6 tipů, jak odzbrojit publikum svou prezentací

Umění dobré prezentace a zaujmutí vašeho publika se hodí nejen v podnikání. Udělat ale dobrou prezentaci někdy není jen tak. A získat si pozornost všech v sále také ne. Máme proto pro vás pár tipů, jak zvládnout prezentaci levou zadní!

Dobrá prezentace – základ celého přednesu

Nezahlcujte slidy vaší prezentace zbytečnými a dlouhými texty, nikdo je stejně nebude číst. Ve správné prezentaci by měla být vypsána jen kostra vašeho proslovu, důležitá čísla a fakta. Rozhodně nezapomínejte na obrázky a grafy, ty posluchače vždy zaujmou.

Zaujměte hned na začátku

Aniž byste si to možná uvědomovali, začátek a konec rozhodují o výsledku celé prezentace. Na zaujmutí svých posluchačů máte zhruba prvních 30s. Zaujměte je dobře mířenou otázkou, šokujícím faktem nebo osobním příběhem. Na závěr všechno krátce shrňte, vyzdvihněte informaci hodnou zapamatování. Nezapomeňte také uvést zdroje, pokud jste z někama čerpali a vybídněte posluchače k další komunikaci díky kontaktu na vás. 

Mluvte zřetelně, pomalu a hlavně nečtěte!

Každý z nás bývá při prezentování aspoň trochu nervózní a je to přirozené. To většinou vede k tomu, že mluvíme rychle a uchylujeme se ke strohému čtení z papírů. Nadechněte se, zkuste mluvit pomalu, zřetelně a svými slovy. Osnovu své řeči a důležitá data si připravte na papír, ten vás při případných zaváhání podrží.

Myslete na čas

Zkuste si předem prezentaci “nanečisto” odprezentovat sami pro sebe a stopněte si čas. Zjistíte tak, jak dlouho váš proslov trvá, a budete vědět, zda je třeba někde ubrat či přidat. Nezapomeňte si nechat nakonec také pár minut na případné dotazy.

Powerpoint není jediný nástroj

I když je Powerpoint rozhodně ten nejznámější nástroj na tvorbu prezentací, rozhodně není jediný. Pokud chcete svou prezentaci ozvláštnit novými designy, zkuste některý z novějších programů. Dynamičnost vaší prezentace zajistí programy Prezi, Impress LibreOffice nebo Powtoon, uživatelé Applu využijí Keynote, pro sdílení s kýmkoliv odkudkoliv se zase skvěle hodí Google Slides.

A nakonec – buďte sami sebou

Lehce se to řekne, hůře aplikuje. Tréma každého trochu rozhodí, prezentování ale rozhodně není žádná věda. Stačí dobrá příprava a trénink. Při prezentaci se nedívejte se do stropu či do země, udržujte s lidmi v publiku oční kontakt a usmívejte se na své posluchače! Po ozvláštnění můžete přidat nějaký osobní příběh, zkušenost či názor.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora