Láska ke dřevu vedla k založení podnikání

Jirka Lukašík a Víťa Vejvoda jsou experti v oblasti dřevovýroby a oba do soutěže přišli se svými unikátními ručně vyráběnými kousky. V regionálních kolech prodali porotě i divákům svou lásku ke dřevu a získali si tak postup do republikového finále. Kde kluci objevili své nadání a jaké plány chystají po soutěži?

S jakým projektem jste se do Soutěž & Podnikej přihlásili a jak tento nápad vznikl?

Jirka:  Mým projektem je JIPELU. Práce se dřevem mě baví od malička. Když jsem v patnácti letech přemýšlel, co bych chtěl v budoucnu dělat, byla to pro mě volba číslo jedna. Začal jsem vyrábět převážně designový a unikátní nábytek, ale čas od času se věnuji tvorbě i jiných výrobků na míru.

Víťa: Asi před pěti lety jsem nastoupil na učiliště obor truhlářství. Tolik mě to bavilo, že jsem se začal věnovat dřevovýrobě dennodenně, jak jen to bylo možné. Momentálně pracuji na zakázkách a podnikám se svým projektem Truhlářství Vejvoda.

Koho jste si stanovili za cílové zákazníky? Který ze všech sedmi soutěžních úkolů vám přišel nejtěžší?

JIPELU

Jirka: Musel jsem se poprat s validací MVP. Bylo a pořád je pro mě docela náročné se dostat mezi mé cílové zákazníky. Za ty považuji lidi z vyšších tříd, kteří si potrpí na kvalitu a nechtějí mít jen tak něco, co má každý druhý. Prodávat můžu i B2B – architektům a firmám, které se zabývají designem interiéru.

Víťa: Pro mě asi nejobtížnější byla definice prototypu. Každá zakázka je v rámci pár kusů, a tak se prototyp nevyplatí dělat. Vyrábím ho až tehdy, když je zakázka po několika kusech. Mou cílovkou je téměř kdokoliv, kdo si rád připlatí za kvalitní nábytek. Vydrží totiž až do konce života. 

Jak se těšíte na celorepublikové kolo?

JIPELU

Jirka: Těším se na nové prostředí, ale jsem opět trošku ve stresu. Přeci jen to je vyšší level, a budou tam ty nejlepší projekty ze všech.

Víťa: Opravdu hodně. Těším se na nové lidi a jejich nápady.

Kde vidíte své projekty za 1 rok?

Jirka: Za rok bych chtěl mít již založené OSVČ a spolupracovat s firmami, díky kterým se lépe dostanu k zákazníkům. Také bych si chtěl naplánovat kombinaci školy a podnikání, abych v pohodě zvládal vyrábět.

Víťa: To je přesně čas, kdy bych chtěl začít se stavbou dílny a rozjíždět podnikání ve větším.

Co na programu Soutěž & Podnikej hodnotíte jako nejlepší?

Jirka: Určitě je to seznamovák a komunikace s Šárkou a Martinem, když jsem si s něčím nevěděl rady. Na seznamováku jsme zjistili, že máme všichni podobné myšlení, hodně jsme se navzájem naučili a taky jsme si užili hodně srandy. 😉

Truhlářství Vejvoda

Víťa: Za mě perfektní bylo hodnocení od poroty a moc jsem si užil prezentování. Věřím, že offline to bude ještě lepší, nemůžu se dočkat.

Odkud čerpáte inspiraci a co vás motivuje?

Jirka: Inspiraci hledám všude kolem sebe. Snažím se mít otevřené oči a hledat věci, které se dají dělat líp. Fascinují mě fotky a videa s lidmi, kteří tvoří takové výrobky. Mojí největší motivací je se neustále zlepšovat a vidět finální výrobek, který splňuje zákazníkovi požadavky.

Víťa: Inspiraci čerpám z různých videí, a nebo z vlastní hlavy. Obzvlášť chci dělat něco, co mě naplňuje, co bude mou prací a zároveň koníčkem. 

Jirka a Víťa si přijedou prezentování před porotou užít a odhalí nám, v čem spočívá výroba nábytku, a prozradí nám tajemství dřeva. Nezmeškejte to a dorazte 5. května do Kampusu Hybernská.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Dvořáčková
Autor
Eliška Dvořáčková

Eliška je jedním z finalistů 6. ročníku Soutěž & Podnikej. Zajímá se o pěstování rostlin mang a avokád, čas od času experimentuje s dalšími druhy exotických rostlin.

Hodnocení:
Více článků od autora