreditovanou střední školu, kde se studenti budou moci potkávat v studentských spolcích a neztratit tak lidský kontakt.

WISH FOR ART (Michal Marko) – Covidová krize tvrdě postihla divadla, které teď bojují o přežití, a proto je tu WISH FOR ART. Michal Marko přišel s internetovou platformou, kde lidé svojí finanční pomocí zachraňují tuto kulturní složku svojí finanční pomocí, za kterou zároveň vybírají různé odměny.

Ústecké regionální finále je za námi a zítra nás čeká poslední regionální kolo pátého ročníku Soutěž & Podnikej – tentokrát z Českých Budějovic.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora