Inspirujte se příběhem dvou českých milionářů

Jeden se ke svému úspěchu prostudoval, druhý měl geniální vizi a špetku štěstí. Přečtěte si, jak se z Bednářova startupu stala globální společnost a díky čemu byl Kellner dlouho nejbohatší Čech.

Nejmladším selfmade českým miliardářem se stal kluk jménem , co posílal kamarádům dárky z Ameriky.

Jan Bednář

Ve svých třiceti letech Bednář vlastní majetek v hodnotě 10 miliard korun. Narodil se v Mladé Boleslavi. Když mu bylo 17 let odjel studovat na Floridu, kde dodnes žije jako úspěšný startupper.

A jak těch 10 miliard získal? 

Z Ameriky začal svým známým do Česka posílat balíčky s produkty, které se tu nedaly sehnat. Z jeho malého projektu BedaBox nakonec vznikl ShipMonk, pomáhá americkým e-shopům rozesílat zásilky do celého světa. ShipMonk získal od investorů už přes 7,5 miliardy korun a díky nim expanduje na globální úroveň.

I když část ShipMonku rozprodal, stále si drží pozici generálního ředitele. 

V rozhovoru pro Forbes Bednář řekl:

„Chci být jednou světový dopravce a logistický provider. Takže ano, jednou asi budeme konkurovat firmám, jako je DHL nebo FedEx.“

Je smutné, že pana Kellnera proslavili víc jeho neuvěřitelný majetek a tragická smrt než silné sociální cítění a dobročinnost.

Petr Kellner

Byl to rodák z České Lípy se smyslem pro dobrodružství. Vystudoval střední ekonomickou školu v Liberci a VŠE v Praze. Pracovní zkušenosti pak získal v podniku Strojimport a Filmovém studiu Barrandov.

Investiční společnost PPF založil společně s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem. Dostali kapitál (asi 40 milionů korun) od manažerů jedné teplické státní společnosti. Později jim půjčku splatili. Kellner zprivatizoval Českou pojišťovnu, která díky rozhodnutí akcionářů a vlády ČR spadla pod PPF. Byl předsedou představenstva a později členem představenstva Assicurazioni Generali.

PPF se stala jednou z největších investičních skupin v Evropě. Investuje do bankovnictví, telekomunikací, biotechnologie, nemovitostí… Dostala se do celé střední Evropy, Ruska, Spojeného království, Číny, Vietnamu i USA.

Renáta Kellnerová s rodinou dostala do správy po manželově tragické smrti, 374 miliard korun.

Lidé si o něm dlouho mysleli, že se snaží něco skrývat… Pravda byla mnohem prostší. Snažil se chránit své soukromí, rodinu a byl to introvert. 

Ve videu zveřejněném na webu PPF Petr Kellner říká:

„Co si myslím, že se nedaří je, aby Češi v Česku (a to nemluvím jenom o PPF) byli pyšní, že tady někdo vybudoval něco, co je schopno konkurovat ve světě.“

Slovy pana Kellnera dnes uzavírám svůj článek. Neváhejte vytáhnout svůj nápad ze šuplíku a rozjet vlastní business. Třeba ve vás dřímá další podnikatel, co ovlivní svět. Na tento rozjezd doporučuji přihlásit se právě do Soutěž & Podnikej. Sama jsem absolventkou minulého ročníku a musím říct, že mi tahle soutěž dala v podnikatelském světě zkušenosti k nezaplacení.

J.M.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora