Podnikání a podnikavost: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Abyste o sobě mohli prohlásit, že jste podnikaví, nemusíte být zrovna podnikatelé. Opačně se to ale s jistotou říct nedá. Ať už se tato slovíčka zdají sebevíc podobná, mají každé svůj vlastní význam. Tušíte, v čem se shodují a v čem liší?

Co je to entrepreneurship, tedy podnikavost?

Dle oficiální definice se jedná o schopnost využívat příležitosti a nápady a vytvářet z nich hodnoty pro ostatní. My v Soutěž & Podnikej si myslíme, že podnikavcům jejich chuť inovovat a dělat originální rozhodnutí otevírá nové dveře, za nimiž se skrývá množství dosud neobjevených možností.

K naší smůle však nejde svět měnit ze zahřáté postele, a proto je občas nutné vystoupit z komfortní zóny. Budete-li mít oči otevřené, určitě přijdete na to, co zbytečně zatěžuje společnost ve vaší obci i daleko za hranicemi. Odhalení problému navíc bývá také prvním krokem k nastartování vlastního podnikání – anglicky business. Za jeho vyřešení jsou totiž lidé často ochotni zaplatit a vy se ve chvíli, kdy vstoupíte na trh, stanete podnikateli.

Tak co, už máme v těch pojmech o něco jasněji?

Jak se stát podnikavými?

Jak už bylo řečeno, nesmí se člověk leknout už při prvním záchvěvu nepohodlí. Věta Musíme společně něco podniknout nejspíš také nebude nikomu cizí. Ale položme si ruku na srdce – kolik z nás toho příslibu naplní? Raději si doma sedneme k Netflixu a hodíme nohy nahoru…

Začněte s něčím, o čem tušíte, že by vás mohlo bavit. Rádi šijete? Zkuste vytvořit módní doplněk i pro kamaráda. Hrajete na hudební nástroj? Tak proč se o ten zážitek nepodělit s publikem? Některé koníčky se dají v pozdější fázi v obchod dokonce přetavit.

Věděli jste, že si můžete podnikavost natrénovat? Od jednoduchých úkolů se přesunete k řešení složitějších otázek a později se vám i ty největší překážky budou zdát menší než jehly v kupce sena.

Pokud vás baví koukat na seriály, založte online diskuzi nebo klub, kde můžete se svými přáteli i naprostými cizinci probrat nové epizody, postavy a konflikty mezi nimi. Zkoušeli jste někdy nahlédnout do útrob vlastní skříně? Pošlete staré hračky, knihy nebo oblečení dál prostřednictvím bazarových portálů a dejte zapomenutým věcem nový účel. Tyto kroky může provést takřka každý již při škole.

Technik, kterými se lze v podnikavosti dále rozvíjet a zdokonalovat, známe nesčetně a najdeme je i ve spoustě knih. Jednou z nich je Podnikání z lavice od absolventa Soutěž & Podnikej Adama Štrunce. Zmínit můžeme také pětidenní proces Sprint popsaný ve stejnojmenném díle. Jeho autory je trojice Jake Knapp, Braden Kowitz a John Zeratsky ze společnosti Google.

Tvoříme podnikavé Česko!

Věříme, že podnikavost znamená vědomě vyhodnotit příležitost a přeměnit ji na čin. Zajišťuje rozvoj, konkurenceschopnost a kontinuitu svobodné společnosti. Chceme ji pomáhat objevovat u ostatních a následně tyto podnikavce podporovat přístupem ke zdrojům a dalším lidem.

Jak říká zakladatel Soutěž & Podnikej, Martin Vítek, nečekejte, že bude cesta k úspěchu rovnou linkou stoupající čistě směrem vzhůru. Spíše se připravte na horskou dráhu!

Podnikavost pro vás není cizí, ale chtěli byste začít také s businessem? Bojíte se tvrdého pádu rovnou na nos? Zúčastněte se Soutěž & Podnikej a staňte se součástí komunity podnikavců i podnikatelů, která je bezpečným místem pro další rozvoj.

Díky absolventům programu Soutěž & Podnikej vzniká i v naší republice komunita aktivních mladých lidí, kteří se nebojí překonávat své hranice, přicházet s novými nápady a inovovat svět kolem sebe. Přidáte se k nim? Pojďme společně (vy)tvořit podnikavé Česko!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora